Bugün ve hafta sonu boyunca yurtta yağış beklenmiyor. Güneş bolca görülüyor ve sıcaklıklar özellikle güneyde aşırı değerler alıyor. Orman yangınlarına dikkat.
Yine yağış yok! Yine yağış yok! Yine yağış yok! Bugün ve hafta sonu boyunca yurtta yağış beklenmiyor. Güneş bolca görülüyor ve sıcaklıklar da özellikle güneyde aşırı değerler alıyor. 35 derecenin üzerine çıkıyor. Bu aralar sıcaklıklar gibi nem oranı da dalgalanmalar yaşıyor. Ara ara ciddi oranlarda düşen nem orman yangınları ve boğaz kurulukları gibi birtakım sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Orman yangınlarına karşı daha duyarlı olmaya çağırıyoruz herkesi, zira görüyorsunuz yurdun farklı noktalarından her gün yeni orman yangını haberleri geliyor, orman yangını ihbar hattının ALO 177 olduğunu tekrar hatırlatıyoruz. Sağlık sorunları adına da bol sıvı tüketin diyoruz. Bu arada sıcak hava bir süre dinmiyor, hatta ağustosun ilk günlerinden sonra daha da yükselerek kuzey bölgelerde de sıkıntılara yol açabilir.
GÖKKUŞAĞININ ALTINDAN GEÇTİNİZ Mİ?
Gökkuşağı gördüğümüzde nedendir, hep birbirimize "bak bak gökkuşağı" diye gösteririz. Bir de "Aurora Borialis"i görsek herhalde aklımız başımızdan gider. Bir manken adı gibi değil mi? Ama Aurora Borialis 70 derece enleminin üzerindeki enlemlerde görülen yine ışık saçılımı ile oluşan bir meteorolojik olay ama gökkuşağı gibi değil, burada gökyüzü rengarenk oluyor. Neyse size anlatacağım Aurora Borialis değil, gökkuşağı. Gökkuşağına geçmeden size bir şey itiraf etmek istiyorum. Üniversitede hocamız Aurora Borialis’den bahsettiği gün derse geç kalmıştım ve dersin başını kaçırdığım için dersin sonuna kadar düşünüp durmuştum, "Yaa bu Aurora Borialis kim?" diye. Nedense aklıma atmosferik bir olay olacağı gelmemişti. Niye gülüyorsunuz? Siz ilk okuduğunuzda hemen anlamış mıydınız? Şimdi ciddiyet!
Gökkuşağı, güneş ışınlarının yağmur damlaları veya sis bulutlarında yansıması ve kırılmasıyla meydana gelen ve ışık tayfı renklerinin yarım daire ya da yay şeklinde göründüğü bir meteorolojik olaydır. Gökkuşağı renkleri kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, lacivert ve mordur.
Gökkuşağı camiasında da işin patronları ya da seyrek görülen talileri vardır. Sık görülen bir gökkuşağında renk sıralaması kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, lacivert ve mor şeklindedir. Bunun merkez açısı 420 civarında. Bazen de ışığı zayıf ve merkez açısı daha geniş bir diğer gökkuşağı ile karşılaşılır. Burada ise renk sıralanışı tam tersinedir. Bazen gökkuşağını böyle silik ya da kirli gibi görürsünüz. Hatta bir deterjan mı, yoksa bir çamaşır makinesi reklamı mıydı, hatırlamıyorum, reklamda kirlendiği için gökkuşağını yıkıyorlardı. Bu şekilde sanki yıkanmaya ihtiyacı varmış gibi gördüğünüz bu gökkuşağı aslında ihtiyarlamış, ömrünü tamamlamak üzeredir. Yani sönmek üzeredir.
Gökkuşakları; yağmur damlalarının ve sis taneciklerinin güneş ışınlarını kırmaları ve dağıtmaları üzerine meydana gelir. Damlalar ne kadar büyük ise renkler de o kadar parlak ve belirgin olur. Gökkuşağının görülmesi için; kuşağın merkezi, gözlemleyecek kişi ve ışık kaynağı tek bir doğru üzerinde olmalı. Sıralama; ışık kaynağı, yağmur damlaları ya da sis ve gözlemci şeklinde olmalı.
Bu arada gökkuşağını tam bir daire şeklinde görülmesi de mümkün biliyor musunuz? Ama bunun için yerden yukarıda, örneğin uçakta olmanız gerekiyor.
Son olarak buradan gizli kalmış bir gerçeği açıklayacağım. Her vesileyle sürekli üstü örtülen, korkusuzca üzerine gidilememiş bir gerçek. Cesur bir yazar olarak açıklıyorum; gökkuşağının altından geçerseniz cinsiyetiniz değişmez!!! :)