Paylaş
KANSER son yıllarda gerek teşhis, gerekse tedavi olanaklarındaki gelişmelere rağmen, en çok ölüme sebep olan hastalıklar arasında ikinci sırada yer alıyor. Geliştirilen tedavi stratejileri; sadece ölümü engellemek veya geciktirmek üzerine kurulmuyor. Hastalık sürecinde, hastanın konforunu bozan tüm sorunların giderilmesi de tedavinin hedefleri arasında. İzmir’de Özel Ege Onkoloji Merkezi’nde uygulanan tedavilerde, ilk hedef hastanın yaşam kalitesinin daha konforlu olması. Merkezin Mesul Müdürü Dr. Çimen Akçay, kanserin her devresinin ayrı bir plan ve gözlem gerektirdiğini belirterek, “Tedavide birinci amaç, hastada iyileşme sağlarken, tedavi süresince de kaliteli bir hayat sürmesini temin etmek. Merkezimizde yaklaşık bir yıldır faaliyette olan Tomoterapi cihazı tüm kanser hastalarının radyoterapisinde kullanılmakla birlikte, özellikle baş-boyun kanserli hastalarda yan etkileri en aza indiriyor” dedi.
Akçay, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Tomoterapi cihazı kanserli bölgenin çevresindeki sağlıklı dokuları maksimum seviyede koruyarak, vücudun en hayati ve hassas bölgelerine bile yüksek dozda ışın göndererek tümörün yok edilmesi veya küçültülmesini sağlamayı amaçlamaktadır. özellikle baş-boyun Kanserlerinin (Gırtlak, Geniz, Ağız boşluğu) başarıyla tedavi ediliyor. Tedavi sırasında oluşabilecek cilt, ağız içi yaraları gibi yan etkiler daha az gözüküyor, tükürük bezlerinin de tama yakın korunması sayesinde hastaların iyileştikten sonra en büyük sıkıntısı olan ağız kuruluğu çok az seviyelerde oluyor.”
Ege’nin ilk uzman doktorlu huzurevi
GÜZELBAHÇE’de hizmete giren Anılar Huzurevi’ni Nöroloji Uzmanı Dr. Aysel Gürsoy ve Aile Hekimi Dr. Banu Kınay işletiyor. Ege Bölgesi’nin ilk uzman doktorlu huzurevi olduklarını söyleyen kadın doktorlar, şöyle anlattı;
Özel Anılar Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezi’nde kısa süreli, sürekli (yatılı), hastane sonrası, gündüzlü bakım, alzheimer ve demans hastalarında rehabilitasyon programı, aile ile işbirliği içerisinde uygulanıyor. Aile bireyleri, hastalarının kötüleşmesiyle karşılaştığında durumu kabullenmekte çok zorlanır, bu onlarda büyük keder yaratır. Çoğu zaman aile bireylerinin bakımevi konusunda karmaşık duyguları vardır. Bakımevi fikri başlangıçta aileyi öfkelendirse de hastasının sağlık takibi ve güvenliğinin sağlanması onları rahatlatacaktır. Sanılanın aksine ailelerimizin çoğu büyüklerini bakımevine yatırmadan önce ellerinden geleni yaparak, tüm imkânlarını denemektedirler. Hastayı bakımevine yatırdıktan sonra onu terk etmeyip, düzenli olarak ziyaret etmektedirler. Bakımevi konusunda aile bireylerinin üç konuyu tartışması gerekir. Bakımevinin ücreti ve bunun nereden tedarik edileceği, yatırılmanın getireceği bireysel değişiklikler, seçilecek bakımevinin özellikleri. Sağlık ve bakım hizmetlerinin birlikte verilebileceği bir bakımevi araştırın, bakımevi hekimleriyle de başlangıçta ve sonrasında hastanızın sağlık durumunu takip edin. Bakımevi dışındaki sağlık takipleri için de aileden birini görevlendirin. Hastayı bakımevine yatırmak için gereğinden uzun beklerseniz, uyumu zorlaşabilir, sizin de tükenmişlik sendromuna girmeniz kaçınılmaz olur. Şimdiden bir bakımevi ihtiyacınız olmasa bile, önceden plan yapmanız önemlidir.”
Paylaş