Şaban Dişli olayı: İki ilginç saptama

27.08.2008 tarihli "CHP’yi Kutluyorum: AKP’ye Diş Geçirdi" başlık yazımın ardından yüzlerce okur mektubu aldım. Bunlar arasında iki mektup bana göre çok ilginç noktalara parmak basıyor. Bugün bu mektuplardan alıntılar yapacağım.

Birinci mektup, Şaban Dişli’nin yaptığı 1 milyon dolarlık sözleşmedeki önemli bir ayrıntıya dikkat çekiyor.

* * *

"AKP’nin Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli’nin, arsa işine ait bir milyon dolarlık protokolünü iyi incelemek lazım. Protokolde çok önemli bir ayrıntı var.

Ödenecek olan bir milyon dolar, net değil brüttür. Alınacak banka kredisinin tüm banka masrafları düşüldükten sonra kalan kısım ödenecekmiş. Ne yazıyor okuyalım:

’Söz konusu banka kredisinden kaynaklı faiz, harç ve bunun gibi tüm masraflar içinden düşülmek ve hesaplanmak kaydıyla brüt 1.000.000.- USD ödenmesi peşinen kabul edilmiştir.’

Şaban Dişli, ’Paramı riske karşı garanti ettim’ diyor. Protokole göre daha kaç para alacağı bile belli değil. Masraflar düşünce 900.000.- dolar da kalabilir. Yani kaç para alacağını bile bilmiyor. Zira banka masrafları ne çıkarsa ona göre alacağı para değişecek. Teminat ettiği veya borç verdiği para belli, ama alacağı para belli değil. Böyle garanti mi olur? Kaç para verdiyseniz o kadarlık garanti alırsınız. Banka masraflarından size ne?

Masraflar ne zaman düşülür? Eğer elde ettiğiniz geliri paylaşacaksanız, masrafları o zaman düşersiniz ve geriye kalanı da paylaşırsınız.

Yani protokolün, arsa işi nedeniyle, bir komisyon, bir gelir paylaşımı protokolü olduğu gözüküyor."

* * *

İkinci mektup ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi etrafında dönen ve okura göre "talan"a dönüşen "imar değişiklikleri"ne toptan bir bakış sunuyor ve lafı "Şaban Dişli’ninki ne ki!" demeye getiriyor.

"Büyükşehir belediyelerinin sınırlarını genişleten 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in onayının ardından 23 Temmuz 2004 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Kanunla; İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İzmit-Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin sınırları, il sınırlarına kadar genişletilirken, İstanbul’daki 32 ilçe belediyesi ile 40 civarındaki belde belediyesinin tamamı Büyükşehir Belediyesi sınırları içine dahil olmuş oldu.

Buna göre; İstanbul’un Asya Yakası’nda Sultanbeyli ile Şile ilçeleri, Avrupa Yakası’nda ise Büyükçekmece, Silivri ve Çatalca ilçeleri Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dahil oldu.

...Mega Köy İstanbul’un belediye sınırlarını il sınırları boyutuna genişletmenin amacı neydi? Bu yasanın gerçekçi hiçbir açıklaması yok. Bir ihtiyaçtan da kaynaklanmıyor.

...(Yeni) talanlar için kent belediyesi sınırları dışında kalan bu 5 ilçeye ihtiyaç vardı.

...2004’te seçildiğinden bu yana İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 4300 imar değişikliği yapılmış. Yasa çıktığından bugüne kadar (ise) İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde yapılan imar değişiklikleri sayısı 3600 civarındadır.

Bunlar incelendiğinde görülecektir ki, % 80’i bu 5 ilçe ile ilgili imar değişiklikleridir. (Silivri, Büyükçekmece, Çatalca, Sultanbeyli, Şile-CÜ)...

...Bu değişiklikleri teker teker incelerseniz, Silivri’deki olayın 10 katını, 100 katını görebilirsiniz?"

* * *

Çok merak ediyorum, 4300 imar değişikliği için kaç siyasi, kaç kişiye "borç verdi" ve karşılığında kaç milyon dolarla ifade edilen "teminatlar" aldı?
Yazarın Tüm Yazıları