Retina dekolmanında erken müdahale önemli

20 yıldan fazla zamandır retina hastalıkları, retina ve vitreus cerrahisi alanlarında hizmet veren Kaşkaloğlu Göz Hastanesi’nden Prof. Dr. Tansu Erakgün, erken müdahalenin çok önemli olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Beyin dokusunun devamı olan retinanın ‘hassas’ olduğunu belirten Prof. Erakgün, “Retina dokusunun yenisiyle değiştirilme şansı yoktur. Retina dekolmanında erken müdahale bu yüzden çok önemlidir” dedi. Retina dekolmanlarının gözün en önemli acillerinden biri olduğunu kaydeden Prof. Dr. Tansu Erakgün, erken müdahale edilmeyen vakaların körlükle sonuçlanabileceğine dikkat çekti. Yılda ortalama 10 bin kişide bir görülen retina dekolmanının, gözün sinir tabakası olan ve aynı zamanda en iç duvarını oluşturan retina tabakasının yırtılması sonucu meydana geldiğini belirten Erakgün, “Özellikle yüksek miyoplar, gözüne darbe almış kişiler, daha önceden katarakt ameliyatı olanlar ve ailesinde bulunanlarda görülme sıklığı daha fazladır” diye konuştu.

 

Haberin Devamı

LAZERLE TEDAVİ MÜMKÜN

Retina dekolmanı oluşmadan önce retina yırtılmasının gözlendiğini dile getiren Erakgün şu açıklamada bulundu; “Retina yırtılması sırasında hasta, sıklıkla gözü önünde aniden oluşan uçuşmalar görür. Bunu örümcek ağlarına ya da kurum yağmasına benzetebiliriz. Bir diğer şikayet de ışık çakmasıdır. Yıldız kayması ya da flaş patlaması gibidir. Bu çakmalar anlık olur. Birkaç saniye sürer. Retina yırtılmasından bir süre sonra retina dekolmanı oluşur. Bu süre, saatler ile günler arasında değişir. Alttan ya da üstten görme alanı daralmaya başlar, karanlık bir perde gibidir. Bir süre sonra görme merkezi de etkilenir. Tamamen körlük oluşur.” Retina dekolmanı oluşmadan yırtık saptanırsa ‘lazer’le de tedavi edilebileceğini vurgulayan Prof. Erakgün, “Retina dekolmanı oluştuktan sonra ise cerrahi tedavi gerekir. Tedavide vitrektomi denilen ameliyat uygulanır. Küçük kesilerden iğne kalınlığında kanüllerle göz içindeki sıvı temizlenir. Retina yırtığı kapatılır ve lazer uygulanır. Erken müdahale ile başarı şansı oldukça yüksektir. Geç kalındığı takdirde başarı şansı düşer” dedi.

 

EMEKLİ HEMŞİREDEN ANLAMLI BAĞIŞ

HASTA olarak geldiği Ege Üniversitesi’nde 40 yıl hemşirelik yapan Şükriye Kabak, doktorlara ve kurumuna vefasını tek mal varlığı olan evini genç hekim adaylarını destek sağlayan Ege Tıbbiyeliler Derneği’ne bağışlayarak gösterdi. Duygusal anların yaşandığı törende Ege Üniversitesi mensuplarından oluşan “Grup Her Telden” müzik ziyafeti sundu. Programda Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anaokulu 5 yaş grubu öğrencilerinin mini şapka defilesi ve yine anaokulu öğrencilerinin “Hayatımızdaki Melekler” adlı resim sergisi de yer aldı. Şükriye Kabak, hekimlerin kendisini hem tedavi ettiğini, hem de meslek sahibi olmasına yardımcı olduklarını anlatırken gözyaşlarını tutamadı.

Yazarın Tüm Yazıları