Saros özel koruma altına alınmalıdır

YALÇIN Bayer’in 27 Temmuz’da yazdığı DenizTemiz Derneği/TURMEPA’nın tertip ettiği "Saros Gezisi"ne ben de katılmıştım. 24-25 Temmuz günleri DenizTemiz Derneği Genel Sekreteri Levent Ballar ve Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Julide Ergin bizlere Saros’un hem Keşan, hem de Gelibolu yönlerindeki kıyılarını teker teker gezdirdi.

Keşan Belediye Başkanı Dr. Mehmet Özcan ve Gelibolu Belediye Başkanı Cihat Bingöl’ün yakın ilgisini gördük ve kendilerinden Saros ile ilgili önemli bilgiler aldık.

Saros áşığı Erdal Batmaz ise bizi Saros’un en vahşi ama en güzel kıyılarına taşıdı.

* * *

Bu köşeyi takip edenler bilir. Yazları Saros Körfezi’nin Yayla Köyü’nde geçiren birisi olarak "Saros’un kurtarılması" için elimden geleni yapıyorum.

DenizTemiz Genel Sekreteri Levent Ballar çok haklı olarak diyor ki:

"Karadeniz’i, Marmara’yı, Bodrum’u kaybettik. Bari Saros’u kurtaralım."

Peki nasıl? DenizTemizcilere göre tek çare, Saros’u Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı’na (ÖÇKKB-www.ockkb.gov.tr) bağlamak!

Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Julide Ergin, 1976 tarihinde Barcelona’da imzalanan "Akdeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesi"ne dayalı olarak kurulan başkanlık hakkında şu bilgileri veriyor:

"ÖÇKKB, 1989 yılında Başbakanlığa bağlı olarak ortaya çıkmış, 2003 yılında ise Çevre ve Orman Bakanlığı’na bağlanmış. Kurumun internet sitesinde kuruluş amacı şu şekilde yazıyor: ’İlan edilmiş bulunan Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nde doğal güzelliklerin, tarihi ve kültürel kaynakların, biyolojik çeşitliliğin, sualtı, suüstü canlı ve cansız varlıkların korunmasını ve bu değerlerin gelecek nesillere aktarılmasını, sürdürülebilirlik anlayışı çerçevesinde bölgelerin ekonomik kalkınmalarını sağlamak ve çevre bilincini artırmak.’

Kurulduğu günden bu yana başarılı çalışmalarıyla bakanlığın diğer birimlerinden bir adım öne çıkan ÖÇKKB, özellikle son yılarda Fethiye-Göcek, Datça-Bozburun ve Gökova’da yürüttüğü projelerle dikkat çekmiştir. Bu başarısının altında yatan temel neden ise ÖÇKKB’nin çalıştığı her alanda entegre bir planlama yaklaşımını temel alması. Başta yerel yöneticiler olmak üzere bölgede bulunan kamu kuruluşlarının, halkın ve sivil toplum kuruluşlarının görüşünü alarak çalışmalarını yürütmekte olan ÖÇKKB, ’bozulmadan koruma, koruyarak kullanma ve geliştirerek koruma’ ilkesini prensip olarak kabul etmiş bir kurum."

* * *

ÖÇKKB’nin diğer ilkeleri arasında şunlar var:

Özel Çevre Koruma Bölgeleri içinde yer alan yerleşimlerde çevre duyarlılığını artırmak.

Bölgelerdeki çalışmalarda yöre halkı, ilgili kişiler ve ilgili kurumlar ile işbirliği yapmak.

Bölgelerle ilgili alınacak kararlarda veri çeşitliliğini sağlamak, detaylı ve geniş bilgi ağını kullanmak. Geliştirilen tüm projelerde ve yapılan çalışmalarda uluslararası standartları uygulamak.

* * *

DenizTemiz Derneği
’nin (www.turmepa.org.tr) çalışmalarını büyük bir hevesle destekliyorum (Bkz: 29 Haziran tarihli yazım). Onların Saros’a sahip çıkmaları çok önemli.

Saros’u ÖÇKKB de sahiplenirse ne mutlu bana!

Eğer Saros Körfezi’ni torunlarımıza temiz devretmek istiyorsak Saros, Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı’nın koruması altına alınmalıdır.

ÑÑÑ-

NOT: Her yıl olduğu gibi bu yıl da yıllık iznimi ağustos ayında kullanacağım. 26 Ağustos 2008 Salı günü görüşmek üzere hadi bana eyvallah.
Yazarın Tüm Yazıları