Paylaş
MALZEMELER
Yufka 1 adet
Basmati pirinç 400 gram
Tereyağı 2 çorba kaşığı
Zeytinyağı 1 çorba kaşığı
Tuz 1 çorba kaşığı
Kırmızı toz biber 1/2 çay kaşığı
Kırmızı pul biber 1 çay kaşığı
Kuru nane 1 çay kaşığı
YAPILIŞI
Pilav için basmati pirinci bir bardak ya da ölçü kabına alın. Sonr başka bir kaba döküp soğuk suda birkaç saniyede yıkayıp suyunu süzdürün. Pirincin bir buçuk katı kadar suyu küçük pilav tenceresine alın, tuz ve tereyağının yarısını katıp üstünü örtün, kaynamaya bırakın. Fokurdamaya başladığında yıkanıp süzülmüş pirinci ekleyin, karıştırıp yine kapağını kapatın. Tencereyi bir dakika daha yüksek ateşte tutup altını iyice kısın ve 13 dakika pişirin. Pilav pişerken yufkaları erişte boyunda kesin. Kalan yağı bir tavada hafifçe kızdırın. Doğranmış yufkaları buna ekleyip parçalamadan ara ara karıştırarak renk verdirin. Başlangıçta öbek öbek duran yufka parçaları pişip kızardıkça ayrışacak ve tane tane olacaktır. Birkaç dakika sonra kızarıp gevrekleşen yufkaya kırmızı toz biber, kuru nane ve azıcık tuz ekleyip bir dakika daha kavurun. Piştikten sonra demlenmesi için beş dakika kenarda beklettiğiniz pilavın kapağını açın. Yufkayı ekleyip nazikçe karıştırın ve servis edin.
Lokanta gibi muhallebici
Neredeyse tamamı yemek yapmakla geçen uzun ve sancılı bir günü geride bırakmayı sağlayacak ideal mekânlardır bilinmedik mahalle muhallebicileri benim için. Dalgın dalgın girilen dükkânda, art arda verdiğiniz siparişlerden hoşnut kaldıysanız eğer, canlanırsınız. Çoğu esnaf lokantasında bile bulamayacağınız bir kuru fasulye, çok pişmekten kesilmemiş peynirli bir menemen, gecenin bir yarısında bile sürprizler yaşanabileceğini hatırlatıverir çünkü. Sivri biberle yapılmış acı menemenin ardından, dondurmalı tavukgöğsünü de deneyin Kurtuluş’taki Göreme Muhallebicisi’nde. Erimiş peynir gibi uzayıp kaşığı bir türlü bırakmıyor olmasına gülümsemeden edemeyeceksiniz. Kurtuluş Caddesi No:82 (İş Bankası karşısı) İstanbul
Sivas’ın yabani sarımsağı kormen
Geçenlerde ‘kormen’ ya da ‘körmen’ diye bilinen ve çok güzel kokan bir baharat geçti elime. Sivas ve çevresinde yetiştiğini öğrendiğim bir yabani sarımsaktan elde edilen baharatın aroması kuru naneyle birleşmiş sarımsak tozunu andırıyor. O yörelerde daha çok tereyağında kavrularak yoğurtlu hamur işlerinin üstüne dökülen kormeni, kuru nane yerine kullanıp değişiklik yapabilirsiniz.
Paylaş