Paylaş
Bunun da en önemli sebeplerinden birisi Meslek Okulları’nın yetersizliği.
Son dönemlerde üniversite mezunu olma hevesiyle maalesef ki meslek okulları tercih edilmemeye ve dolayısıyla da okullardaki eğitim düzeyi de eski dönemlerini yitirmeye başladı.
Üniversite mezunları iş bulamazken, iş yeri sahipleri de kalifiye ara eleman sıkıntısı yaşamaya başladı.
Sonuç olarak çalışma hayatında üniversite mezunu kadar da ara elemana ihtiyaç var.
Ara eleman eksikliğini bir nebze de olsa Meslek Yüksek Okulları ile çözebilme imkanı var.
***
Bursa Uludağ Üniversitesi Meslek Yüksekokulları Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Tayar da aslında öğrencileri Meslek Yüksek Okulu’nda okumaları için çağrıda bulunuyor.
Tayar, sevdiği işi yapmak isteyen ve kısa yoldan meslek sahibi olmak isteyen öğrencilere, iki yıllık eğitim veren meslek yüksekokullarını tercih etmelerini tavsiye ederken, “Meslek yüksekokulunun avantajı, 2 yıl sonra diplomasını alır almaz hemen hayata atılıp para kazanabileceği gibi seçtiği branşta lisans ve yüksek lisansı tamamlayarak ilerleyebilir. Kendine daha geniş fırsatlar bulmuş olur. Bugün herhangi bir işletmede 1 tane mühendisin altında 10 tane tekniker çalışıyor. O yüzden öğrencilerimizin iş bulma imkânı çok daha fazla diye düşünüyorum” diyor.
Sevdiğiniz işi yapın vurgusunu özellikle yapan Prof. Dr. Mustafa Tayar, ara eleman ihtiyacını aslında çok da güzel özetliyor.
Bir tane mühendisin yanında 10 tane tekniker çalışıyor diyerek.
Kısaca Uludağ Üniversitesi Meslek Yüksekokulları hakkında da bilgiler veren Tayar, iki yıllık eğitim veren 15 meslek yüksekokulunda 160’ın üzerinde programda eğitim verdiklerini ifade ediyor.
***
Prof. Dr. Tayar, ““Bizim mezunlarımız iş adamları tarafından özellikle tercih ediliyor. Gençlerin ilgi alanlarına hitap eden, geleceğin mesleği olan birçok alanımız Uludağ Üniversitesinde mevcut. Hatta 1+1 kapsamında 1 sene Türkiye’de, 1 sene İngiltere’de çift diploma aldıran programlarımız var” açıklamasında bulundu.
Üniversite’de bulunan alanlara da değinen Tayar, merkezde ve ilçelerde hizmet veren 15 meslek yüksekokulunda atçılık ve antrenörlüğü, aşçılık, çocuk bakımı, yönetim ve organizasyon, ulaştırma hizmetleri, grafik, tasarım, özel güvenlik ve koruma, bankacılık, seramik ve çinicilik, turizm ve otel işletmeciliği, yerel yönetimler, büro yönetimi ve yönetici asistanlığı, park ve bahçe bitkileri, makine, ısıtma-soğutma, tekstil teknolojisi, gıda işleme, deniz ve liman işletmeciliği, harita ve kadastro, bahçe tarımı, evde hasta bakımı, yaşlı bakımı, anestezi, tıbbi sekreterlik, mobilya, bitkisel ve hayvansal üretim, laborant ve veteriner sağlık programı, süt ve ürünleri teknolojisi gibi toplam 160 programda eğitim verildiğini aktardı.
Uludağ Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu tercih edilecek üniversitelerden birisi.
Ama asıl önemli olan sevdiğiniz mesleği yapmanız.
Herkes mühendis, doktor, işletmeci olmak durumunda değil.
Bu ülkenin ara elemana da ihtiyacı var.
Tercihleri yaparken bunu da düşünmekte fayda var.
Bugün Bayram.
Hepimizin Kurban Bayramı kutlu olsun. Kazasız belasız bir Bayram diliyorum.
Paylaş