Paylaş
Atatürk Eğitim Hastanesi Kardiyoloji Kliniği Şefi Prof. Dr. Oktay Ergene, kalp hastalığının yazla tatile girmediğini, doktorla görüşmeden ilaçların azaltılmamasını söyledi. Sıcak günlerde birey sağlıklı da olsa, kalp hastası da olsa herşeyin aşırısından kaçınmalı” diye uyarıda bulunan Prof. Dr. Oktay Ergene, “Öncelikle ağır, yağlı yiyecekler ve kızartmadan mutlaka uzak durun. Ağrlıklı olarak taze sebze ve meyve tüketin. Damar genişlemesi ve kalp hızı artışına eşlik eden sıvı kaybı, kalbi zorlar ve bir süre sonra mevcut problemler belirgin-leşip ağırlaşabilir. Göğüs ağrısı ortaya çıkabilir, kalp yetersizliği alevlenebilir, tansiyon düşebilir ya da scak stresi ve dengenin bozulması ile tansiyon aşırı yükselebilir” dedi.
Sıvı alımı çok önemli
Vücutta fazla sıvı kaybı olduğunda kanın akışkanlı-
ğının azaldığını belirten Prof. Dr. Ergene, eğer kişide
daha önceden kalp ve damar hastalığı varsa pıhtının
oluşup kalp krizine neden olabileceğini söyledi.
Bunun için de günde en az 2-2.5 litre sıvı alınması
gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Oktay Ergene şu
önerilerde bulundu:“Kalp hastasının aldığı ilaçlar
sıcaklarda sorunları daha da artırır. Yüksek
tansiyon hastası ve kalp yetmezliği olanlara verilen
idrar söktürücüler ile tansiyon düşürücü ilaçlar
yarardan çok zarar verebilir. Bu dönemde hastalar takiplerini aksatmamalı. Bu nedenle fazla sıcağa maruz kalmayın. Yürüyüş ve gezintilerinizi sabah veya akşam serinde yapın. Terlediğinizde su kaybı artar, bunun için yeterli sıvı alımına dikkat edilmeli.
Vücudun tuz kaybı da fazla olacağı için doktor kontrolüyle
yemeklere biraz tuz koyabilirsiniz. Denize tok karnına girmeyin ve güneşte kalmayın. Denize sabah veya akşam üzeri
uzun süre kalmadan giriniz. Fazla yağlı, kızartmalı, ağır
gıdalar yerine, bol sebze, haşlama veya ızgara,
hafif gıdaları tercih ediniz. Eğer şeker hasta-
lığı yoksa bol meyve yiyiniz.”
Hong Kong da bir Türk profesör
GEÇEN ay 27’ncisi gerçekleşen Uluslararası Nöropsikofarmakoloji Kongresi’ne dünyanın her yerinden dört binden fazla doktor buluştu. Kongrede, Nöropsikofarmakolojinin ana başlıkları ve ilgili disiplinler hakkında kendi alanlarında dünyaca ünlü bilim adamları sempozyum verdi.
Konuşmacılar arasında Türkiye’den tek isim olarak Prof. Dr. Ayşegül Yıldız vardı. Dokuz Eylül Üniversitesi, Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Yıldız, Harvard, Boston, British Colombia, Vancouver ve Michigan üniversitelerinden bilim adamları ile “Duygudurum Bozukluklarında Varolan ve Geliştirilmekte olan Tedavilere İlişkin Kanıtların Değerlendirilmesi” oturumu gerçekleştirdi.
Hong Kong Convention and Exhibition Centre salonlarındaki oturuma yaklaşık bin tıp insanı ile dinleyici katıldı. Prof. Ayşegül Yıldız, halen Avrupa Nöropsikofarmakoloji Koleji (ECNP) Duygudurum Bozuklukları Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi olarak görev yapıyor.
Alçıyla, deniz havuz serbest
DÜNYANIN ilk yıkanabilir, takılıp çıkarılabilir, pratik uygulamalı alçı sistemi İzmir’de. HM CAST firmasının Temsilcisi Özlem Çetin, hibrit alçı sisteminin Güney Koreli bir doktor tarafından keşfedildiğini belirtti. Hibrit alçı, kol ve bacak kırığının yanı sıra yumuşak doku travması tedavisinde, atel kullanılmasını gerektiren sakatlanmalarda veya spor yaralanmalarında kullanılıyor.
Özellikle havuz başında meydana gelebilecek kazalarda sıkça yaşanan kırılmaların artık tatile engel olmadığını belirten Çetin, “Hibrit alçı sistemi kazazedenin tedavisini konforlu şekilde sağlıyor ve tatiline devam etmesine fırsat veriyor. Bilindiği gibi klasik alçıda suyla temasın olmaması gerekiyor. Oysa, hibrit alçı ile havuza, denize girmek, duş almak mümkün. Sadece alçının takılmasından sonra 24 saat beklemek gerekiyor” dedi.
Paylaş