Seçmen, AKP’ye nasıl bakıyor?

MİLLİYET Gazetesi ilginç bir araştırma yayınladı (27.06.2007). A&G Araştırma Şirketi’nin Milliyet için yaptığı araştırmada AKP ile ilgili olarak seçmene sorulan 2 soru ve verilen cevaplar ilgimi çekti. Dikkatimi çeken ilk soru şu:

"Bazı çevreler, AKP ile ilgili, laiklik veya Cumhuriyet’e sadakat konusunda endişeleri olduğunu söylüyor. AKP ile ilgili bir endişeniz var mı?"

Soruya "hayır" diye cevap verenler % 50 (hepsinin AKP’ye oy verdiğini varsaymayın-CÜ), "evet" diye cevap verenler ise % 26.1!

"Kısmen var" diyenlerin oranı ise % 13.4. Hiç görüş belirtmeyenler ise % 10.

A&G Araştırma Şirketi’nin bildirdiğine göre, AKP’yle ilgili olarak endişesi olanların yarıya yakını üniversite mezunu, endişesi olmayanların yüzde 60’a yakını ise ilkokul mezunu.

* * *

İkinci soru ise şöyle:

"AKP, seçimlerde Milli Görüş geleneğinden gelen adaylar yerine, sosyal demokrat ve liberal kökenlileri tercih etti. AKP, merkezde toplumun her kesimini kucaklayan bir parti mi oluyor, yoksa tüm bu değişiklikler göstermelik mi, sizin düşünceniz nedir?"

Bu soruya katılımcıların % 34.7’si AKP’nin "vitrin süslediğini, göz boyadığını" söylerken, % 23.7’si "seçimlerde olur böyle şeyler" demiş. Katılımcıların sadece % 22.4’ü AKP’nin "İslamcı gömleğini çıkarıp merkezde yer aldığını" belirtmiş.

* * *

Bu iki soruya verilen cevapları çapraz değerlendirince seçmenin AKP’ye bakışı konusunda bazı ilginç sonuçlar çıkıyor:

1) Bazı kesimlerce topluma sıkça empoze edilen "AKP rejimle kavgalı" görüşüne % 50’nin itibar etmemesi, bu anti-propagandanın AKP’yi iktidardan edecek güçte olmadığını gösteriyor. Bu açıdan AKP’liler rahat olsunlar.

2) Ancak, öte yandan toplumun % 40 gibi (26.1+13.4) önemli bir kesimi, bir şekilde AKP’den endişe duyuyor. Onu rejimle kavgalı görüyor. İktidara oynayan bir parti hakkında çok önemli bir oranda vatandaş, iktidarının 4.5 yıl ardından dahi "Anayasal konularda" kaygı sahibi.

3) Seçmen "AKP’nin vitrin oyunu"nu da yutmamış. (Bu konuda ayrıca yazacağım.) Araştırmaya katılanların sadece % 22’si partinin "İslamcı gömleğini çıkarıp merkezde yer aldığını" düşünüyor. % 35, "misafir" adayları sadece "vitrin değişikliği" olarak görüyor.

4) İki soru bir arada değerlendirildiğinde kabaca % 28 oranında bir seçmen kitlesi -her 4 seçmenden 1’i- AKP’yi hálá İslamcı parti olarak gördükleri halde bu partiden endişe duymuyorlar. AKP’yi seçmenin sadece % 22’i merkezde gördüğüne ama % 50’sinin partinin görüşlerinden endişe etmediğine göre aradaki farkı oluşturan kabaca % 28 AKP’yi hálá "Milli Görüşçü" (İslamcı gömlek giyen) gördüğü halde bu durumdan rahatsızlık duymuyor.

"Rejimin sahipleri" bu bulguyu çok dikkatli analiz etmek zorundalar!

* * *

Bu köşede 22-23-24 Mayıs 2007 tarihlerinde yayınladığım "Bir AKP Analizi" başlıklı yazı dizimde AKP’nin merkez sağa kayamayacağını, zira tıpkı HAMAS, Hizbullah, Müslüman Kardeşler gibi sosyal politikalara (sağlık, eğitim, gıda vb.) dayanarak mahalle siyaseti yapan Milli Görüş’ün çoktan AKP tabanını ele geçirdiğini iddia etmiştim.

AKP’nin merkez sağa kaydığına illa ki inanmak isteyen bazı liberaller(!) de beni, "Sen neye dayanarak böyle söylüyorsun?" diyerek sorgulamışlardı. İşte cevabı!

* * *

Seçmenin kabaca 1/4’ü -her 4 kişide 1’i- hem AKP’yi merkez sağda görmüyor, hem de onu rejime karşı bir tehdit olarak algılamıyor. Kim bunlar?

Milli Görüş’ün mahalle politikalarından etkilenen ve çoğunluğu ilkokul mezunu (% 60) olan büyük bir seçmen kitlesi!
Yazarın Tüm Yazıları