KKTC'de yaşanan Türklük kriziyle ilgili bilgi notu
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
21.03.2007 günü KKTC ile ilgili "Türklüğünüzü Kanıtlayın" başlıklı bir yazı yazdım ve ilgili komutanı eleştirdikten sonra tarafıma KKTC'de yaşananların bir başka perspektifini gösteren bir bilgi notu ulaştırıldı.
Gazetecilik anlayışım gereği bu notu yer darlığı nedeniyle sadece bir-iki satırını kısaltarak aynen yayınlıyorum.
***
"... (Eşi ve çocukları 1963'te katledilen) Em. Tbp. Tuğg. Nihat İlhan onuruna, Lefkoşa Saray Otel'de (verilen yemekte) ... KKTC Başbakanı Soyer ... teker teker yemeğe katılanların hatırını sormuştur. KTBK K. Korg. Kıvrıkoğlu'na yöneldiği zaman; Korg. Kıvrıkoğlu; CTP-BG kurultayında, İstiklal Marşımızın okunmaması, bugün (18 Mart) şehitler günü olmasına rağmen şehitlerimizin anılmaması, Ulu Önder Atatürk ve Dr. Fazıl Küçük'e yer verilmemesinden dolayı, teessüflerini ve duyduğu üzüntüyü belirterek;
KKTC'de; en küçük derneklerin etkinliklerinde bile; faaliyete, İstiklal Marşımız okunarak başlandığını,
Şehitleri Anma Günü'nde icra edilen bir kurultayda; sadece, demokrasi şehitlerinin anılmasının manidar olduğunu,
CTP Kurultayı'nın; Türkiye'deki bölücü örgüt yanlısı siyasi partilerin kurultaylarından herhangi bir farkının bulunmadığını; geçmişte, söz konusu partilerin kurultaylarında da, İstiklal Marşımızın okunmadığını ve bölücü örgüt mensubu teröristlerin, şehit sıfatıyla anıldığını ifade etmiştir.
Korg. Kıvrıkoğlu, yemekten ayrılırken de; İstiklal Marşımızın okunmadığı, şehitlerimizin anılmadığı, Ulu Önder Atatürk'e ve Dr. Fazıl Küçük'e yer verilmeyen bir kurultayın düzenleyicisi, Başbakan dahi olsa elini sıkmayacağını, söylemiştir. Ortada; uzatılan el ve eli havada bırakan bir nezaketsizlik yoktur, teessürün ifadesi vardır.
KKTC'nin, 19/1983 ve 14/1985 sayılı yasaları gereği, TC'de kutlanan milli günler ile genel anma günleri, aynı esaslarla KKTC'de de kutlanmaktadır. 18 Mart Şehitleri Anma Günü de, söz konusu günlerden biridir ve tüm şehitlerimiz anılır.
KKTC Anayasası'nın 1 (3) Maddesi; "KKTC'nin Bayrağı ve Ulusal Marşı yasa ile belirlenir" hükmü kapsamında, Bayrak Yasası çıkarılmış, Ulusal Marş hakkında bir yasa mevcut değildir. Ancak; KKTC kurulmadan önce de, kurulduktan sonra da; Kıbrıs Türklerinin milli marşı, İstiklal Marşımızdır.
KKTC'nin, 15/1984 sayılı Bayrak Yasası'nda; "Türk Bayrağı, Kıbrıs Türk Halkı'nın ulusal bayrağı olmaya devam eder. KKTC devlet organları, kamu tüzel kişileri, meslek teşekkülleri ve diğer kurum ve kuruluşlar; Türk Bayrağı ile KKTC Bayrağı'nı birlikte çeker ve kullanırlar" hükmü vardır. Bu nedenle kurultayda bayrak vardır, ancak sadece kürsünün hemen yanında, KKTC, Yunan bayrağı, AB bayrağı ile birlikte konmuştur. Salonun başka yerine asılmamıştır. Atatürk resmi, salonun demirbaşı olan resimdir, CTP tarafından asılan bir resim yoktur.
CTP; Rum tarafında, AKEL'in kongrelerine katılmaktadır. Bu kongrelerde Rum Milli Marşı çalınmakta, kendi bayrakları asılmakta ama Türk/KKTC bayrağı asılmamaktadır.
CTP-BG Parti Tüzüğü'nün 34'üncü maddesine göre, partinin olağan kurultayları; iki yılda bir Eylül, Ekim veya Kasım aylarında yapılır. Bugüne kadar; Mayıs 2005'te, M.Ali Talat'ın Cumhurbaşkanlığı'na seçilmesi nedeniyle yapılan olağanüstü kurultay hariç olmak üzere, tüm kurultaylar, Tüzük'te belirtilen aylarda yapılmıştır. CTP'nin 21'inci olağan kurultayını 18 Mart gününde yapması ve tüm şehitlerimiz yerine, "Demokrasi Şehitleri" adı altında bazı kişilerin anılması, dikkati çekmiştir.
Parti Tüzüğünde; kurultayların icrası esnasında İstiklal Marşı okunması, bayrakların asılması veya şehitler için saygı duruşu yapılması ile ilgili herhangi bir hüküm yoktur. Bu nedenle İstiklal Marşı'nın çalınmadığı ifade edilmektedir. Ancak, bunun yanı sıra kurultay süresince, bir Rum şarkısı olan Çavbella (Yurdum İşgal Altında) çalınmıştır. Rumlara göre; Kıbrıs, Türkiye'nin işgali altındadır. Bu şarkı, iddia konusu işgale ithaf edilen ve anlamı, söz konusu kurultayı icra edenler tarafından da çok iyi bilinen bir şarkıdır.
Türkiye tarafından tanınan KKTC Devleti'nin, yönetimini üstlenmiş olan bu siyasi partinin kurultayında; duvarlara asılan Kıbrıs haritalarında, KKTC gösterilmemiş; Rum tarafında olduğu gibi, yeşil renkli Kıbrıs haritaları asılmıştır."