Paylaş
İZMİR’in çeşitli kesimlerinde yenileme çalışmaları sona doğru yaklaşıyor. Birçok mahallede aylardır, hatta yıllardır çekilen çileler; yerini yavaş yavaş daha çağdaş görünümlü, daha sağlıklı ve planlı bir yaşama bırakıyor. Bu yenileme çalışmaları sırasında hatırı sayılır derecede yoğun şekilde altyapı çalışmalarına şahit olduk. Bir kısmının İzmir Büyükşehir Belediyesi, bir kısmının ise, ilçe belediyelerince yaptırılan bu çalışmalar sonucunda, umarım artık herşey daha planlı bir yapıya kavuşmuştur.
Birçok yerde yenilenen kanalizasyon, elektrik, su, doğalgaz ve hatta fiberoptik kablo hatlarının doğru, güncel bir haritasının da hazırlandığını tahmin ediyorum. İleride meydana gelebilecek arızalarda, çalakalem orayı burayı kırarak boruları aramak yerine; eldeki doğru verilere göre hazırlanan planlar ışığında hareket edileceğini umuyorum. Yenilemelerin standart ve kalitesi istenilen seviyelerde olmamakla birlikte, bugünkü düzgün ve temiz görünümün korunması da çok önemli.
Altyapının tamamlanması ile birlikte bu cadde ve sokaklarda yaşayan vatandaşlarımıza da çok önemli görevler düşmekte. Buralarda oturanlardan başlayıp, apartman görevlilerine, esnafa, temizliğini ve denetlemesini yapan belediye görevlilerine, ulaşımını sağlayan taksicilere kadar tüm kesimlerin yapılanı koruma çabası içinde olması gerekli. Zira yapılanların korunmadığı ve keyfi uygulamalarla sadece kendi çıkarları için değiştirildiği noktalarda zamanla çirkinlikler ve bozulmalar ortaya çıkacak. Düzenlemeler kısa zamanda yıpratılarak, tekrar eski düzensiz ve çirkin görüntünün geri gelmesine neden olacaktır.
İşyerleri düzene önem vermeli
İŞYERLERİNİN önündeki park yerlerinin sadece kendi ticari işletmesinin önü olduğu için portatif tabela ve saksılarla istila edilmesi bunun bir örneği. Kaldı ki, yenilenen bitki örtüsünün sadece dükkanının görüntüsünü engellediği veya bir ilave masa koyma imkanını azalttığı için kesen birçok işletme mevcut. Taksi duraklarındaki araç fazlasının kaldırımlara taşmasını ve kaçak araçların düzensiz duraklama yapmasını engellemek de burada ticari faaliyette bulunan taksicilerin görevi olmalı.
Belediyelerin temizlik ve denetleme elamanlarının ise, işlerinde daha özenli davranmaları lazım. Özellikle çöp toplarken etrafın kirletilmesi değil, temizlenmesi ön planda olmalı. Burada vatandaşların da atık ayrıştırma ve depolama tekniklerini kullanmadaki hassasiyeti yetkililerin işlerini de kolaylaştıracaktır.
Yeni düzenlemeler birçok bölgede otopark alanının azalmasına neden oldu. Her zamanki gibi belediye yetkilileri bu azalmaya rağmen, alternatif otopark alanı üretmekte yetersiz kalıyor. Öncelikle belediyelerin yeni otopark alanı üretmede daha hassas ve planlı olması gerekiyor. Uzun ve kısa süreli park uygulaması alternatiflerini daha etkin devreye sokmak bu problemin çözümünde önemli katkılarda bulunacaktır. Bunun yanı sıra vatandaşlarımızın da araçlarını park ettikleri alanlarda yayaların ve özellikle engelli vatandaşların geçişlerine set koyacak uygulamalardan kaçınmaları gerekiyor.
İzmir’de Alsancak, Hatay, Karşıyaka, Bostanlı, Manavkuyu, Bornova, Bayraklı ve daha saymakla bitiremeyeceğimiz birçok sokak ve mahallede yenileme çalışmaları yapıldı hala da yapılmakta. Bu çalışmalarda eleştirebileceğimiz veya eksik bulabileceğimiz birçok noktalar da olabilir. Fakat önemli olan bugün için yapılanı koruyacak isteğe ve iradeye sahip olmak. Diğer bir deyimle yapılana vatandaş olarak sahip çıkmak ve korumak herşeyin başlangıcı. Yaşadığımız çevreye verdiğimiz değerimiz şehrimizin güzelleşmesini ve öne çıkmasını sağlayacaktır.
Temiz, düzenli, çağdaş ve keyifli bir İzmir’de yaşamak için tüm kesimlerin yapılanı koruması ve katkı sağlaması gerekir. Bunu bir takım oyunu gibi görerek, yaşam kalitemizi ve standardımızı ancak toplu halde işbirliği çabalarımızla arttırabiliriz...
Paylaş