Sıcaklıklar haftasonunda bugünkü değerlere nazaran bir iki derece daha yükselecek ve yine yurdun büyük kısmında güneş bolca görülecek.
Yağış bekliyoruz, yağış istiyoruz ama yağış yok. Modellerde yağış bir görünüyor bir kayboluyor. Yine yurdun büyük kısmında yağış yok. Sıcaklıklar haftasonunda bugünkü değerlere nazaran bir iki derece daha yükselecek ve yine yurdun büyük kısmında güneş bolca görülecek. Ama bu çizdiğim tablodan radikal bir şekilde farklı olan bölge Doğu Anadolu. Haftasonunda aşırı yağışlar bekleniyor ve sıcaklar sebebiyle eriyen kar da nehirler ve dere yataklarında debiyi artırıyor. İşte eriyen kar ve sağanak, su baskını ve sel riskini artırıyor.
*
Hayaller ne alemde bugünlerde? Sıcaklıklar yüksek, yazın da sıcak olacağı söyleniyor, bu durumda yaz için deniz tatili planı yapanların oranı her zamankinden sanki daha fazla olacak. Bir de bunun üzerine sıcaklar bastırınca serinlemek için denize girenleri ekleyin. Yani bu yıl dünyada denize girenlerin sayısı diğer yıllara nazaran çok daha fazla olacak. Eeee ne mahzuru var, diyebilirsiniz! Hatta deyin!
Bakın, küresel ısınmanın en büyük tehlikelerinden bir tanesi de hesap edilemeyen ya da hesaba ister istemez katılamayan, yaşandıkça ortaya çıkacak problemler. Rusya’da son 120 yılın en sıcak mayıs ayı yaşanıyor. Bu dönemde denize giren insan sayısında patlama var ve yalnızca Moskova’da mayıs ayı içerisinde 35 kişi boğularak yaşamını yitirdi. "Orası Moskova, boğulanların belki bir bölümü burnunun önünü göremeyecek kadar bünyeye alkolü vermiştir, o yüzdendir" diyebilirsiniz ama ne olursa olsun oranda ciddi bir artış olmuş. Bu yıl dünya üzerinde boğulma oranları hayli artacak gibi, maalesef bu böyle. Bu nedenle bu yıl sahillerde güvenlik önlemlerinin artırılması gerekiyor, üzücü olaylar yaşamadan, yaşanan örneklerden (Moskova örneği) ders almak faydalı olacaktır.
Yine bir başka hesaba katılmayan sıkıntı alkol olabilir. Özellikle yazın alkolden uzak durulması gerekiyor. Biliyorsunuz alkol damarları genişletiyor, bir de sıcak etkisi ile dokular gevşiyor, dolayısıyla damarlar da gevşiyor. Bu durumda güneş çarpmalarının etkisi daha da artıyor. Öte yandan alkol vücudu mikroplara karşı dayanıksız bırakıyor ve sıcaklarda mikropların, bakterilerin ne kadar açığa çıktığını, sinek oranının ne kadar arttığını biliyorsunuz. Sıcaklarda nefes almak da bazen çok zor olur. Alkol bu zorluğu daha da büyütüyor, çünkü doktorlar alkolün oksijen alışverişini zorlaştırdığını söylüyor. Normalde alkolden çok etkilenmeyen bünyeler bile belki bu yaz beklenen sıradışı ısınmayla alkolden zarar görebilir. Bu yaz alkol ve güneş çarpmaları oranı da artabilir, bunun için de yetkililerin önlem almaları, alkol sevenlerin de alkol almamaları, olmuyorsa en azından alkolü azaltmaya şimdiden kendilerini şartlamaları iyi olur. Alkol sevenler eğer "İyi diyorsun da, o zaman alternatif bir şey söyle" derlerse klasik cevabımı vereyim. Biz meteoroloğuz, havayı teşhis ederiz ama değiştiremeyiz. Yani teşhis var, tedavi yok.