Paylaş
Uzmanlar, maddi kayıpların giderilmesi yanında, en büyük ağırlığı insanların manevi dünyalarındaki kayıplara verilmesi gerektiğini söylüyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Psikiyatri Kliniği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Yıldız, kadın ve
çocuklar üzerinde yoğun bir psikolojik terapi uygulanması ve acı ile yıkıntıların giderilmesi gerektiğini aktardı.
Prof. Dr. Yıldız, “Fiziksel bütünlük ve emniyet sağlanmadan, ruhların iyileşmesi nasıl mümkün olabilir ki? Ruhların normale dönmesi, olağan dinginliğine ulaşması ise tabii ki ancak daha uzun soluklu ve süreklilik gerektiren bir destekle mümkün olabilir. Ama belki şunları hatırlamak az da olsa bir sükunet ve dinginlik sağlayabilir. Uygun zaman geldiğinde kısa bir süre için de olsa o bölgeden uzaklaşıp, hayatın normal aktığı bir yerde özenle misafir edilmek, en azından bazı aileler veya bireyler için toparlayıcı olabilir. Bu çerçevede belki bir ‘Kardeş Aile Kampanyası’ ile Türkiye’nin her yerinden aileler depremzede bir aileyi ya da 1-2 ferdi kısa bir süre misafir edip biraz da olsa onları travmadan ve etkisinden uzaklaştıracak bir ortam sağlayabilirler” dedi.
Boyun deyip geçmeyin
EKOL Kulak Burun Boğaz Kliniği’nden Prof. Dr. Ataman Güneri, özellikle erkeklerde boyun çevresi 40 santimetreyi geçenlerin dikkatli olması konusunda uyarıda bulundu. Güneri, “40 santimetreyi aşan her boyun kalınlığı özellikle solunum, nefes alma ve burun tıkanıklı başta olmak üzere bazı hastalıkların habercisi demektir. Bunun için bir tıp kurumuna başvurarak doktordan gerekli önlemleri almak için destek istemek gerekiyor. Ayrıca hızlı bir şekilde, perhize başlamak ve kilo vermek gerekiyor” dedi.
Sinsi hastalık glokom
Kaşkaloğlu Göz Hastanesi’nden Dr. Hülya Bolu, glokomun 40 yaşından sonra yüzde 1 oranında görüldüğünü, hastalığın son evresine kadar hiçbir belirti vermeden ilerleyebildiğine dikkat çekti. Bolu, “Bunun nedeni glokom öncelikle yandan görmeyi bozduğu için karşıdan görme son ana kadar bozulmaz. Hastalık sinsi ve yavaş ilerlediği için de ağrı hissedilmez. Dolayısı ile teşhiste genelde gecikme söz konusu oluyor. Bundan dolayı 40 yaş üstündeki herkesin yılda bir rutin göz muayenesi yaptırmaları, pek çok hastalık ve özellikle glokom açısından erken teşhis imkanı sağlayabilir. Glokom hastalığında körlük gelişimi, erken teşhis ve tedaviyle önlenebilir” ifadesini kullandı.
Paylaş