PaylaÅŸ
Bu hafta hafif bir kızartma yapmaya karar verdim. Bana bu kararı verdiren biraz ferahlık isteği; uçar gibi. Kızarttığım köftelerimden birkaçını uçan balonlara bağlayıp martıların kaptığını görebilir miyim diye pencereden bırakmamın nedeni de aynı. Şu günlerde tezgâhlarda bulunabilen yegâne balık olan sardalyayla yaptığım bu kızartmaların harcınaysa yine Çanakkale’den gelen olgun bahçe domateslerinden ve hafif acımtrak Samandıra biberlerinden ekledim lezzet versin diye. Santorini adasına has bir spesiyalite olan domates kızartmalarının benzeri balık köftelerinin daha lezzetli olmasını istiyorsanız, onları mutlaka zeytinyağında kızartın ya da ayiçeği yağınıza biraz zeytinyağı ekleyin.
MALZEME
Olgun domates 200 gram, çekirdekli kısımları çıkarılmış olarak
Kırmızı soğan 1 adet, küçük
Sardalya 12 adet
YeÅŸil biber 50 gram
Un 120 gr.
Kabartma tozu 1 çay kaşığı
Tuz
SoÄŸuk su 60 gr.
Zeytinyağı Kızartmak için
Limon Üstüne sıkmak için
YAPILIÅžI
Kabuklarını soymadan altıya böldüğünüz olgun domateslerin çekirdekli kısımlarını bıçakla kesip başka bir yerde, mesela bir salatada kullanmak için ayırın. Etli kısmınıysa yaklaşık bir buçuk santimlik küpler halinde doğrayın. Çekirdeklerini aldığınız biberleri ve kırmızı soğanları da aynı boyutta doğrayıp dolaba alın. Balıklarınızın içini temizleyin. Kılçık, baş ve kuyruğu ayıkladıktan sonra elinizde kalan filetoları da sebzelerin boyutunda doğrayın. Yağınızı kızdırın ve kâğıt peçete serili bir tabakla kevgiri de hazır edin. Unu kabartma tozuyla karıştırın; sebzeleri ve balıkları ekledikten sonra soğuk suyu ve tuzu katın. Tüm karışımı elinizle yapışkan hale getirdikten sonra bir tatlı kaşığının alabileceği büyüklükte parçalar alıp kızgın yağa üçer adet bırakın.
Hızla renk alıp gevrekleÅŸen kızartmalarınızı peçetenin üstüne alıp yenilerini piÅŸirin ve sonra üstüne limon sıkıp servis edin.Â
Â
Mönüde ayı eti var
Geçen sene hayvan hakları koyurucuları Kuzeydoğu İtalya’da ünlü bir şefin hazırladığı polentalı ayı gulaşını protesto etmişti. Yakınlarda Macaristan’daki bir yemek organizasyonunda beraber çalıştığım o ünlü şef, Slovenyalı Tomaz Kavcic’ti. İşini büyük bir titizlikle yapıyor, hazırladığı sebzeli ve balkabağı çekirdeği yağlı sıra dışı dondurmasıyla da yeni lezzetler peşinde olduğunu hissettiriyordu. O ayı etinin Kuzey İtalya’daki elitler arasında popularitesi iyice artmış olmalı ki, Trento’da mönüsünde ayı kebap ve burgerleri olan bir ziyafete polis geçen hafta tekrar baskın yapmış. Avlanması İtalya’da yasak olan koruma altındaki dev kahverengi ayıların etiyle yapılan yemeklerin hazırlandığı davetin sahipleri, Silvio Berlusconi’nin koalisyon ortağı Kuzey Ligi’nin önde gelen isimleriymiş. Etlerin komşu Slovenya’dan ithal edildiğini söylemişler ama bunu kanıtlayacak evrak eksik kalınca yemeğin servis edilmesine de izin verilmemiş.
Â
Â
PaylaÅŸ