Bugün ve hafta sonunda da yağışlar yine batıda Marmara ve Ege’de. Marmara’nın güneyi ile İç Ege’de yağışlar çok aşırı değil ama hem sağanak şeklinde, hem de birkaç gün sürecek, su baskınlarına dikkat.
Sağanak pazar günü İç Anadolu’da olacak. Sıcaklıklar ise batıda bir iki derece artıyor ama doğu, Basra sıcaklarının etkisine girdi bile. Güneydoğu’da 35 dereceye ulaşan sıcaklık değerleri ölçülüyor.
Geçen hafta, "4-5 etkili olacak yağış belki toprak için faydalı olabilir ama özellikle İstanbul’un baraj doluluğu açısından pek etkisi olamaz" diyordum. Yetkililerden açıklama geldi: 4 gün yağan yağmur, barajlarda İstanbul’un yalnızca bir günlük ihtiyacını karşılayacak seviyede yükselme oluşturmuş. Zaten o suyu da önceki gün kullandık! Yani o kadar yağmur yağmış olsa da yine sıfıra sıfırız.
Önümüzdeki günlerde ne olacak? Meteoroloji bu yazın, normallerin yalnızca birkaç derece üzerinde sıcaklıklara sahip olacağını açıkladı. Yakın vadeli öngörüler de bunu destekliyor. Üzerinde tahmin yaptığımız modeller şu anda haziranın ilk hafta sonuna kadar sıcaklıkların batı bölgelerde pek fazla dalgalanmayacağını gösteriyor, yaklaşık olarak normallerde seyredecek. Doğu ve Güneydoğu’da ara ara Basra Körfezi’nin sıcakları etkili olacak ama bu sıcaklar da yılın bu dönemi ve bölge için normal. Değişim olabilir, bu bilgiler şu anki modellerin göstergesi.
Küresel ısınma birincil olarak su sıkıntısını karşımıza çıkarmış durumda. Herkesi ilgilendiren bir sorun birileri tarafından çözülür mü? Türkiye’de herkesi ilgilendiren su sorununa karşı ancak herkesin su tasarrufuyla vakit kazanabileceğiz. Ama kaçımız su tasarrufu yapıyor? Havalara olan bitenle çok ilgileniyoruz ama tasarrufa gelince bir şey yapmıyoruz. Bu bir çelişki değil mi? Demek ki bilgilendik ama daha bilinçlenemedik! 4. Uluslararası İstanbul Karikatür Festivali’nde konu Küresel Isınma’ydı. Buradaki bir karikatürü sizle paylaşmak istedim. Kim bilir?