Paylaş
46 bin metrekare alana kurulu Medikal Park İzmir Hastanesi, dünya hastanesi olma yolunda. Genel Müdür Veysi Kubba, iki yıl önce İzmir’de hizmet vermeye başlayan hastanenin vizyonunun kaliteli sağlık hizmetini toplumun çoğunluğuna ulaştırmak, misyonunun ise uzmanlaştığı tüm sağlık hizmetlerinde tıbbi etiklerden ödün vermeden, hasta haklarına saygı duyarak, gelişmiş sağlık teknolojisi ve tesisleri ile öncü olma özelliğini sürdürmek olduğunu söyledi.
13 ameliyathane, 7 genel ameliyathane, 2 kardiyovasküler cerrahi ameliyathanesi, 4 kadın doğum ameliyathanesi bulunan Medikal Park’ın toplam hasta yatak kapasitesi 170.
İkinci yaşam merkezi
Başhekim Yardımcısı Dr. Zeki Hozar da kemik iliği transplantasyonu merkezinin 100’e yakın hastaya şifa dağıttığını belirterek, “Dünyaya açıldık. 62 ayrı ülkeden 12 binden fazla hastaya hizmet verdik. İki yılda en fazla bilimsel yayın yapan, en çok bilimsel sempozyum gerçekleştiren özel hastane olduk” dedi.
Yaşlılarda beslenme
Dengeli beslenme; büyüme, gelişme ve hayatımızı devam ettirebilmemiz için vücudumuzun ihtiyaç duyduğu temel besin öğelerinin ihtiyaç duyulan oranda alınmasını ifade ediyor. Beslenme bozukluğundan ise aşırı beslenmenin neden olduğu obeziteden, yetersiz beslenmeye kadar uzanan geniş bir yelpaze kastedilmekte. Yaşlanma fiziksel aktivitenin azalmasına, dolayısıyla günlük ihtiyaç duyduğumuz kalorinin de azalmasına neden olmaktadır.
Ege Üniversitesi İç Hastalıkları ve Geriatri Uzmanı Dr. Sevnaz Şahin, konuyla ilgili şu bilgileri veriyor;
“Yaşlılardaki beslenme yetersizliğinin en sık nedenleri; kullanılan ilaçların iştahı azaltması, midenin genişleme yeteneğinin değişmesine bağlı erken doyma, dil üzerindeki tad almamızı sağlayan dokulardaki değişikliğe bağlı tad almanın azalması, diabet, kalp hastalığı gibi kronik hastalıklara bağlı iştahın azalması sayılabilir. Beslenme yetersizliğinin özellikle üzerinde durulması gereken bir diğer nedeni ise ağız ve diş sağlığının bozulmasıdır. Çoğu zaman yanlış bir algı olarak yaşlılığa bağlı diş kayıpları normalmiş gibi kabul edilmekte ve protez diş bile yaptırılmamaktadır. Eksik dişler, uygun olmayan, oturmayan protezler yaşlının katı gıdaları tüketmesine engel olarak beslenme bozukluğu yaparlar. Beslenme yetersizliğinin en önemli göstergesi kilo kaybıdır. Yaşlı birey, artık her öğün yemeğe oturmuyorsa, tabağındakileri bitirmiyorsa ve de kilo vermeye başladıysa mutlaka bir hekim tarafından değerlendirilmelidir. Ayrıca susama hissinin azalması veya idrar söktürücü ilaç kullanımı gibi nedenlerle vücudun ihtiyaç duyduğu suyun alınmaması önemli sağlık sorunlarına neden olabilir. Kanda üre düzeyinin artması yetersiz sıvı alımını işaret eden önemli bir ipucudur. O nedenle yaşlıların kendilerinin istemesi beklenilmeden her öğünde yemeğin yanında 1 bardak su koyulmalıdır. Sadece yemeklerde değil gün içinde de yaşlının sıvı tüketimi desteklenmeli, günlük 1,5-2,5 litre arasında alması sağlanmalıdır.”
Paylaş