Parmak ucu ve tırnak yatağı yaralanmaları ihmale gelmez

PARMAK uçları, ellerimizin dış dünyaya açılan pencereleri gibidir.

Haberin Devamı

Kemik yapının üzerini saran yumuşak dokunun içindeki birçok sinir sonlanması, özel bir deri ile kaplanarak en önemli duyu organlarımızdan birisi olarak görev yapar. Tırnak ise bu derece hassas olan dokunma duyusuna destek sağlarken, gündelik etkinlik içinde karşılaşılan ufak yaralanmalardan koruyucu, estetik bir görev üstlenmiştir. Parmak ucu ve tırnak yatağı yaralanmalarına tedavi ve takiplerde gereken mutlaka önem verilmelidir. El Mikrocerrahi Ortopedi ve Travmatoloji (EMOT) Hastanesi doktorlarından Doç. Dr. Tahir Sadık Sügün, bu konuda şunları anlattı;

 Parmak ucu ve tırnak yatağı yaralanmaları ihmale gelmez

 

Haberin Devamı

ÇOK SIK KARŞILAŞILIR

“Tırnak plağı, tırnağın altında ona destek olan, parlaklık ve düzgünlüğünü koruyarak, kendisini yenilemesini sağlayan yapıdır. Bu özel yapılar her gün ellerimizin işlevselliğini yerine getirmesinde dış ortam ile sürekli temas durumundadır. Ne yazık ki bu kullanım sıklığına bağlı olarak, el yaralanmalarının en sık görüldüğü bölge de parmak uçları ve tırnak yataklarıdır. Çocukluk çağından ileri yaşlara kadar birçok kişi gün içerisinde bu tür yaralanmalar ile karşılaşmaktadır. Araba ve ev kapıları, bıçak makas gibi kesici delici ev ve iş aletleri; testere, balta, çekiç gibi parçalayıcı aletler parmak ucu kopmalarından kapalı ezilme yaralanmalarına kadar çeşitli derecelerde bu bölgede hasar oluşturmaktadır.

 Parmak ucu ve tırnak yatağı yaralanmaları ihmale gelmez

 

KALICI SAKATLIK OLABİLİR

Bu kadar hassas ve önemli olan yapıların yaralandığı durumda tedavi büyük önem kazanmaktadır. Uygun tedavi yöntemlerinin kullanılmadığı durumlarda sakatlık kalıcıdır. Bu kalıcı hasarlar elimizin, bazen de tüm kolumuzun kullanımını etkileyebilmektedir. Tedavi de amaç; yeterli hareket ile birlikte parmak uzunluğunun mümkün olduğunca korunduğu, yaralanma dokusu içermeyen, esnek, dayanıklı ve duyulu bir cilt örtüsü ile bu bölgenin tamirini sağlamaktır. Hastane ortamında kalış süresini kısaltan, hastanın bir an önce iş, okul ve gündelik hayatına dönmesini sağlayan tedavi yöntemleri tercih edilmektedir. Bu yöntemlerinin uygulanması sırasında yaralanmanın yeri, şekli, seviyesi, mekanizması kadar; hastanın yaşı, cinsiyeti, işi, ek hastalıkları, çocuk ya da erişkin oluşu, baskın olarak hangi elini kullandığı önemlidir. Uygun şartlarda mikroskop altında kopan parçanın yerine dikilmesi, uygun olmayan durumlarda ise yukarıda belirtilen hedefler doğrultusunda parmak ucu ve tırnak yatağının yeniden yapılandırma ameliyatları bu tür yaralanmalarda uygulanan güncel tedavi yöntemleridir. Her el yaralanmasında olduğu gibi fizik tedavi ve rehabilitasyon, bu bölge yaralanmaları sonrasında da hareket ve fonksiyonelliğin kazanılmasında oldukça önemlidir.”

Yazarın Tüm Yazıları