Yağış bugün batıda Ege kıyılarında etkili olacak, Akdenizin batısında da kısa süreli sağanak yağışlar oluşabilir.
Bu haftasonunda hava ısınıyor diyoruz, önümüzdeki haftanın ilk günlerinde ise orta ve batı bölgelerde adeta baharı andıran sıcaklıklar oluşacak. Marmara’da sıcaklıkların 15 dereceyi aşması, Kıyı Ege ve Akdeniz’de ise 20 dereceye yaklaşması bekleniyor.
Güzel bir haftasonu geliyor. Yurdun büyük kısmında hava açıyor, sıcaklıklar büyük değerlerde olmasa da toparlanıyor. Doğu’da ise yer yer kar yağışları ile beraber sıcaklıklar yer yer sıfırın altına inmeye başlıyor, zaten bu koşullar bölgenin istediği bir durum, zira yükselen sıcaklıklar biliyorsunuz bölgede karların erimesine ve sellere neden oldu. Yağış bugün batıda Ege kıyılarında etkili olacak, Akdenizin batısında da kısa süreli sağanak yağışlar oluşabilir. Bu haftasonunda hava ısınıyor diyoruz, önümüzdeki haftanın ilk günlerinde ise orta ve batı bölgelerde adeta baharı andıran sıcaklıklar oluşacak. Marmara’da sıcaklıkların 15 dereceyi aşması, Kıyı Ege ve Akdeniz’de ise 20 dereceye yaklaşması bekleniyor. Kesin olmamakla beraber batı bölgelerde bu ay sonuna kadar kar oluşturabilecek bir sert soğuk olmayacak, zaten sonrası da nisan. Ama bu yıl sürekli Sibirya kökenli soğuklar ile boğuştuk, ve Sibirya soğukları genellikle sürprizlerle gelir, bu nedenle önümüzdeki günler için değişim olması halinde, ayrıntılar gelecek haftalarda olacak.
*
Geçtiğimiz hafta Türkiye ciddi bir afetle yüz yüze geldi. Önce tarihinde nadir rastladığı kar yağışı ile Doğu Anadolu metrelerce kalınlığında kar tabakası altında kaldı. Ardından gelen sıcakla karlar erimeye ve seller meydana gelmeye başladı. Sürekli su sıkıntısı yaşayan Güneydoğu’da barajlar taşma noktasına geldi. Öyle ki Atatürk Baraji faaliyete geçtiğinden bu yana ilk defa kapaklarını açma ihtimali ile karşı karşıya. Sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor ve karların erimesi ile Fırat Nehri’nin taşması söz konusu. Fırat Havzası’nda kar kalınlığı 70 santime ulaşmış durumda. Sıcaklıkların yüksek seyredişi riskin devam ettiğini ortaya koyuyor, zaten bölgede valilikler de sürekli tehlike uyarıları veriyor. İşin kötü yanı bu ısınmanın üzerine yeni bir soğuk ve kar yağışlı hava sisteminin gelmesi durumda bir de çığ riski ortaya çıkabilir. İşte, sıradışı hava olayları ile dolu bir kış geçiriyoruz. Tehlikeler yalnızca Doğu’da değil. Batı bölgelerinde bu kış 2 kez vuran kar yağışlı sistem can kayıplarına neden oldu ve geride trilyonlarla ifade edilen zarar bıraktı. ABD Başkanı Bush’a verilen, basına sızdığı için de gizliliği kalmayan rapordan birçoğumuz artık haberdar. Artık dünyanın ciddi bir tehlike oltında olduğu devletler bazında belgeler ile doğrulanıyor. Gerçi bu tür felaket senaryoları yıllardır konuşuluyor, ancak artık iyice yakınımıza geldiğini maalesef birebir görmeye başladık. Son 3-4 yıldır yurdumuzda olduğu gibi dünyanın birçok noktasında yaşanan sıradışı hava olayları yaşam koşullarını zorlaştırmanın yanı sıra hayati tehlike de oluşturuyor. Bu hava olayları ve atmosferdeki küresel ısınmayı tetikleyen gidiş, önümüzdeki dönemlerde, yazın da kışın da sıradışı hava olayları ile daha sık karşılaşacağız anlamına geliyor. Bugüne kadar çoktan imzalanmış ve uygulamaya geçilmiş olması gereken Kyoto protokolü şu an kabul edilse dahi, bu gidişin hemen durmayacağı ve sıradışı hava olayların devam edeceği gerçeğini unutmamak gerekiyor.