Paylaş
Kontrolsüz hücre çoğalmasına neden olan, belirli bir gendeki hatadan kaynaklanan kansere karşı alınabilecek önlemleri Özel Ege Onkoloji Tıp Merkezi’nden Dr. İlker Karadoğan’la konuştuk. Kanserin birçok sebebi olduğunu belirten Dr. Karadoğan, “Bazı kişiler ebeveynlerinden miras aldıkları hatalı genler nedeniyle kansere yakalanabilirler. Ancak gen yapısının sonradan değişimine bağlı da kanser ortaya çıkabilir. Aslında 3’te 1 oranında bunu önlemek mümkün. Kişilerin yaşam tarzları ile ilgili seçimlerindeki değişiklikler, kansere yakalanma riskini azaltabilir ya da önleyebilir” dedi.
ÖNCE SİGARAYI KIRIN
Kanseri önlemek için hayatımızdan çıkarılacak ilk şeyin sigara olduğunu vurgulayan Dr. Karadoğan, önerilerini şu şekilde sürdürdü:
“Sigarayı bırakmak veya kullanmamak kanser riskini önemli ölçüde azaltmaktadır. Günde 2 paket sigara içenlerde hiç içmeyenlere oranla akciğer kanseri riski 10 kat fazladır. Ayrıca, başka kanser türüne yakalanma riski de daha fazla. Spor yapmak ve doğru beslenmek kanseri önlemede büyük rol oynamaktadır. Amerikan Kanser Derneği kanseri önlemek için yiyeceklerdeki yağ miktarının azaltılmasını, kilo alımından, tuz ve nitritlerle konserve edilmiş işlenmiş besinlerden ve alkolden uzak durulmasını, posalı yiyeceklerin daha çok tercih edilmesini, A ve C vitaminli besinlerden bol tüketilmesini tavsiye ediyor.”
KORUNMAK ÇOK ÖNEMLİ
Dünyada kanserin artma nedenlerinin başında tarım ilaçlarının bilinçsiz kullanımı geldiğini vurgulayan Dr. İlker Karadoğan, “Sebze ve meyveler iyi yıkanmazsa bu kimyasallar oluşumu tetikleyebilir. Çevresel kirliliğin çok sayıda kanserojen faktör içerdiği artık açık şekilde biliniyor. Solunan havada bulunan radon gazı ya da asbest gibi maddelerin akciğer kanseri oluşumunu tetiklediği malum. Ayrıca pillerde bulunan kimyasallar ve katı yakıtların kullanımı da kanser oluşumunu arttırıyor. Belirli enfeksiyonlardan korunmak da kanseri önlemede bir yöntemdir. Güvenli ve kontrollü cinsel ilişki tercih edilmelidir. Güneşteki ultraviyole ışınları direkt olarak melenoma ve diğer cilt kanserleri oluşumu ile ilişkilidir. Güneşe direkt maruz kalmaktan kaçınılmalı ve yüksek koruma faktörlü kremler ile güneşin zararlı etkilerinden korunmalıdır. Son olarak stres ve depresyonlardan uzak durmak da kanseri önlemede önemli rol oynamaktadır” diyerek önlem alınırsa hastalık riskinin de uzaklaşabileceğini söyledi.
Onkoloji Konseyi
ONKOLOJİ alanında önemli bir çabadan da bahsetmek istiyorum. Dünyada birçok bilim insanının neden ve tedavisini hala araştırdığı kanserin hemen her organdan köken alabilen bir hastalık olduğunu söyleyen Özel Tınaztepe Hastanesi Başhekim Doç. Dr. Serhat Gür, şunları söyledi:
“Bu hastalığa yakalanmış kişilerin onkoloji konseylerinde değerlendirilmesi gerekiyor. Konseyin amacı kanser hastalarının her yönüyle değerlendirilmesi ve en uygun tedavinin uygulanmasının sağlanması. Konseyde birçok uzmanlık dalından hekimler bulunur. Bu konseylerin değişmez üyeleri medikal onkolog ve radyasyon onkologlarıdır.
Bu uzmanların yanında genel cerrah ya da kanserin köken aldığı organın uzman hekimi konseyde bulunmalıdır.”
Özel Tınaztepe Hastanesi Onkoloji Konseyi hastanenin açılışından yaklaşık 6 ay sonra Başhekim Doç. Dr. A. Serhat Gür ve Medikal Onkoloji uzmanı Prof. Dr. Selahattin Sanal’ın başkanlığında kuruldu. Doç. Dr. Çiğdem Toker’in de katılmasıyla güçlenen Onkoloji Konseyi, kanser tanısı konan tüm hastaları değerlendirmek üzere haftada bir kez bir araya geliyor.
Paylaş