Seçim öncesi belediyeler denetlenmelidir

ANLAŞILAN odur ki bu dönem "malı götürme" alanı olarak belediyeler seçilmiş. Sağ olsun, bu konuda gözümüzü CHP milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu açtı. Hepimize "İşte muhalefet budur!" dedirterek "rüşvetin belgesi" olduğunu da gösterdi. Ardından Gaziantep Belediyesi’nden gelen kokular da rahatsızlık vermeye başladı.

Ben de bir okurun mektubuna dayanarak şu satırları yazdım:

"23 Temmuz 2004 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe (giren) kanunla; İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İzmit-Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin sınırları, il sınırlarına kadar genişletilirken, İstanbul’daki 32 ilçe belediyesi ile 40 civarındaki belde belediyesinin tamamı Büyükşehir Belediyesi sınırları içine dahil olmuş oldu.

Buna göre; İstanbul’un Asya Yakası’nda Sultanbeyli ile Şile ilçeleri, Avrupa Yakası’nda ise Büyükçekmece, Silivri ve Çatalca ilçeleri Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dahil oldu.

...Mega Köy İstanbul’un belediye sınırlarını il sınırları boyutuna genişletmenin amacı neydi? Bu yasanın gerçekçi hiçbir açıklaması yok. Bir ihtiyaçtan da kaynaklanmıyor.

...(Yeni) talanlar için kent belediyesi sınırları dışında kalan bu 5 ilçeye ihtiyaç vardı.

...2004’te seçildiğinden bu yana İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 4300 imar değişikliği yapılmış. Yasa çıktığından bugüne kadar (ise) İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde yapılan imar değişiklikleri sayısı 3600 civarındadır." (31.08.08)

* * *

Türkiye’nin en büyük belediyesi 4 yılda tam 4300 imar değişikliği yapmış.

Bu rakam tek başına "talan"ın adresini göstermiyor mu?

Bu yazım yayınlandıktan sonra 2004’te Büyükşehir’e bağlanan Büyükçekmece Belediyesi Başkanı Dr. Hasan Akgün’den bir mektup aldım. İbret dolu bu mektubu, belki ilgili müfettişlerin dikkatini çeker umuduyla yayınlıyorum:

* * *

"31 Ağustos 2008 tarihli köşe yazınızı dikkatle okudum. Son zamanlarda basına intikal eden ve imarla ilgili çeşitli usulsüzlükleri içeren haberler de yazınızı doğrular niteliktedir. Büyükşehir Meclisi’nden bugüne kadar, binlerce plan tadilatı geçmiştir ve bunların Meclis tarafından incelenmesi söz konusu değildir. Komisyonlardan gelen raporlar 30 saniyede onaylanarak Meclis’ten geçmektedir. Bu nedenle Meclis üyelerinin nasıl bir plan tadilatı olduğunu veya neye oy verdiğini bilmesi çok zordur. Büyükşehir Meclisi’nin gündemine bakıldığında gündemdeki konuların % 80’inin imar konuları olduğunu görürsünüz.

Yazınızda en çok plan tadilatı yapan belediyelerden birisinin de Büyükçekmece Belediyesi olduğu kastedilmiştir. Halbuki Büyükçekmece İlçesi 10 ayrı belediyeden oluşmaktadır.

Bunlar: Büyükçekmece Belediyesi (ANAP), Belde Belediyeleri: Beylikdüzü Belediyesi (AKP), Esenyurt Belediyesi (AKP), Kıraç Belediyesi (AKP), Gürpınar Belediyesi (MHP), Bahçeşehir Belediyesi (CHP), Yakuplu Belediyesi (AKP), Mimarsinan Belediyesi (Bağımsız), Kumburgaz Belediyesi (CHP), Tepecik Belediyesi (AKP).

Ben 1994 yılından beri aralıksız Büyükçekmece İlçe Belediyesi’nin başkanlığını yapmaktayım ve bugüne kadar planlarımız üzerinde bir defa geniş bir plan tadilatı yaptık. O da 1999 depreminden hemen sonra oldu ve teknik çalışmalar sonucuna göre daha önce yüksek katlı olan birçok alanda kat alçaltılması yapıldı. Yani bazı 13 katlı yerler 4-8 kata, 5 katlı yerler 3 kata, 3 katlı yerler de 2 kata indirildi. Bunun dışında depremden sonra Büyükçekmece Belediyesi olarak artı rant sağlayan hiçbir plan değişikliği yapılmamıştır.

Basına intikal eden olaylardan dolayı son dönemde Büyükşehir Meclisi’nden geçen plan tadilatlarının detaylı ve ciddi bir denetimden geçmesi gerektiğini düşünmekteyim."

* * *

Dr. Hasan Akgün
’e gösterdiği duyarlılık için teşekkür ederim.

Aynı duyarlılığı ilgili müfettişlerden de beklerim!
Yazarın Tüm Yazıları