Tekirdağ, Yeni Rakı, Mest gibi markaları bünyesinde bulunduran MEY İçki’nin CEO’su Galip Yorgancıoğlu, Türkiye’de 18 yaş üstü nüfusun yüzde 46’sının içki içtiğini açıkladı.
İçki içenler arasında kadınların oranı yüzde 4’ken son yıllarda yüzde 11’e çıkmış.
En ilginç bilgilerden biri de, Türkiye’de içkinin yüzde 60’ının evde içildiği...
Oysa modern toplumlarda içki sosyalleşmenin bir aracıdır.
Meyhanede rakı masasında...
Birahanede bar taburesinde...
Kafede koltukta...
Gece kulübünde pistte...
Nerede olursanız olun, içkiyle birlikte sohbet edilir, gülünür, eğlenilir, dans edilir, konuşulur, şakalaşılır...
Bizde ise tam tersi içiciler sosyalleşmeyip, bireyselleşiyorlar.
Yüzde 60’ın hepsi ev partisi düzenleyecek değil ya, demek ki ya TV karşısında bira içiyor bizimkiler ya da evde karısına bir rakı masası kurduruyor.
Gelir az, dışarıda hayat pahalı olunca bu sonuç kaçınılmaz.
Ne zaman ki bu yüzde 60 dışarıya çıkıp yeme-içme kültürü edinecek, evde tek başına içmek yerine sosyalleşmeyi öğrenecek işte o zaman biraz daha modernleşeceğiz...
Uçakta bıçak
THY business class’ta verdiği metal çatal bıçakların sayısını azaltmalı demiştim.
Bu uygulamayı överek...
Pek çok okur terör saldırıları nedeniyle uçakta metal çatal bıçak kullanılmaması gerektiğini yazdı bana.
Yüksel Aytuğ da, "Diğer havayolu şirketleri plastik çatal bıçağı acizliklerinden değil terör yüzünden kullanmıyorlar" uyarısını yaptı.
Bunu bilecek kadar fazla uçuyorum.
Ama arkadaşların bilmediği bir şey var.
Uçaklarda kullanılan metal çatal bıçaklar özel yapımdır.
Amerika ve İngiltere’den sertifikaları alınmadan da asla kullanılamaz.
Yani THY ve metal tercih eden diğer havayolu şirketleri yolcuya kasap bıçağı vermiyor, merak etmeyin.
Valeler taksiden de para alıyor
Geçenlerde Sortie’nin kapısında park görevlileri 20 lirayı beğenmiyor diye yazınca mekanın işletmecisi Erol Kaynar, "Bu işi başka bir şirkete verdiklerini ve kendilerinin maddi hiçbir kazancı olmadığını" söyledi.
Haklı, pek çok işletme de böyle yapıyor. Öyleyse bu vale şirketlerine sesleneyim.
Sadece müşterilerden değil, taksi sürücülerinden de para alıyor kapıdaki görevlileriniz.
Popüler mekanların önünde kuyruğa girmek için gecelik 30-35 lira para ödüyor taksiler.
Bu parayı ödemeyen taksilere de müşteri vermiyor kapıdaki görevliler.
Geçen gün bir taksici anlattı, "Anjelique’in önünde durabilmek için 30-35 lira ödüyoruz, müşteri geliyor Sortie diyor, arada iki kilometre var, 10 lira bile tutmuyor. Biz çıldırmayalım da kim çıldırsın şimdi".