Paylaş
MALZEMELER
(4 kişilik)
Yasemin pirinci 300 gram
Tereyağı Bir çorba kaşığı
Kaymak 50 gram
Tuz Bir buçuk çay kaşığı
Su 500 ml.
(Ciğer için)
Kuzu ciğeri 600 gram, temizlenmiş
Kuru soğan yarım adet
Pul biber İki çay kaşığı
Sarımsak Bir diş
Yoğurt 200 gram
Karabiber
Tuz
Anadolu’da birçok çe?idinin baldoyla yapıldığını duyduğum pilavım için yasemin pirincini tercih ettim. Pi?ince oda sıcaklığında taze kaymak ekleyerek demledim ve süt kokan bu pilavı yoğurtla terbiyelediğim ciğer, piyazlık soğan ve güzel bir ayranla servis ettim. Kaymağın kokusunu bastırmasın diye ciğerde özellikle baharat kullanmadım.
YAPILIŞI
Kaymağı oda sıcaklığına gelmesi için dolaptan çıkarın. Pirinci soğuk suda dört-beş dakika bekletin ve akan suda birkaç kere yıkayın. Su, süzülmüş pirinç, tuz ve tereyağını koyduğunuz genişçe bir pilav tenceresini orta ateşe alın. Yüzeyde buhar kabarcıkları çıkmaya başladığında tencerenin altını kısın, kapağını kapatıp 15 dakika pişirin (Tencerenizin kapağı tam kapanmıyorsa, buharı hapsetmesi için kapağın altına temiz bez ya da ıslanmış yağlı bir kâğıt parçası koyabilirsiniz). Süre dolduğunda kapağı açmadan pilavı ocaktan alın, 10 dakika bekletin. Açıp birkaç parçaya ayırdığınız kaymağı ekleyip dikkatlice karıştırın ve kapağı tekrar kapatın. Beş dakika sonra servise hazır hale gelecektir.
Ciğerin zarını kasabınıza aldırın. Ya da parmakla bir kenarından altına girip boylu boyunca devam ederek, zarı kendiniz çıkarın. Sarımsak, soğan, pul biber ve yoğurdu robotta iyice çekin, tülbent ya da ince süzgeç yardımıyla iyice süzün. Üstüne yapışıp ızgarada yanmaması için iyice süzdüğünüz bu karışımla yaprak doğranmış ciğerleri iyice karıştırın. Tuz ve karabiberini ekleyin. Dolapta dört saat bekletin. Pişirmek istediğinizde dolaptan alıp üstündeki
karışımı iyice sıyırın, ciğerleri ayçiçeği yağıyla hafifçe yağlayın. Izgara tavasını kızdırın.
Ciğerleri içi pembe kalacak şekilde arkalı önlü pişirin, soğan, ayran ve sıcak kaymaklı pilavla servis edin.
Fermante edilmiş fasulye
Aşina olmadığımız, anlamadığımız bir dilde etiketlenmiş ve Çin’de üretildiğini fark ettiğimiz yiyecekler çoğumuzu korkutur. Oysa sandalye hariç dört ayaklı her şeyi yedikleri söylenen Çinliler koca nüfuslarını doyurabilmek için aklımıza gelmeyecek birçok malzemeyi ziyafete dönüştürebiliyor. Siyah fasulye sosu da, büyükşehir süpermarketlerinin egzotik ürün reyonunda bakıp geçtiğimiz bir malzeme.
Çin yemeğiyle haşır neşir olmayanların ilgisini çekeceğini düşündüğüm ürünse, sostan ziyade malzemenin kendisi: Siyah fasulye. Fermante edilip tuzlandıktan sonra uzun süre muhafaza edilebilen bu soya fasulyelerinin, yıllanmış her şeydeki gibi derin ve kuvvetli bir aroması var. Kullanmadan önce sıcak suda bekletip fazla tuzundan kurtuluyor, sarımsak, zencefil ve soya sosuyla karıştırıp lezzetlendirebiliyorsunuz bu fasulyeyi.
Bazen aioli’de yumurta sarısı yerine de kullandığım ve henüz bizde bulunmayan siyah fasulyeyi bir şekilde edinenlere, tariflerimden gönderebilirim.
Paylaş