Paylaş
TÜRK Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi Bölge Müdürlüğü “Kadınlarımız hayata can insanlığa kan verir” adlı bir proje başlattı. Kan Merkezi Bölge Müdürü Dr. Gökay Gök, kadınların kan bağışı sayısının oldukça düşük olduğunu ve projenin bu sayıyı arttırmayı hedeflediğini söyledi. Gök, “2012 yılında ülke genelinde kan veren 1.469.860 kişiden sadece 88.192’si kadın olmakla birlikte kadın kan bağışçısı oranımız maalesef yüzde 6 civarındadır. Halbuki gelişmiş ülkelerde kadın kan bağışçısı oranı en az yüzde 35 civarlarında. Toplumda zor görevleri başarıyla yerine getiren kadınlarımızın kan bağışçısı olmaları ve bu konuda bilinç kazanmaları en büyük isteğimizdir” dedi. Kan bağışında bulunarak kendini tehlikeye attıkları düşüncesinde olan insanların da olduğunu aktaran Gök, “Bu çok yanlış bir inanıştır. Kan bağışlayacak kişiye daha önceden gerekli incemeler yapılmaktadır” diye konuştu.
Hedef yüzde 25
Bu proje kapsamında kadınlarımız hayatın her alanında olduğu gibi kan bağışçısı kazanımı çalışmalarında da lider olacağına inandığını söyleyen Gök, “Kadınlarımız düzenli, bilinçli ve gönüllü kan bağışçısı olacak, halkımızın tüm kesimlerini bu sorunu çözmeye davet edecektir. Hedefimiz toplanan kan bağışlarının yüzde 25’ini kadınlarımızın bağışlamasını sağlamaktır” dedi.
Kan merkezi nasıl çalışıyor
Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi Bölge Müdürü Dr. Gökay Gök kan merkezlerinin büyük bir titizlikle çalıştığını kaydederek şu bilgileri verdi: “Toplanan kanlar HIV Hepatit-B, Hepatit-C, Sifilis tarama ve kan grubu tespiti yapılıp, bileşenlerine ayrılarak üç ürün elde edilmektedir. Hazırlanan kan ürünleri, hastanelerin talepleri doğrultusunda uygun ısı şartlarında bizzat araçlarımız tarafından gereken yerlere teslim edilmektedir. Ege Bölgesinde 6 ilde toplam 152 hastanenin kan ihtiyacının tamamı tarafımızdan karşılandı. Sağlık Bakanlığı tarafından, 2013 yılı itibariyle Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin de kan ihtiyacının tamamını karşılama görevi bize verilmiştir. Böylece 6 ilde 155 hastanenin kan ihtiyacının tümü karşılanarak, hasta ve hasta yakınlarımızın mağduriyeti giderilecektir.
Kimse mağdur olmayacak
Çok yakında Ege Bölgesi’nde hiçbir hasta ve hasta yakının kan arayarak mağdur olmayacağını söyleyen Gök, “Kan ihtiyacımızın tümü düzenli bağışçılardan alınan kanlar ile karşılamayı hedefliyoruz. Bu yüzden halkımızda tüm kesimlerinin desteğine ihtiyacımız var. Sizleri de kan bağışı merkezlerimize bekliyoruz” dedi.
Kızılay dan“Kadınlarımız hayata can,İnsanlığa kan verir” projesi
Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi Bölge Müdürlüğü Dr. Gökay Gök,”Kadınlarımız hayata can,İnsanlığa kan verir”Projesi başlattıklarını söyledi.Dr.Gökay Gök,konuyla ilğili şu bilgileri verdi:
“2012 yılında ülke genelinde kan bağışında bulunan bağışçı sayısı: 1.469.860 kişi, 2012 yılında ülke genelinde kan bağışında bulunan kadın bağışçı sayısı: 88.192 kişi, Kadın Kan Bağışçısı Oranımız yüzde 6’dır. Gelişmiş ülkelerde kadın kan bağışçısı oranı yüzde 30-35’dir.Toplumda en zor görevleri üstlenen, liderlik eden kadınlarımızın kan bağışçısı olmaları ve bu konuda bilinç kazanmaları en büyük isteğimizdir. Kadınlarımızın inanmadığı ve liderlik etmediği hiçbir projeyi başarmamız imkansızdır. Kadınlarımız kan bağışı konusunda yanlış bilgilere, olumsuz önyargılara sahiptir. Kan bağışında bulunarak, kendi sağlıklarını tehlikeye attıkları korkusu içindedirler. Oysa bu yanlış bir inanıştır, kan bağışlamak isteyen kişilerin her kan bağışından önce kan değerlerine tarafımızdan bakılmaktadır. Kadınlarda kan bağışı için hemoglobin değerinin 12,5 gr/dl olması yeterlidir.
