YURTİÇİNDE ve yurtdışında gittiğim her yerde üniversite kampuslarını gezmeyi çok severim. Üniversiteler benim için tavaf edilmeye değer kuruluşlardır. Geçenlerde 30 yıllık dostum Dr. Mehmet Kabasakal’ın daveti üzerine Okan Üniversitesi’ni ziyaret ettim ve kelimenin tek anlamıyla Akfırat’taki kampuslarına hayran kaldım.
Çağdaş mimarisiyle öne çıkan Akfırat kampusu, modern bir üniversitenin sahip olması gereken tüm özelliklere sahip. Kampus, Sabiha Gökçen Havaalanı’na ve F1 Pisti’ne çok yakın.
2008’de hizmete giren; 22 bin metrekare kapalı, 5 bin metrekare açık alana sahip "Okan Yaşam Merkezi" Sosyal Merkez ile Sağlık ve Spor Merkezi’nden oluşuyor. Süpermarket, kütüphane, sinema, oyun salonu, eğlence merkezi, kafeteryalar, mağazalar, tekno market, restoran, banka gibi çok çeşitli bölümleri olan Sosyal Merkez, öğrencilere bütünsel bir yaşam alanı sunuyor.
Sağlık ve Spor Kompleksi ise kapalı spor salonu, kapalı yüzme havuzu, fitness salonu, squash salonları, koşu alanı ve revirden oluşan kapalı bölümü ile tenis kortları, halı saha, basketbol ve voleybol sahalarından oluşan açık alanıyla her tür sportif aktiviteye imkán tanımaktadır.
Yurt imkánları ise çok iyi, yurtlar adeta konforlu bir otel.
* * *
Mütevelli Heyeti Başkanı Bekir Okan, Rektör Prof. Dr. Sadık Kırbaş, 35 yıl öncesinden hocam "Hocaların Hocası" Prof. Dr. Özer Ertuna, diğer bazı hocalar ve kadim dostum Mehmet Kabasakal bana okul hakkında bazı bilgiler verdiler:
2008-2009 öğretim yılı itibarıyla Okan Üniversitesi "Ortak Program"a geçmiş. Bu program kapsamında Okan Üniversitesi’ni tercih eden öğrenciler, önce fakültelerini, 1. sınıfın sonunda ise fakülte içinde aynı puan türünde olan bölümler arasından kendilerine uygun olan bölümü seçebilmekteler.
Hocalara göre; Okan Üniversitesi iş yaşamına en yakın üniversite. Eğitim ile iş dünyası arasında köprü oluşturmayı hedefleyen Okan Üniversitesi, iş yaşamının ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünü yetiştirmek üzere planlama yapmakta. Onlara göre, günümüzde iş yaşamı, dünyayla bütünleşmeyi ve uzmanlaşmayı gerektirmekte. Buna bağlı olarak yeni iş alanları ortaya çıkmakta ve bu alanlarda yetkin işgücü ihtiyacı doğmaktadır.
* * *
Okan Üniversitesi, eğitim programlarını ve bölümlerini, ekonominin ve sektörlerin ihtiyaçlarına yönelik olarak Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri inceleyerek oluşturmuş. Uluslararası Lojistik Bölümü, Sağlık Yöneticiliği, Rusça ve Çince Mütercim Tercümanlık, Spor Bilimleri, Gastronomi bölümleri buna örnek.
Okan Üniversitesi aynı zamanda "İş Yaşamına Hazırlık Programı" kapsamında öğrencilerin işletmelerde görev almalarını da sağlamakta. Böylece öğrenciler iş yaşamını tanımakta, teori ile pratik arasında ilişki kurarak bilgi ve becerilerini artırmakta.
Anlatılanlara göre, Okan Üniversitesi iş yaşamına yakınlığını, iş dünyasından gelen, sektör deneyimli akademik kadrosu ve iş dünyasıyla yaptığı işbirliği protokolleriyle de desteklemekte. Okan Üniversitesi’nde Fen Edebiyat, Mühendislik ve Mimarlık, İktisadi ve İdari Bilimler, Güzel Sanatlar veHukukFakülteleri faal durumda. AyrıcaUygulamalı Bilimler Yüksekokulu daçeşitli alanlarda eğitim vermekte.
Benim ilgimi en çok "Türkiye’de İş Dünyası ve Girişimcilik" dersi çekti. Türk iş hayatını tanıtmak, girişimcilik hakkında güncel bilgiler vermek, farklı sektörlerde başarılar elde etmiş işadamlarının deneyimlerinin öğrencilere aktarılmasını sağlamak amacıyla bu ders 2007-2008 bahar döneminde İşletme Bölümü ders programına eklenmiş.
Türkiye, üniversitelerinin sırtında büyüyecek ve gelişecektir.