Futbolda illa zenginler mi şampiyon olur?

FUTBOLLA yatıp futbolla kalktığımız bu hafta futbol ile ekonomi arasındaki ilişkiyi irdeleyen yazılarıma devam ediyorum.

Bu yazıda da kullanacağım kaynak, pazartesi yazımda kullandığım kaynakla aynı. (Goldman Sachs; ‘‘Dünya Kupası ve Ekonomi‘‘)

* * *

Bugünkü soru; futbolda başarılı olmak ile zengin ülke olmak arasında ilişki ne kadar? Cevap ilginç: Büyük bir ilişki yok!

Galiba futbolun sihri de burada.

Dünya şampiyonu olan takım ihya oluyor, bu takımın futbolcularının bahtı iyiden iyiye açılıyor, ev sahibi ülke paraya gark oluyor (bu yılki kupada Japonya 28 milyar, Güney Kore 7.3 milyar dolar kazanacaklar) ama ülke zenginliği ile futbol arasında doğrudan bir ilişki yok!

FIFA'nın yaptığı ve tüm maçların sonuçlarını dikkate alan bir çalışmaya göre; dünyada kişi başına milli geliri en yüksek iki ülke, Japonya (37 bin dolar) dünya futbol liginde ancak 33., ABD (35 bin dolar) ise 13. sırada.

Ancak, bu klasmana göre zenginlerden Fransa 1., İtalya 6., İngiltere 11., Almanya 12. sırada.

Diğer Avrupa ülkelerinin futbol performansı da, FIFA'ya göre şöyle: Portekiz 5., İspanya 7., İsveç 17., İrlanda 18., Danimarka 20., Belçika 22. sırada. Avrupa'nın kişi başına geliri en yüksek ülkelerinden İsviçre'nin ise futbolda adı geçmiyor. Türkiye dünyada 24. sırada.

Yukarıda sıraladığım Avrupa ülkelerinin en fakirinin kişi başına milli geliri 10 bin dolar.

* * *

Buna mukabil kişi başına milli geliri en yüksek ülkenin 8 bin dolar civarında olduğu Güney Amerika ülkelerinden Arjantin (8 bin dolar) dünya futbolunda 3. sırada, Meksika (6 bin dolar) 8., Paraguay (2 bin dolar) 15., Uruguay (7 bin dolar) 21. sırada.

Dünya futbol klasmanında 2. sırada olan Brezilya ise sadece kişi başına 2.500 dolar milli gelire sahip.

Dünya Kupası'nı en fazla kazanan ülke olan Brezilya, Dünya Kupası'na en fazla katılan takım olarak da bu yılki kupa öncesi, kupa finallerinde toplam 80 maç yapmış, 53'ünü kazanmış, 13 mağlubiyet almış ve topladığı 120 puan ile dünya kupası finalleri liginde (!) de şampiyon.

Dünya Kupası'nda Almanya toplam 78 maç yapmış, 107 puan toplamış; İtalya ise toplam 66 maçta 92 puan kazanmış. Afrika ülkelerinden fukaralık çizgisinde bulunan Kamerun, FIFA'ya göre dünya klasmanında 15. sırada -bizden 9 sıra önde-, yine açlık sınırında dolaşan Nijerya ise 30. sırada. HSBC Bankası'nın hesaplamalarına göre, 1966'dan beri Dünya Kupası'nı kazanan zengin ülkelerin mali piyasaları, diğerlerine göre % 9 daha yüksek performans göstermişler.

Hani para ile imanın kimde olduğu belli olmaz derler ya, futbol dehasının da kimde olduğunu baştan belirlemek zor. Belli ki, Sambacılar yemiyor, içmiyor ama mutlaka futbol oynuyorlar. Keza Kamerun ile Nijerya'nın açlık başlarına vurunca onlar da hırslarını yuvarlak toptan çıkarıyorlar.
Yazarın Tüm Yazıları