Doktor Behçet Uz Çocuk Hastanesi

GEÇTİĞİMİZ günlerde önünde yaşanan trafik sıkışıklığı ile gündeme gelen Doktor Behçet Uz Çocuk Hastanesi, İzmir’in göbeğinde çok önemli bir ihtisas hastanesi.

Haberin Devamı

Sadece İzmir’e değil, Ege Bölgesi’ne de çok önemli hizmetler vermekte. Çocuk ve ana sağlığı bakımından çok başarılı tedavilere imza atmış bu hastanemiz, maalesef şehrin göbeğine sıkışmış durumda.
Ege’nin birçok ilinden, ilçesinden, hatta köyünden gelen hastalar burada yavrularının tedavisi için çare aramakta. Öncelikle hastanenin karşısındaki araç park yerlerinde yaşanan drama dikkat çekmek istiyorum. Finansal açıdan rahat olamayan hasta yakınları mecburen arabalarda yatıp kalkmakta. Arabalar neredeyse yatakhaneye dönüşürken, sağlık ve temizlik açısından da olumsuz koşullar ortaya çıkmakta. Kaldı ki bir bebek veya çocuk hasta için tedavi süresince hasta yakınlarının 24 saat refakatçi olarak bulunması şart. Malesef şehrin normal koşulları içinde bu hastanenin yakınında bulunan otellerin ücretleri yüksek. Maddi imkansızlıklar içinde kıvranan veya tüm varlıklarını hastalarının tedavisi için harcamak zorunda olanlar için bu karşılanması çok zor bir masraf. Bütün bu parametrelerin birleşmesi sonucunda karşımıza yatakhaneye dönen otoparklar çıkıyor.
Diğer tarafta artan talep karşısında fiziki yetersizliklerle boğuşan uzman doktorlar ve  hastane personeli var. 1940’lı yılların başında İzmir Belediye Başkanı Doktor Behçet Uz tarafından İzmir Valiliği ve Belediye’nin imkanları ve halktan toplanan yardımlar ile yapılan hastane; 1944 yılında Sağlık Bakanlığı’na devredilmiş. Ege’nin en önemli çocuk sağlığı merkezi bugün 350 yataklı bir hastane olarak hizmet verebilmekte. Fiziki olarak büyütülmesi veya genişletilmesi de neredeyse imkansız.

Haberin Devamı

Yeni bir hastane yapılmalı

İkide birde İzmir’e şu yatırımı yapacağız, bu yatırımı yapacağız iddialarında bulunan iktidarın öncelikle bu konuyu ele alarak, hastaneyi daha verimli çalışabileceği bir yere taşıması gerekir. Yeniden yapılacak bir Dr. Behçek Uz Çocuk Hastanesi’nde uzman doktorlar ve personel daha etkin çalışabilecek ve daha geniş kitlelere hizmet verebilecektir. Hastane şehirle olan bağlantısı koparılmadan; İzmir’in yakınında gerek araç, gerekse toplu taşıma ile kolay ulaşılacak bir noktada tekrar yapılmalı. Yoksa otobüslerin güzergahını değiştirip birkaç acil hastaya bu yolu açmak sadece günü birlik çözümlerin ötesine gidemez. Tam gün yasası ile birçok sağlık çalışanın mağdur edildiği bugünlerde herşeye rağmen hedef; eldeki bilgiyi ve tecrübeyi daha geniş kitlelere ulaştırabilecek imkanların yaratılması yönünde planlama yapmak olmalıdır. Yeni hastane yapılırken çocuklarının tedavisi için burada bulunan hasta yakınlarının tedavi süresince yararlanacağı yan birimlerin oluşturulması da düşünülmelidir.
Dr. Behçet Uz, 1938 yılında İzmir’in yeniden inşası aşamasında kendisinin de doktor olması nedeni ile sağlık konusunda çok önemli bir girişimde bulundu. Onun başlattığı bu girişim bugün için etkin bir sağlık hizmeti olarak devam ediyor. Fakat gelişen Türkiye’ye ve İzmir’in bu hizmeti artık kendisine yakışan bir yapı içinde daha etkin bir zemine taşınmasını gerekir.

Yazarın Tüm Yazıları