Çilekli enginar salatası

Çilekli bir salata yaptım bu hafta. Yeni çıkmış enginar, taze nane ve limonla karıştırdığım çilek dilimleri arasına sosa batırılıp çıkarılmış gevrek ekmek dilimleri yerleştirdim. Tüm bu malzemeyi yumuşatarak ağızda bir arada tutması için de mayhoş ama vakur bir yoğurtlu sos kullandım. Ortaya yalnızca tadıyla değil, görüntüsüyle de aydınlık bir hafta sonu salatası çıktı

Haberin Devamı

MALZEMELER (4 kişilik)

* Salata için

Çilek 12 adet

Enginar 5 adet, soyulmuş

Baget ekmek yarım

Kırmızı soğan 1 adet, küçük

Limon suyu 1 adet

Zeytinyağı limon suyunun üç katı

Taze nane 1 demet

* Yoğurt sos için

Yoğurt 100 gram

Labne peyniri 1 çorba kaşığı

Limon suyu yarım limondan

Tuz

Limon rendesi 1 limondan

* Enginarları pişirirken

Limon suyu 2 limondan

Tuz

YAPILIŞI

Enginarları küçük bir tencereye alın. Üstünü iki parmak geçecek kadar su, iki limonun suyu ve tuz ekleyip ocağa koyun. Altını açın ve kaynamaya başladığında kısıp kapağını kapatın, pişinceye kadar ocakta tutun. Diriliklerini koruması için çok pişirmeyin; bıçak rahatlıkla içine giriyorsa hazırdır. Bu aşamada enginarları kevgirle dışarı alıp soğutun, suyu da ılınınca geri koyun. Fırını 150 dereceye kurun. Baget ekmeği incecik dilimleyip fırın tepsisine yayın ve gevrekleşene kadar (birkaç dakika) fırında tutun. Kırmızı soğanı zar gibi doğrayın. Bir kâsede bir limonun suyunu, onun üç katı kadar zeytinyağını ve soğanları karıştırıp azıcık tuz ekleyin.

Haberin Devamı

Sos için yoğurt, labne peyniri ve yarım limonun suyunu küçük bir kâsede iyice çırpın ve tuzunu ekleyip dolaba alın.

Nane yapraklarını ayıklayıp soğuk su dolu bir kaba alın. Birkaç dakika beklettikten sonra çıkartıp varsa salata kurutucusunda kurulayın ve dolaba alın. Servis edeceğinizde çilekleri yıkayıp kurulayın ve tadını alabilmek için irice dilimleyin. Enginarları da aynı şekilde dilimleyip çileklere katın, dolaba alın. Ekmek dilimlerini soğan ve yağlı karışıma sokup çıkartın. Enginar, nane ve çileklerin üstüne aynı soğanlı sostan bolca dökün, hafifçe karıştırın.

Islanmış ekmek dilimleri ve enginarlı karışımı çukur tabaklara pay edin. Üstüne yoğurtlu sostan dökün. Limon rendesini de hafifçe serpiştirip soğuk soğuk servis edin.

Pamuk gibi lavaş terbiyeli sulu döner

Çok pişmekten kurumuş, kötü etten yapıldığı için her ısırıkta ağır kokusunu solumak zorunda kaldığım ama vakitsizlikten dolayı bırakıp da gidemediğim vasat ekmek arası dönerlerden bıktım. Kararmış yeşillik, jilet gibi doğranmış lezzetsiz domates ve yağ çekip soğumuş patates kızartmasından oluşan garnitür de bir o kadar can sıkıcı.

Haberin Devamı

İstanbul Beşiktaş’ta yeni farkına vardığım bir dükkânda temiz ve hızlı bir servisle güzel bir döner verilebildiğini gördüm bu hafta. Yanında biber turşusuyla çok güzel terbiye edilip henüz kesilmiş sulu döner dilimlerini hayal edin. Altında pamuk gibi yumuşak ve değme ocakbaşı kebapçılarında bulamayacağınız kadar ince lavaşıyla...

En ilginci de bu yumuşacık ekmeklerin, dükkânın girişinde ağzından alev püskürten tandır fırınından çıktığını görebiliyor olmak. (Kasap Döner, Sinanpaşa Mah, Şehit Asım Sokak, No:21)

Yazarın Tüm Yazıları