2007’de Kerkük’te referandum yapılamaz

ÖNCE bazı ön bilgiler vermek istiyorum:

Irak anayasasına göre (Madde 140) 2007 yılının sonuna kadar Kerkük’te referandum yapılması gerekiyor.

Ancak, referandum sırasında tüm Iraklıların mı, yoksa sadece Kerküklülerin mi oy kullanacağı meselesi ortada kalmıştır.

Öte yandan; kendi haklarını koruduğuna inanmadıkları için anayasa referandumuna katılmayan (15 Ekim 2005) Sünniler, Türkiye’nin gayreti ve anayasaya eklenen bir maddeyle (Madde 142) anayasada gerekli tadilatların yapılacağına dair kendilerine verilen teminat çerçevesinde seçimlere katılmışlardır (15 Aralık 2005).

* * *

Kerkük’te yapılacak referandum, üç aşamadan geçecek: 1) Normalleştirme (2007’nin ilk üç ayında bitirilecek), 2) Nüfus sayımı (2007’nin ikinci üç ayında bitirilecek), 3) Referandum (2007’nin sonundan önce yapılacak).

* * *

Bu üç aşama çok önemli, zira tüm taraflar kabul ediyor ki; Saddam döneminde Kerkük’te hem zorla nüfus göçü olmuş, hem de zaman içinde birçok insanın elinden, mülkiyetleri başta olmak üzere bazı hakları alınmıştır.

Üç aşamadan kasıt; Kerkük’ü zamanında terk etmek zorunda kalanların geri dönmesi, hakları gasp edilenlerin haklarının iade veya tazmin edilmesi (normalleştirme), uzun yılların ardından bir nüfus sayımı yapılması ve nihayet Kerkük’ün kaderiyle ilgili olarak referanduma gidilmesidir.

* * *

1) Normalleştirme:

Kerkük’te Kürtlerin çoğunluğunu oluşturan bir heyete şu ana dek 35.000 adet hak gaspı müracaatı yapılmıştır. Şu ana dek de sadece 110 müracaat cevaplandırılmıştır!

Heyet yapılan müracaatları, değil önümüzdeki üç ayda, en erken 5 yılda tamamlayabileceğini ve tazminat ödemeleri için ayrılan 200 milyon doların yetmeyeceğini, en az 600 milyon dolar gerektiğini bildirmiştir.

2) Nüfus sayımı:

Resmi kayıtlara göre Saddam döneminde Kerkük’ü terk etmek zorunda olan insan sayısı 11.800’dür.

Geri dönüşler 2003’te başlamıştır ve Kürt otoritesi tarafından verilen bilgiye göre seçim sandığına kaydolan yeni seçmen sayısı 232.000’dir!

Seçmen nüfusu, toplam nüfusun yarısı kabul edildiğine göre Kerkük’e işgal sonrası en az 500.000 yeni insan yerleştirilmiştir.

Ayrılan insan sayısı 11.800, geri dönen insan sayısı 500.000!

* * *

Kerkük’te önemli kamu görevleri Kürtler tarafından ifa edilmektedir ve Kerkük’e palyatif bir nüfus yüklemesi yapıldığı aşikárdır.

Bunun içindir ki; Baker-Hamilton Raporu, Birleşmiş Milletler raporları, uluslararası ciddi ve bağımsız örgütlerin (örneğin: International Crisis Group, Washington Institute) görüşleri Kerkük’te bu yıl referandum yapılmaması yönündedir.

1 Mart Tezkeresi’nin ardından TV kameraları önünde sevincini gizlemeyen Barzani, Baker-Hamilton Raporu ardından üzüntüsünü gizlememiştir.

Bush’un yeni politikası ise Kerkük’te bu yıl referandum yapılmasını şart görmektedir.

* * *

Bu yıl Kerkük’te referandum yapılamaz; aksi halde, sadece Irak’ta değil, tüm Ortadoğu’da büyük yangın çıkar!
Yazarın Tüm Yazıları