Paylaş
Kordon’u süsleyen fazla sanat eseri yok.
Var olan eserlerden birinin esinlenme olmasına da tepki göstermek çok da doğru değil.
Aslında İzmir’i süsleyen sanat eseri sayısı bir elin parmakları kadar az. Sanki binlerce eser arasından birinin esinlenilmiş olması, çok önemli haber gibi bir hava yaratmak da ne kadar önemli o da ayrıca tartışılır. Saat Kulesi’ni de sayarsanız birkaç büyük heykelden başka sanat eserimiz yok.
Tabii, İzmir’e yararlı olmuş kişilerin, hakikaten çok yüksek sanat değeri taşıyan büstlerini, heykellerini atladığımı düşünmeyin.
Kültürpark alanı içinde mermer fuarlarından kalma bazı eserlere rastlayabiliyorsunuz. Bu eserler mermer fuarları döneminde çok değerli sanatçılar tarafından yapılmış olmakla birlikte; sergileme açısından çok da ideal ortamlarda bulunduğunu söyleyemeyiz. Arkeoloji Müzesi içinde ve civarında çok kıymetli heykeller var, ama bunlar sanat eserinden çok tarihi eser kapsamında... Oysa ki, benzer heykellerin şehrimiz süslemesi çok mu zor.
Tabii, bir de Swissotel Grand Efes’in sanata çok önem verdiğini ve içinde birçok heykelin sergilediğini de belirtmeden geçemeyeceğim. Oysa ki, şehrimizin birçok köşesi, fıskiyeli havuzlar bunların içine yerleştirilmiş çeşitli materyallerden yapılmış heykeller ve objeler ile dolu olsun isterdim.
Dokuzeylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültemizin heykel bölümünümden talepte bulunsak, bedeli karşılığında çok kısa sürede şehrimize ayrı bir güzellik katacak sanat eserleri ile parklarımızı, bahçelerimizi ve sokaklarımızı dolduracaklardır...
Bunların birçoğu esinlenme, hatta dümdüz taklit bile olabilir, ama yeter ki, birşeyler ortaya çıkarılsın.
Belki bir Paris, Roma, Viyana, Prag veya Budapeşte olamayabiliriz, ama bir Eskişehir’i bile örnek alsak; heykel sanatında çok güzel eserler ile şehrimizi süsleyebiliriz.
Turyağ’ın Atatürk Büstü..
Şevki Figen 70’li yılların sonuna doğru İzmir’e İstanbul’dan transfer olmuş eski bir yöneticiydi. Uzun yıllar görev yaptığı Turyağ’da İzmir için fark yaratmayı düşünen kişilerin başında gelirdi. Kültürpark alanında gezerken hiçbir yerde Atatürk Heykeli’nin olmadığını fark eden Figen, 1981 yılında yöneticisi olduğu Turyağ’ın katkılarıyla, Kültürpark Fuar Alanı içine bir “Atatürk Büstü” yaptırdı. Bu büstü de ülkemizin yetiştirdiği çok değerli heykeltraşlardan Prof Dr. Hüseyin Gezer yaptı. Kaldı ki, Hüseyin Gezer, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki Atatürk Büstü’nün de heykeltraşıydı.
1981 yılında İzmir’in unutulmaz belediye başkanlarından Behçet Uz’un da katıldığı bir törenle, altında “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” yazan heykel Kültürpark’ta Lozan Kapısı’ndan girince karşıda uzanan palmiyeli alanın önünde yerini aldı.
Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Yüksel Çakmur döneminde bu heykel Atatürk ve İnönü’nün ayakta sohbet eden görüntüsünün kompozisyonundan oluşan bir heykel ile değiştirildi.
Fakat maalesef o günden beri Atatürk Heykeli’ni gören yok. Halen İstanbul’da ikamet eden Şevki Bey ile geçtiğimiz günlerde yaptığımız bir sohbette İzmir’in heykel yönünden ne kadar eksik olduğunu konuşurken bana bu anısını anlattı. Aslında kaybolma hikayesi ‘Atatürk Heykeli’ne koskoca Kültürpark alanı içinde neden bir yer bulunamadığını da sorgular nitelikteydi.
Paylaş