Yağış bakımından gözler mart ve nisan ayları üzerindeydi ama gelen yağışlar pek ümit vaat etmedi ve etmiyor.
Martta zaten üç parti yağış geldi, onlarda da su baskınları vardı. Yani yalnızca biraz barajları doldurdu, bunun ötesinde çok fazla işe yaramadı. Nisanın ilk günleriyle etkili olmaya başlayan yağışların da arkası gelmiyor, çabuk kesiliyor. Bugün iç ve doğu bölgelere ilerliyor. Hafta sonunda ise etki alanını iyice daraltacak, yurdun büyük kısmından ayrılacak. Sıcaklıklar ise yağışla yalnızca birkaç derece azaldı, hafta sonuyla beraber yine Marmara 15, Güney 20 derecenin üzerine çıkacak.
Her ne kadar ara ara karşılaşsak da martta ve nisan girişinde istenen yağışlar görülemedi. Kurak bir dönem geçiriyoruz ve bundan haftalardır bahsediyoruz zaten. Ama bunun yanında çamurlu yağmurlar da söz konusu oldu. Belki arabalar daha fazla yıkandı, ev camları daha sık silindi ama bu yağışlar gerçekten çok faydalı, diğer yağışlara nazaran daha kıymetli, zira mineral değeri hayli yüksek.
Dönem itibariyle güneyli hava akımları artık baskın. Önümüzdeki günlerde daha da kuvvetlenecek, günlerdir bahsettiğimiz soğukların kuzeyden girişine engel olan da zaten Basra Körfezi’nde yavaş yavaş kuvvetlenen bu rüzgarlar. Hazirana doğru Anadolu’yu adım adım kavurmaya başlayacaklar.
"Aman moral bozma, zaten adam gibi yağış alamadık, bir de Basra sıcaklarının kavurmasını çekemeyiz!" diyenlere cevap: Maalesef yapacak bir şey yok. Bu güneyli rüzgarlar Afrika ve Asya’dan tozu-toprağı alıp Türkiye’ye taşıyor. Bu toz-toprak yağmurla yere iniyor. Bu çamurlu yağmurların iki faydası var. Birincisi tozlu topraklı havayı temizliyor ve rahat bir nefes aldırıyor. Yani solumayla akciğerlerimize göndereceğimize, yağmurla yere inmesi daha iyi. İkincisi nisan yağmurları (çamurlu yağmurlar) toprak için doğal bir gübreleme, balıklar için besin kaynağı (çamur yağmurlarıyla denize aktarılan mineraller plankton üretimini artırıyor, planktonlar da balıkların besin kaynaklarının başını çekiyor), insanlar için temiz bir nefes ve saç-cilt güzelliği demek.
BU YAĞMURLA ISLANIN
Şimdi bir yağışlı sistem daha bekliyoruz. Gelin "şemsiyeleri bırakın bir kenara, bu yağmur altında öyle yürüyün; yüksek mineralli nisan yağmurundan bir nebze de olsa faydalanın" diyeceğim ama bugünlerde de nanobakteri (geçen haftalarda bahsetmiştim) riski biraz fazla. Ama hemen şunu da ekliyoruz, aslında güneyli hava akımları mayıs sonlarında iyice kuvvetlenecek, hem Afrika, hem Lübnan çevreleri, hem de Arap Yarımadası üzerinden tozu-toprağı daha fazla taşıyacak. Bu kesimlerden bazen bulaşıcı hastalıklara neden olan birtakım bakteriler de bu doğal havayoluyla gelebiliyor. Bu sebeple bu yağmurlarda ıslandınız ıslandınız, yoksa mayıs-haziranda bakteri riski sebebiyle hoş olmayabilir.