Paylaş
Dövizde yaşanan bu artış, özelikle esnaf kanadını çok derinden etkiledi. Geçen yılın 8 ayında 64 bin 305 esnaf kepenkleri indirirken, bu yılın 8 ayında ise kepenk indiren esnaf sayısı yüzde 12 artışla 72 bin sınırına dayandı. Geçtiğimiz yıl temmuz ağustos aylarında 12 bin 530 esnaf kapanırken bu yıl aynı dönemde kepenk indiren esnaf sayısı yüzde 50 artışla 19 bine dayandı.
Peki sanayici tarafına bakmak gerekirse, belki durum bu kadar vahim değil, ama gerekli tedbirler alınmazsa çok da iç açıcı değil.
Geçtiğimiz hafta Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, önemli açıklamalar yaptı.
Döviz fiyatlarındaki yükselişin kamu kurum ve kuruluşlarıyla kontratlı iş yapan firmaları olumsuz etkilediğinin altını çizen Burkay, “İş dünyası olarak fiyat farkı kararnamesi çıkarılması gibi atılacak adımlarla kur artışı nedeniyle zor durumda kalan firmalarımızın mağduriyetinin giderilmesini talep ediyoruz” çağrısında bulundu.
*
Döviz fiyatlarındaki artışla birlikte birçok ithal ürünün fiyatının da ciddi oranda artış gösterdiğini hatırlatan Burkay, döviz fiyatlarındaki yükselişin özellikle kamuyla çalışan firmaları zor durumda bıraktığını belirtti.
Konuya açıklama da getiren Başkan Burkay, “Kamu kurumları ve yerel yönetimlerin ihaleleri ağırlıklı olarak yılın ilk aylarında gerçekleşiyor. Bu dönemdeki kur fiyatlarına göre kamu yükümlülüğü altına giren firmalarımız, kurdaki öngörülemeyen yükseliş nedeniyle önemli maliyet artışlarıyla karşılaştı. Bu kısa süreçte özellikle inşaat, tekstil, kimya ve sağlık sektörlerinde neredeyse yüzde 100’e yakın döviz kaynaklı maliyet artışları yaşandı. İş dünyası olarak firmalarımızın maliyet farklarının karşılanması adına hükümetimizden fiyat farkı kararnamesinin çıkarılmasını talep ediyoruz” dedi.
Satın alma ihalelerindeki taahhütlerin yeniden gözden geçirilmesine olan beklentilerini yineleyen BTSO Başkanı İbrahim Burkay, “İhale dönemindeki kur fiyatlarına göre bütçe hazırlayan ve planlama yapan firmalarımız, beklemedikleri bir senaryo ile karşılaştı. Ekonomik saldırılar sonrasında döviz fiyatları maliyet artışlarına yol açtı. Fiyat farkı kararnamesi ile kademeli olarak firmalara geri ödeme yapılması bu süreçte iş dünyasına nefes aldıracaktır” açıklamasında bulundu.
*
Önemli bir konuya da dikkat çeken Burkay, kurdaki artış dolayısıyla firmaların verdiği teminatları yerine getirmekte zorlandığını söyledi.
Bunun için de diğer taleplerini açıklayan Burkay, “Kamu ile iş yapan çok sayıda firma kur farkı nedeniyle taahhüdünü yerine getirmekte zorlanıyor. Bu süreçte işten çekilmek isteyen firmalarımız için cezai hükümlerin uygulanmaması ve teminatlarının yanmaması da diğer taleplerimiz arasında” dedi. Hükümetin gerekli adımları en kısa sürede atacağına olan inancını dile getiren Başkan Burkay, yapılacak düzenlemelerin girişimcileri korumak adına büyük önem taşıdığını kaydetti.
Sanayicinin nefes alması adına önemli bir istek.
Bundan sonraki günlerde bununla ilgili bir düzenleme olur mu olmaz mı hep birlikte göreceğiz. Ama şu da bir gerçek ki yılsonuna kadar birçok esnaf ve sanayici iş yerini kapatma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir.
Paylaş