Bu haftasonu açık hava programlarına gayet elverişli. Ancak Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzeyi yağışlı.
Pazara kadar sıcaklıkların kuzey bölgelerde 25 derecenin üzerine çıkması bekleniyor, güneyde ise yer yer 30 dereceyi görebilecek.
Mayısın ikinci yarısı daha sıcak. Sıcaklıklar artıyor, güneş görülüyor. Bu haftasonu açık hava programlarına gayet elverişli. Ancak Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzeyi yağışlı. Ve yağışlar sağanak şeklinde. Sıcaklıkların artacağından bahsetmiştim. Bugüne kadar olan değerlere nazaran mayısın ikinci yarısında sıcaklıklar daha yüksek olacak. Pazara kadar kuzey bölgelerde 25 derecenin üzerine çıkması bekleniyor, güneyde ise yer yer 30 dereceyi görebilecek.
Ayın 24-25’i gibi kuzey bölgelerde düşüş bekleniyor ama bu düşüşle bile sıcaklıklar 18-19 derecenin altına inmeyecek. Önümüz yaz, o zaman uzunca bir süre sıcaklıklar 20 derecelerin pek altını görmeyecek. Ama tekrar söylüyoruz, haziranın ortalarından önce gece sıcaklıklarında büyük seviyelerde artış beklemeyin, dolayısıyla sabah ve akşam saatlerinde de...
*
Nisan yağmurlarının faydalarından geçtiğimiz aylarda bahsetmiştim. Eskiler söyler; nisan yağmurlarında yılan açar ağzını yağmurdan zehrini alır, mercanlar ise incilerini. Yani herkes için bir fayda vardır. Yağmur yağdığında koşup şemsiyelere sarılmayın, nisan yağmurlarında ıslanın diye bahsediyorduk. "Allah aşkına, nisanda yağmur mu gördük?" diyebilirsiniz, evet haklısınız. Geçen sonbahar ve kışı yağışlı geçirdik ama baharda o kadar şanslı olamadık. Şimdi sırada ne var? Mayısın ikinci yarısı ile beraber ısınma başlıyor ama yalnızca gündüzleri. Çünkü bu ısınmaların geceye yansıması haziranın ortalarını bulur. Neyse, bugünlerde artık yavaş yavaş güneyli hava akımları kuvvetlenmeye başlayacak. Güneş görülecek, sıcaklıklar yükselecek ama beraberinde ne olacak? Bu ısınmayı sağlayacak olan güneyli hava akımları güneyden tozu toprağı da getirecek. Fırsatını bulup nisanda bir şekilde ıslandıysanız, mayısta da bulacağınız başka bir yağışla da bence şansınızı zorlamayın. Çünkü bu dönemde (mayıs sonlarında) güneyli hava akımları kuvvetlenmeye başlayacak ve bu rüzgarlar ile gelen toz toprak memleketinin karakterini taşıyor olacak. Ve her memleketin toprak karakteri, bakterileri, besinleri, meyveleri farklı farklı. Farklı milletlerin genetik yapısı bazen bu değişikliğe tepkiler verebiliyor. Afrika’daki, Arabistan’daki, Lübnan’daki toz toprak, bazı bakteriler hiç problem oluşturmazken bizde sıkıntılara yol açabiliyor. Ve doğal havayolu olan rüzgarlar ile gelecek bu toz toprak, dolayısıyla bazı bakteri ve mikroplar, bu rüzgarların akabinde gelecek yağışlar ile yere inecek. Bu nedenle önümüzdeki 1-1,5 ay içerisinde seyrek olsa da gelecek yağışların büyük çoğunluğu çamurlu olacak. Toprak için iyi olabilir ama nisan yağmurları gibi altında çok fazla dolaşmamakta fayda var. Tamam tamam, nisanda yağış almadık, n’apalım biz olanı söylüyoruz. :)