Paylaş
OKULA başlayan çocukların ev ödevleri ile beraber öksürükleri de başlar. Bazen grip, nezle geçince öksürük de geçer. Özellikle kreşe giden çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarının biri bitmeden diğeri başladığı için öksürük bazen aylar sürer, hatta bütün bir kış devam edebilir. Aslında öksürük bir savunma refleksidir. Solunum yolları adeta elektrik süpürgesi gibi güçlü bir hava akımı yaratıp kendisini temizlemeye çalışır.
Balıkesir Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkarı Prof. Demet Can konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı;
Cisim de kaçabilir
“Eğer öksürüğün sayısı artar, süresi uzar, geceleri yoğunlaşıp, tınısı değişir ya da balgamlı olursa; işte o zaman telaşlanmak gerekir. En sık karşılaşılan durumlar solunum yolu enfeksiyonları, geniz akıntısı, alerjik rinit, reflü, boğmaca ve astım olmakla birlikte, çok daha nadir nedenler mesela havayolunun doğumsal şekil bozuklukları, ailesel hastalıklar, tüberküloz gibi ağır enfeksiyonlar altta yatabilir. Küçük çocuklar çok meraklı oldukları için ağızlarına her şeyi sokarlar, eğer o sırada aniden nefeslerini içine çekerlerse ağızlarındaki cisim akciğere kaçabilir. Buna yabancı cisim aspirasyonu denir. Hekimlerin öksüren bir çocuk karşısında en çok korktukları durum budur. Çünkü bronkoskopi denilen işlem yapılmadan yabancı cisim çıkarılamaz ve her geçen gün akciğer daha kötüye gider. Çoğu zaman etken bunların hiçbiri değildir, maalesef sadece evde sigara içilmesidir.
Zamanı önemli
Öksürüğün ne zaman olduğu ve süresi çok önemlidir. Grip ya da nezle sonrası öksürüğün 1 ay kadar devam etmesi normaldir. Daha uzun sürüyorsa kronik öksürük adını alır ve çok sayıda tetkik yapmak gerekir. Bunlardan bazıları mesela tomografi gibi çocuğa zarar verebilecek yöntemlerdir. Bu nedenle en sık karşılaşılan hastalıklara yönelik tedaviye başlamak tercih edilir. Öksürük balgamlı ise bronşit olabileceği düşünülür ve uzun süreli antibiyotik kullanılır. Aksine kuru, uykudan uyandıran öksürük varsa kısa süre astım ilaçları uygulanır. Eğer çocuk bu tedavilerden yarar görür iyileşirse tedavi kesilir. Öksürük hiç azalmaz ya da tedavi kesilir kesilmez tekrar başlarsa artık mümkün olan bütün tanı yöntemleri kullanılarak öksürüğün nedeni araştırılması gerekir.”
Paylaş