Yeni haftayla birlikte kış geliyor

Kabanlar, atkılar, bereler yakınlarda mı? Soğuk geliyor. Ne zaman? Pazar gününden itibaren sıcaklıklar düşüyor. Yeni haftanın ilk günüyle beraber artık kış dedirtecek sıcaklık değerleri ölçülecek.

Hatta beyaz kış dahi kendini gösterebilir (yazımı siz okumadan iki gün önce teslim ettiğim için net bir şeyler şimdiden söyleyemiyorum). Bugün ve hafta sonundaysa sağanak yağışlar var. Marmara, Ege ve özellikle Akdeniz’de su baskını riski söz konusu. Pazar günü sıcaklıklar azalıyor, düşüş yeni haftaya girişte daha büyük değerler ile devam edecek.

*

Geçen yıl, ekim ayında kış bastırmadan zincir konusundan bahsetmiştim. ‘Önleminizi alın, problemlerle karşı karşıya kalıp kriz masası kurmaya alışkın toplumuz ama, artık bunu kırmamız, problemleri en aza indirmek için sıkıntılar yaşanmadan önce önlem almamız gerekiyor’ hatırlatmasını yapıyordum. Ama ardından birçok yerde, ayları karıştırmamdan tutun da, zincir firmaları ile ortaklık ihtimallerime kadar birçok konuda yazılıp çizilmişti. Sonra ne oldu? Kasım başında kar yağdı. Bana bu kadar şeyi söyleyenler de toplumu yönlendiren insanlardı, durum böyle olunca artık bu konudan her sene bahsetmek gerekiyor sanırım!

Kış bastırmadan önleminizi alın, ya kış lastiği, ya da zinciriniz muhakkak olsun. Bakın yeni bir soğukla karşı karşıyayız, önümüzdeki hafta belki birçok merkez beyaz kışı karşılayacak. Yaşadığımız onca probleme rağmen, kar dediğimizde içimiz hálá pozitif duygularla doluyor. Ama bu pozitif duyguları bir de yollarda kalanlara, soğuktan donanlara, benim gibi 2 gece şirkette yatanlara sormak lazım. Lütfen, ister modern toplumun gereği deyin, ister tecrübelerden ders almak, ister yine şirkette yatmak istemeyen bir meteoroloğun haykırışları deyin, ne derseniz deyin ama artık tampon önlemler almayalım. Önümüzdeki hafta etkili olma ihtimali bulunan kara hazırlıklı olalım. ‘Kara hazırlıksız yakalanan büyük şehirler’ ile başlayan manşetleri gazetelerde görmeyelim. Bu kışı pek hafif beklemiyoruz ve buradan kaynağımı açıklıyorum, bu kışın zor geçme ihtimali hayli yüksek, bilimin ulaştığı en yüksek teknolojiyi kullandık ve pazara çıkıp ‘Ayva Analizi’ yaptık. Araştırmaya katılan 100 deneğin 85’i ayvaları lezzetli buldu ve sebze-meyve halinde yaptığımız çalışmada, ayvanın bu yıl bol olduğunu öğrendik :). Eskilerin deneyimlerinden yola çıkarak ‘ayva bol ve lezzetli olursa kış sert geçer’ kuralının da ışığında bu kış üzerine tahminimizi böylelikle yapmış olduk. Espri bir yana bilimsel araştırmalar ve benim kişisel gözlemlerim de bu kışın Türkiye için biraz sıkıntılı olabileceğini ortaya koyuyor. Bu yıl, yaz mevsiminin bitimi ile Türkiye’yi etkilemeye başlayan sistemler çoğunlukla Sibirya kökenli. Bu hava sistemleriyle başlayan mevsimlerde pek geriye dönüş olmuyor ve mevsim Sibirya kökenli hava sistemlerinin etkisinde geçiyor. İstatistikler de Sibirya etkisinde geçen kışları açıkçası pek hafif göstermiyor. Sibirya etkisindeki en hafif sistemleri son 2-3 yılda yaşadık ki onlarda da Marmara dahi lezzetli(!) ayvayı bayağı bir yedi. Hele vurucu Sibirya kışlarındaysa, işte 1986’daki gibi, otomobillerin kardan kaybolduğu, bir ay karla boğuşulan tablolar ortaya çıkıyor.

Not: Her yeni mevsim başında insanları korkutma amaçlı dolaştırılan ‘bu mevsim felaketler olacak, son bilmem kaç yılın soğukları olacak, şu kadar insan ölecek’ şeklinde elektronik postaları dolaştıranların ne amaçladıklarını merak ediyorum. Bana bu postalardan ilki geldi bile!
Yazarın Tüm Yazıları