En milliyetçi parti: AKP!

MİLLİYET Gazetesi "milliyetçilik" üzerine yaptırdığı kamuoyu yoklamasını yayınladı. (12.03.2007). Gazeteden yaptığım bazı alıntılar şöyle:

"A&G'nin (...) yaptığı araştırmaya göre, halkın % 50.1'i Türkiye’de son zamanlarda milliyetçiliğin yükseldiğini düşünüyor. ’Hayır' diyenlerin oranı % 30.4... Yaş düştükçe ve eğitim yükseldikçe ’milliyetçilik artıyor' diyenlerin oranı yükseliyor... AB ile müzakerelerde gelinen nokta, Kuzey Irak'taki gelişmeler ve Hrant Dink cinayeti sonrası yaşananlar, toplumda milli refleksleri artırdı...

’Sizin şu veya bu sebeplerle Türk milliyetçiliği duygularınız arttı mı?' sorusuna deneklerin % 21.2'si ’Son zamanlarda güçlendiğini hissediyorum', % 15.7'si ’Zaman zaman artıyor', % 42.1'i ise ’Eskisi gibiyim, hiçbir değişiklik hissetmiyorum' yanıtını verdi...

’Hangi partiye oy verirseniz verin, sizce Türkiye’de son zamanlarda artan bu yeni milliyetçi duygulara en iyi cevap veren siyasi parti ve lider hangisi' sorusuna % 21.6 ile AKP cevabı verildi. AKP'yi % 17.3 ile MHP, % 7.6 ile CHP, % 6 ile BBP izledi..."

***

Bu araştırma, milliyetçilik kavramı çerçevesinde iki ilginç bulguya ulaşıyor:

1) İnsanlar kendilerinden çok başkalarının milliyetçilik duygularının geliştiğini düşünüyorlar. (% 21.2 kendi milli duygularının arttığını düşünürken, halkın -diğerlerinin- milli duygularının arttığını düşünenlerin oranı % 50.1.)

2) Milliyetçi duygulara en iyi cevap veren parti AKP!

***

Peki bu milliyetçilik nasıl bir milliyetçilik?

2006 yılının nisan ayında Tempo Dergisi'nin yaptırdığı araştırma da AKP'yi "en milliyetçi parti" olarak tarif eden sonuçlar veriyordu. 11-12 Nisan 2006 tarihlerinde Tempo Dergisi'nin araştırması çerçevesinde şunları yazmıştım:

"...Tempo Dergisi'nin Bilgi Üniversitesi ve Infakto Research Workshop'a yaptırdığı ’Milliyetçilik Araştırması', şahsi görüşüme göre çok önemli bir gelişmeye parmak basıyor.

1) Türk milliyetçiliğinin kimlik tarifine, AKP'ye kaynaklık eden ’milli görüş' giderek daha fazla egemen olmakta.

2) Diğer bir deyişle; Türklerin kim olduğuna ve dünyayı nasıl kavradığına dair tanımlarda ’milli görüş'ün katkısı giderek büyüyor.

3) Kimlik tarifinde ’milli görüş' kendi cemaatçi İslami kimlik anlayışını başka bir alanda, milli alanda da etkin kılmaya başlamış."

***

Bir yıl önce de bu hükme varırken araştırmanın bazı bulgularına atıfta bulunmuştum:

"...Denekler Müslüman olmayanın Türk olabileceğini, hatta Türkçe bilmeyenin de Türk olabileceğini kabullendikten sonra ’Türklükle bağdaşmayacak' unsurların en başına ’dinsiz olma'yı koyuyor, ’Yahudi veya Hıristiyan olmayı' da ikinci sıraya oturtuyorlar!

’Bir Türk milliyetçisi, hangi unsurlara en çok önem vermelidir' sorusuna verilen ’Türkiye’nin bölünmez bütünlüğü' cevabı % 59.8 ile birinci geliyor ama ’Müslümanlığa' (% 13.6) cevabı ’Türk dili' (% 2) cevabının çok üzerinde puan alıyor..."

Infakto Research Workshop'un bulgularına göre "en fazla milliyetçi" addedilen siyasetçi de Recep Tayyip Erdoğan idi.

***

Son zamanlarda muhalefet, ama ivedilikle CHP ve MHP, AKP'yi "milliyetçi söylemle" vurmaya çalışıyor ama gözüken odur ki en fazla yükselen milliyetçilik "etnik" veya "yurtsever milliyetçilik" değil, "dini hassasiyeti yüksek milliyetçilik": İslami milliyetçilik!
Yazarın Tüm Yazıları