Organ bağışında rekor ama yetmez

Haberin Devamı

İZMİR il sağlık müdürlüğünde ikinci yılını geride bırakan Dr. Bedia Türkyılmaz, organ bağışıyla ilgili yaptığı projeleriyle adeta hayatını hastalara adamış durumda. Dr. Türkyılmaz, organ bağışlayanların başka bedenlere hayat vermesinden mutlu olduklarını söyledi. Altı yılda yapılan organ bağışını bir ayda topladıklarını belirten Dr. Bedia Türkyılmaz, İzmir’in 11 bin 342 bağış ile birinci, 9 bin 804 bağışla İstanbul ikinci, 5 bin 285 bağışla Adana üçüncü, 4 bin 046 bağışla Manisa dördüncü durumda. Hedefimiz İzmir’in bağış sayısını ikiye katlamak” dedi.
Organ bağışında farkındalık oluşturmak konusunda gönüllü olduğunu belirten Dr. Bedia Türkyılmaz şu bilgileri verdi:

6 yılda yapılan 1 ayda oldu
“Bu Sağlık Bakanlığı’nın bir politikası. Ancak, ben bunu tamamen insani, vicdani, hatta ruhani buluyorum. Kalbimizle, beynimizle hareket ediyoruz. Hangi açıdan yaklaşırsanız ona uyan bir konu organ bağışı. Ramazan ayında camilerde organ bağışı anlatıldı, bir aylık bağış son altı yılda yapılan bağışa eşdeğer çıktı. O zaman dedik ki, sorun bizde, sorun vatandaşımızda değil. Çünkü biz ulaşamamışız, biz anlatamamışız. Şimdi sırada Milli Eğitim var. Konuyu lise ve üniversitelere taşıyacağız. Muhtarlara taşıyacağız. Amacımız hastayı iyileştirmek, yaşam süresini uzatmak ve kaliteli hale getirebilmek, biz sağlık çalışanlarının öncelikli hedefidir ki, bu yüzden Türkiye’de 21.571 böbrek, 2.125 karaciğer, 514 kalp bekleyen hastaların sağlıklarına kavuşabilmeleri için doku ve organ bağış sayısını ihtiyacı karşılayabilecek düzeye çıkarabilmek gerekmektedir. İzmir Bölge Koordinasyon Merkezi ‘Doku ve Organ Bağışı’ konusunda farkındalığı arttırmak, toplum bilincini oluşturmak amacıyla birçok etkinlik yaptık. Kornea Temin Ekibimizin 2014 yılı ilk 6 aylık sürede aldığı Kornea sayısı 112 ye ulaştı.”

Haberin Devamı

Organ bağışında rekor ama yetmez

AB standartlı eğitim

Müftülükler ve Milli Eğitim müdürlüklerinin yanı sıra diğer kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği halinde Doku ve Organ Bağışı çalışmalarının devam edeceğini vurgulayan Dr. Türkyılmaz, “Beyin ölümü tespitini koyacak uzman hekimlere, Bakanlık ve Avrupa Birliği’nin ortak projesiyle eğitim verildi. İl içi hastane, 2.-3. basamak yoğun bakım seviyesindeki hastaneler ziyaret edilip, fiziki koşullardaki eksiklikler tespit edildi. Menderes’te organ bağışında bulunan vatandaşlarımız için “fidan dikme etkinliği” ve Karşıyaka’da 26 sivil toplum örgütünün toplu Organ Bağışında bulunduğu bir organizasyon düzenlendi. Bu etkinlikler süresince toplam 120 bin el broşürü, 7 farklı şekilde hazırlanan 3 bin 500 afiş dağıtıldı. Bu zamana kadarki organ bağış sayımız 10.820’ye ulaştı ve Türkiye genelinde iller arasında birinci olduk. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda stant kurulacak, 1 Eylül’den itibaren tüm öğretmenlere, ekimde de üniversite öğrencilerine, lise 9-10-11 sınıf öğrencilerine eğitim verilmesi planlandı” diye konuştu.

Haberin Devamı


ORGAN BAĞIŞI NEDİR?
Kişinin hayattayken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarınızın başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin verilmesidir. Organ bağışı yapıldıktan sonra sadece bir yoğun bakım ünitesinde beyin ölümü (tıbben yaşamın sona ermesi) kararı alınması halinde organlar kullanılmaktadır. Diğer ölüm hallerinde organlar alınmaz. Organ bağışı bazen görmeyen bir insanın görmesini ya da hayatını diyaliz cihazına bağlı olarak sürdüren bir böbrek hastasının hayata dönmesini sağlar.


Kimler bağış yapabilir

1979 tarih ve 2238 sayılı yasa gereği organ bağışı yapılabilmesi için 18 yaş veya üstünde olup akli dengesi yerinde olan herkes, Sağlık müdürlüklerine, hastanelere, organ nakliyle ilgili dernek ve kuruluşlara başvurarak, doku ve organ bağış belgesi alabilir. Bağış yaptığınızı mutlaka yakınlarınıza da bildirin. Çünkü bir kişide beyin ölümü gerçekleştiğinde akrabalarının organ bağışı konusunda karar vermeleri istenmektedir.
Sonradan fikrinizi değiştirirseniz, bağış kartınızı yırtıp atmanız ve bu karar değişikliğinizi ailenize bildirmeniz yeterlidir. Bu konuda özgürsünüz. Sadece belirli organlarınızı bağışlamak isterseniz bu da mümkündür.
Herkes organ bağışında bulunmalı, yakınlarını bu konuda bilinçlendirmeli ve ancak bu sayede ihtiyacı olduğunda organ bulabileceğini bilmelidir.
Birçok hasta bağışlanmış bir organ için beklerken ölmektedir. Bağışlanmış bir organ, başarılı bir nakilden sonra, gerçek yaşam armağanıdır.

Haberin Devamı


Ne yazık ki insan ancak organ alıcısı durumuna gelince organ bağışının önemini fark edebiliyor. Unutmayın!
“SİZ, BİR YAŞAM ARMAĞAN ETMEKTESİNİZ”

Yazarın Tüm Yazıları