BİR insana veya bir kuruma gönüllü olarak hizmet etmek, insana dair erdemlerin en yükseklerindendir.
Kaldı ki biz "komşusu açken uyuyamayan" insanlar olmakla övünürüz. Yardımsever bir millet olduğumuzu sağa sola haykırırız. Köyde imece usulüyle iş yaparız.
Ancak, galiba gönüllü olmayı pek sevmiyoruz. Dünya Gönüllüler Günü (03.12.08) münasebetiyle Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın (TEGV) yaptırmış olduğu "Türkiye’de Gençlik, Gönüllülük ve Sosyal Sermaye Araştırması" sonuçları, gönüllü faaliyetlere gönülsüz olduğumuzu gösteriyor.
1 Kasım-22 Kasım 2008 tarihleri arasında, 15 ilin kentsel bölgelerinde 18-35 yaş diliminde yer alan nüfusu temsil eden 748 genç ile yüz yüze görüşmeler ve 6600 TEGV gönüllüsünün davet edildiği ve 724 kişinin doldurduğu internet anketleri sonuçları şunları söylüyor:
Son bir yılda gönüllü faaliyette bulunanlar % 4.8 iken hiçbir faaliyette bulunmayanlar % 95.2! Gönüllü faaliyetlerde bulunanların % 53’ü de haftada 3-4 saatin altında çalışmışlar.
Zaten maalesef, 55 ülke arasında gönüllü faaliyetlere katılanların oranına baktığımızda en geride kalan ülke Türkiye!
Nüfus içinde 18 yaş ve üstü dilimde gönüllü faaliyetlere katılanların nüfus içinde oranı; ABD’de % 67.8, İsveç’te % 56.4,Hollanda’da % 49.8!
Hadi bunlar gelişmiş ve zengin ülkeler diyelim, aynı oran Bosna’da % 21.3,Kırgızistan’da % 16,Ukrayna’da % 13!
Bizde ise sadece ve sadece % 1.7!
Bir ayrım yapar ve sadece kentte yaşayan 18-35 yaş arası nüfusu ele alırsak oran % 7.7’ye çıkıyor! Ancak, yine sonunculuktan kurtulamıyoruz.
* * *
İnsanlarımız gönüllü faaliyetlere katılmama nedeni olarak çeşitli gerekçeler gösteriyorlar, ama zaman ve para en önemli katılmama gerekçeleri!
Zaten, deneklerin % 59.4’ü çeşitli hayır kurumlarına yaptıkları parasal yardımların yıllık 50 YTL ve altı olduğunu bildiriyor. Bağış yapanların % 75’i de 500 YTL ve altında bir miktarı yıllık bağış olarak verdiklerini söylüyorlar.
Gönüllü çalışma yapanların tercih ettikleri alanlar ise eğitim, çocuklar, gençler ve kadınlar.
İnsanlar en fazla yaşadıkları çevrenin sorunlarına çare bulmak için gönüllü faaliyette bulunuyorlar. Yeni yetenekler kazanma, yeni insanlarla tanışma diğer gönüllü olma nedenleri.
Belirli bir kuruma yardım etme, boş zamanlarını değerlendirme, kendine ihtiyaç duyulduğunu hissetme, iş bulma ve deneyim kazanma da gönüllü olma nedenleri.
* * *
Gönüllü çalışmayı bir başkası için zaman ve para harcama olarak tarif ederken gönüllü faaliyette bulunanların kendilerine de yeni değerler kattıklarını bu araştırma sayesinde öğrendim.
Gönüllü faaliyette bulunanlar kendilerine çok daha olumlu bakıyorlar.
Gönüllülük, norm ve değerlere önem vermeme olarak tarif edilen anomi duygusunu azaltıyor.
Gönüllüler geleceğe yönelik norm ve değerlere daha fazla inanıyorlar.
Gönüllülük, insanımız arasında eksikliği çok hissedilen güven duygusunu da artırıyor.
Üstelik, gönüllülerin empati duygusu daha yüksek!
* * *
Gönüllü olmaya gönül veren insanımız az, hem de pek az!
Halbuki, gönüllü faaliyet gösterenler kendileri de kazanıyorlar.
Gönüllü çalışmalar alanında göz nurlarımızdan birisi TEGV!
Genel Müdürleri Nurdan Şahin nezdinde tüm çalışanlarına bu araştırma ile bizlere yeni bir ufuk açtıkları için çok teşekkür ederim.