Kalp elektrosu hayat kurtarır

Haberin Devamı

GÜNLÜK hayatta en çok karşılaşılan şikayetlerden biri olan çarpıntıların hepsinin aynı cins ve ciddiyette olmadığına dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Dr. Zülfikar Danaoğlu, sinsice çıkan ve beyin felcinin en önemli nedenleri arasında bulunan “atriyal fibrilasyon”un şikayet anında çekilecek bir EKG ile tanısının konabileceğini vurguladı.

Çarpıntıların kalpteki kulakçıktan ve karıncıktan kaynaklanan olmak üzere ikiye ayrıldığını aktaran Dr. Danaoğlu, ilk gruptakilerin iyi huylu ve yaşamı tehdit etmediğini, ancak karıncıktan kaynaklanan çarpıntıların bir kısmının da yaşamı tehdit edebildiğine dikkat çekti. Çarpıntıların bazen kendiliğinden, bazen de ani stres, enfeksiyon, alkol, aşırı hava değişiklikleri, tiroid bezi bozuklukları, özellikle kalp kapak ameliyatları gibi sebeplerle ortaya çıkabildiğini anlatan Dr. Zülfikar Danaoğlu, özellikle mevsim değişikliklerinde bu tür çarpıntı türünün sıklaştığına işaret etti.

Haberin Devamı

SİNSİCE DEVAM EDEBİLİR

Kalp elektrosu hayat kurtarır

Bazı çarpıntıların gelip geçici olduğunu, bazılarının da tedavi gerektirecek kadar uzun süre devam ettiğini ifade eden Dr. Danaoğlu, şunları söyledi:

“Kulakçıklardan kaynaklanan bir çarpıntı türü vardır ki, sıklığı yaşlanmayla artar ve genelde ilk çıktığı anda kişide şikayet oluştururken, bazı kimselerde çok şikayet yapmadan sinsice devam edebilir. Bu çarpıntıya ‘Atriyal fibrilasyon’ diyoruz. ‘Atriyal fibrilasyon’, kalbin üst iki boşluğunu etkileyen çoğunlukla hızlı bazen dakikada 70-80 atım gibi normal kalp hızında olabilen ve düzensiz atımlarla kendini gösteren, bir ritim bozukluğudur. Bu çarpıntı esnasında, kişide diğer çarpıntılardan farklı olarak atımlar düzensiz ve farklı kuvvette hissedilir. Bazen tansiyon ölçümlerinde bazı atımların duyulması bazılarının duyulmaması ile de fark edilebilir.”

Tek başına ölümcül değil ama

‘Atriyal fibrilasyon’un, kulakçıkların düzensiz bir şekilde ve verimsiz çalışmasına neden olduğunu, bu yüzden de kalbin performansında yüzde 30-35’lik azalmaya sebep olduğunu aktaran Dr. Danaoğlu, bu sorunun da basit bir EKG ile kolayca ortaya konabildiğini vurguladı. Dr. Danaoğlu, “Yaşamı tehdit edici değildir, ancak şikayetleri ve uzun dönemde yol açabildiği sorunlar nedeniyle tedavi edilmesi gerekir. 48 saatten uzun sürmesi halinde, kalbin kulakçıkları içinde kanın yavaş akıp pıhtı oluşturur ve bu kanla atıldığı için vücudun herhangi bir atardamarını tıkayabilir. Beyin felci bu ritm bozukluğunun yol açtığı en önemli sorundur” dedi.

Haberin Devamı

En etkili tanı EKG

Her türlü ritim bozukluğunun en basit ve en etkili tanısının, şikayet anında EKG çektirmek olduğunun altını çizen Dr. Danaoğlu, “Ancak zaman zaman gelen çarpıntılarda tanı için 24 saatlik EKG kaydı gerekebilir. Tanı konduktan sonra kişiye göre gerekli tedaviyi düzenlemek için hastanın genel kalp performansını ve altta yatan bir problemin olup olmadığını araştırmak üzere kan tahlilleri, ekokardiyografi ve gerekirse efor uygulanır. 48 saati aşan veya hastanın çarpıntısının tam başlangıç zamanını bilmediği durumlarda içinde pıhtı bulunup bulunmadığına bakmak için, hastaya yutturulan özel bir cihazla yemek borusundan EKO gerekebilir” bilgilerini verdi.

Yazarın Tüm Yazıları