Gerçekleştirilecek proje kapsamında yürütülecek etkinlikler sonucunda kadınlarımız hayatın her alanında olduğu gibi kan bağışçısı kazanımı çalışmalarında da lider olacaktır. Kadınlarımız düzenli, bilinçli ve gönüllü kan bağışı olacak, kan bağışı kampanyaları düzenleyecek, eğitim çalışmaları gerçekleştireceklerdir. Kızılay gönüllüsü olarak halkımızın tüm kesimlerini bu sorunu çözmeye davet edecektir. Hedefimiz, toplanan kan bağışlarının yüzde 25’ini kadınlarımızın bağışlamasını sağlamaktır.
EGE BÖLGE KAN MERKEZİ VE FAALİYETLERİ
Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi Bölge Müdürü Dr.Gökay Gök, Kızılay ın faliyetlerinide şöyle anlattı:
“Avrupa’nın en modern dördüncü Bölge Kan Merkezi olan Ege Bölge Kan Merkezi; İzmir İli, Bayraklı İlçesi, Manavkuyu Mahallesi, 252 sokakta, T.C. Ziraat Bankası’ndan 5 milyon TL. maddi bağış alınarak yapılan yeni binasında faaliyetlerine devam etmektedir.
Ege Bölge Kan Merkezi yeni hizmet binasına taşındıktan sonra tüm dünyada sağlık otoriteleri tarafından kabul edilen JCI Akreditasyon Kalite Belgesini almak için başvurusunu yapmıştır ve denetimi başarıyla geçerek JCI belgesini almıştır. Bu belge ile yapılan çalışmaların dünya standartlarına uygunluğu belgelenmiştir.
Ege Bölge Kan Merkezi; 6 ilde (İzmir, Aydın, Denizli, Manisa, Uşak, Muğla) hizmet vermekte ve faaliyetlerini bu illerde bulunan 7 Kan Bağışı Merkezi ve 2 Kan Alma Birimi ile sürdürmektedir.
İzmir Kan Bağışı Merkezi
Aydın Kan Bağışı Merkezi
Denizli Kan Bağışı Merkezi
Manisa Kan Bağışı Merkezi
Uşak Kan Bağışı Merkezi
Ödemiş Kan Bağışı Merkezi
Birgül Gökmen Marmaris Kan Bağışı Merkezi
Muğla Kan Alma Birimi
Fethiye Kan Alma Birimi
Kan Bağışı Merkezlerimiz tarafından toplanan kanlar, uygun koşullarda Ege Bölge Kan Merkezimize gönderilir. Kanlara; kan yoluyla bulaşan HIV/AİDS, Hepatit-B, Hepatit-C, Sifiliz (Frengi) tarama testleri ve kan grubu tespiti yapılıp, bileşenlerine ayrılarak üç ürün elde edilmektedir. Hazırlanan kan ürünleri, hastanelerin talepleri doğrultusunda uygun ısı şartlarında bizzat araçlarımız tarafından hastane transfüzyon merkezlerine teslim edilmektedir. Böylece hasta ve hasta yakınlarının kan arama, bulma ve taşıma konusundaki mağduriyetini gidermekteyiz.
2005 yılında “Güvenli Kan Temini Programı” başlatıldığında bölgemizde yıllık 60.000 ünite kan bağışı toplanır iken, 2012 yılında 268.751 ünite kan bağışı toplanmıştır. Tüm bölgemizin kan ihtiyacını karşılamak ve stoklarımızı oluşturmak için yıllık 330.000 ünite kan bağışına ihtiyacımız vardır.
Bu güne kadar, Ege Bölgesinde 6 ilde toplam 152 hastanenin kan ihtiyacının tamamı tarafımızdan karşılandı. Sağlık Bakanlığı tarafından, 2013 yılı itibariyle Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinin de kan ihtiyacının tamamını karşılama görevi Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezine verilmiştir. Böylece 6 ilde 155 hastanenin kan ihtiyacının tümü karşılanarak, hasta ve hasta yakınlarımızın mağduriyeti giderilecektir.
2013 yılında sadece Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, geçiş döneminde kan bağışı alabilmeleri için bu hastanelere Sağlık Bakanlığı tarafından verilen süreli bölge kan merkezi ruhsatı ile faaliyetlerine devam edeceklerdir. Hedefimiz, 330.000 ünite kan bağışı toplamaktır. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi de kan ihtiyacının tamamını karşılayarak, bölgesinin kan ihtiyacının tamamını karşılayan ilk Bölge Kan Merkezi olmak için çalışmalarımızı yürütmekteyiz.
Böylece Ege Bölgesinde hiçbir hasta ve hasta yakınımız kan aramayacak, mağdur olmayacak ve kan ihtiyacının tümü gönüllü, düzenli ve bilinçli bağışçılardan alınan kanlar ile karşılanmış olacaktır.
Bölgemizin tamamının kan ihtiyacını gönüllü düzenli ve bilinçli bağışçılardan karşılayabilmek, halkımızda kan bağışı konusunda bilinç ve farkındalık yaratabilmek için toplumun tüm kesimlerinin desteğine ihtiyacımız vardır. Sizleri de kan bağışı merkezlerimize bekliyoruz.
Paylaş