Paylaş
MALZEMELER (4 kişilik)
* Salata için
Çilek 12 adet
Enginar 5 adet, soyulmuş
Baget ekmek yarım
Kırmızı soğan 1 adet, küçük
Limon suyu 1 adet
Zeytinyağı limon suyunun üç katı
Taze nane 1 demet
* Yoğurt sos için
Yoğurt 100 gram
Labne peyniri 1 çorba kaşığı
Limon suyu yarım limondan
Tuz
Limon rendesi 1 limondan
* Enginarları pişirirken
Limon suyu 2 limondan
Tuz
YAPILIŞI
Enginarları küçük bir tencereye alın. Üstünü iki parmak geçecek kadar su, iki limonun suyu ve tuz ekleyip ocağa koyun. Altını açın ve kaynamaya başladığında kısıp kapağını kapatın, pişinceye kadar ocakta tutun. Diriliklerini koruması için çok pişirmeyin; bıçak rahatlıkla içine giriyorsa hazırdır. Bu aşamada enginarları kevgirle dışarı alıp soğutun, suyu da ılınınca geri koyun. Fırını 150 dereceye kurun. Baget ekmeği incecik dilimleyip fırın tepsisine yayın ve gevrekleşene kadar (birkaç dakika) fırında tutun. Kırmızı soğanı zar gibi doğrayın. Bir kâsede bir limonun suyunu, onun üç katı kadar zeytinyağını ve soğanları karıştırıp azıcık tuz ekleyin.
Sos için yoğurt, labne peyniri ve yarım limonun suyunu küçük bir kâsede iyice çırpın ve tuzunu ekleyip dolaba alın.
Nane yapraklarını ayıklayıp soğuk su dolu bir kaba alın. Birkaç dakika beklettikten sonra çıkartıp varsa salata kurutucusunda kurulayın ve dolaba alın. Servis edeceğinizde çilekleri yıkayıp kurulayın ve tadını alabilmek için irice dilimleyin. Enginarları da aynı şekilde dilimleyip çileklere katın, dolaba alın. Ekmek dilimlerini soğan ve yağlı karışıma sokup çıkartın. Enginar, nane ve çileklerin üstüne aynı soğanlı sostan bolca dökün, hafifçe karıştırın.
Islanmış ekmek dilimleri ve enginarlı karışımı çukur tabaklara pay edin. Üstüne yoğurtlu sostan dökün. Limon rendesini de hafifçe serpiştirip soğuk soğuk servis edin.
Pamuk gibi lavaş terbiyeli sulu döner
Çok pişmekten kurumuş, kötü etten yapıldığı için her ısırıkta ağır kokusunu solumak zorunda kaldığım ama vakitsizlikten dolayı bırakıp da gidemediğim vasat ekmek arası dönerlerden bıktım. Kararmış yeşillik, jilet gibi doğranmış lezzetsiz domates ve yağ çekip soğumuş patates kızartmasından oluşan garnitür de bir o kadar can sıkıcı.
İstanbul Beşiktaş’ta yeni farkına vardığım bir dükkânda temiz ve hızlı bir servisle güzel bir döner verilebildiğini gördüm bu hafta. Yanında biber turşusuyla çok güzel terbiye edilip henüz kesilmiş sulu döner dilimlerini hayal edin. Altında pamuk gibi yumuşak ve değme ocakbaşı kebapçılarında bulamayacağınız kadar ince lavaşıyla...
En ilginci de bu yumuşacık ekmeklerin, dükkânın girişinde ağzından alev püskürten tandır fırınından çıktığını görebiliyor olmak. (Kasap Döner, Sinanpaşa Mah, Şehit Asım Sokak, No:21)
Paylaş