RECEP Tayyip Erdoğan’ın Çankaya serüvenine genellikle ters açıdan bakıyoruz. Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adayı olmasının ülkeyi ne kadar gereceğini tartışıyoruz.
Ancak, bir de aynı olguya başka bir açıdan bakalım.
Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı adayı olmazsa bu neye mal olur?
* * *
Türkiye’de siyasi yapı parlamenter demokrasi üzerine kurulu.
Bu sisteme göre seçimlerde en fazla oy alan partinin genel başkanı başbakan oluyor. Seçimde en fazla oy almış partinin genel başkanı başbakan olmazsa bu garabet bir durum yaratır ve kanunlara aykırı olmasa da Türkiye’de yaşanan geleneğe ters düşer.
Genel başkan, başbakanlığa bir başkasının atanmasını isterse bu kişiye "O halde sen ne diye genel başkanlık koltuğunda oturuyorsun?" diye sorarlar.
* * *
Turgut Özal cumhurbaşkanı olana dek geçen sürede, Celal Bayar’ın ardından, millet tarafından seçilmemiş kişilerin cumhurbaşkanı olması demokrasi açısından hemen hepimizi rahatsız ediyordu. En fazla oy alan partinin genel başkanı olarak Turgut Özal’ın cumhurbaşkanı olması Türk demokrasi geleneğinde bir yanlışı düzelttiği için, şahsına itirazlar olsa da, sistem açısından doğru bulunmuştu. Rayına oturtulan gelenek Süleyman Demirel’in cumhurbaşkanı olması ile süreklilik kazanma olanağı kazanmıştı.
Demirel’den sonra Bülent Ecevit’in cumhurbaşkanı olamaması sadece onun anayasal açıdan yeterliliği ile ilgili idi. (Madde 101: Yükseköğrenim görmüş olmak.)
* * *
Recep Tayyip Erdoğan Anayasa’daki tüm şartlara sahip ve tek başına iktidar olmuş bir partinin genel başkanı.
Eğer o 2007 Mayıs’ında cumhurbaşkanı olmazsa, belki ülkenin %65’ini temsil eden kesimleri rahatlatır ama bir de meseleye demokrasinin tüm şartlarını yerine getirip partisini iktidar yapmış %35 açısından bakalım!
Eğer Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı adayı olmaz ve bir başkasını aday gösterirse AKP’ye oy vermiş kitle "Erdoğan ne biçim bir lider, bizim emanetimizi taşıyamıyorsa neden genel başkanlık yapıyor?" diye soracaktır.
Ayrıca bu insanlar benzer oy oranları ile Turgut Özal’ın, Süleyman Demirel’in cumhurbaşkanı olabilmesini, ancak cumhurbaşkanlığı seçiminde kendi oylarının sayılmamasını çifte standart olarak görecekler.
"Bu ne biçim demokrasi, sıra bize gelince kurallar değişiyor!" diyerek itiraz etmeyecekler mi?
* * *
Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı adayı olmazsa liderliği tartışılır bir genel başkan haline gelecek ve üstelik ülke bu kez başka bir yönde gerilecek.
AKP’ye oy veren kitleler Erdoğan’ın aday olmamasını çeşitli baskılara bağlayacaklar, 28 Şubat türü bir dönemin geri gelip gelmediğini sorgulayacaklar.
Kimileri de Erdoğan’ın bu baskılara dayanamadığını düşünecekler ve onun cesaretini, dolayısıyla liderliğini sorgulayacaklar.
"Madem cesareti yoktu, neden liderliğe soyundu?" diye soracaklar.
* * *
Erdoğan cumhurbaşkanı olursa %65 rahatsız olacak!
Erdoğan cumhurbaşkanı olmazsa %35 rahatsız olacak!
Her iki durumda da Recep Tayyip Erdoğan epey zorlanacak.
2007 yılının mayıs ayına dek Erdoğan kendisini iki arada bir derede hissedecek!