Paylaş
Bilmeden ve farkında bile olmadan kaçak rakı içilmesinin Türkiye’nin çok ciddi bir sağlık sorunu olduğunu söyleyen Ersoy, kaçak rakının kalıcı körlük ve ölümle sonuçlanan bir zehirlenme türü olduğunu belirterek “etil alkol” yerine “metil alkol” kullanılarak üretilen rakının kısa yoldan para kazanmak isteyen, kötü niyetli kişiler tarafından merdivenaltında üretildiğini dile getirdi. Ersoy, metil alkolün sanayide solvent, boya çıkarıcı, vernik, arabalarda antifiriz sıvısı, cam yıkama sıvıları, kolonya, ispirto gibi maddeler içinde bulunduğunu hatırlatarak, oldukça zehirli bir madde olan metil alkolün bir çorba kaşığı içilmesiyle ölüme gidildiğini, bir su bardağının ise ölümcül bir doz olduğunu belirtti.
GÖRME BOZUKLUĞU VE ÖLÜM
Kaçak rakının içildikten sonra süratle kana karıştığını ve değişime uğradığını söyleyen Ersoy, “Bu değişimler içinde ortaya çıkan en zehirli ve tehlikeli madde formik asittir. Ortaya çıkan ilk ve en ciddi belirti; geri dönüşü olmayan, yani kalıcı körlüğe giden görme bozukluğudur. Aynı zamanda kan değerlerimizi bozarak, hastada asidoz denilen, ağır bir klinik durum ortaya çıkar ki bu durum, kalbimizin durmasına, ölüme neden olur. Klinik belirtiler ise alımdan sonraki ilk saatlerde; sarhoşluk, mide ağrısı, bulantı, kusma, kendini iyi hissetmemedir. İkinci evre yani sessiz evre, alkol alımını takiben 3-30 saat süre ile kişide hiçbir belirti ve bulgunun olmadığı tehlikeli sessiz dönemdir. Üçüncü evre ise artık hastanın iyileşmesinin güç olduğu, geri dönüşü olmayan, evredir. Hastanın kan değerleri ciddi şekilde bozulmuş, görme bozuklukları, sara nöbeti, koma, nabızda yavaşlama veya hızlanma, kalp atışlarında düzensizlik ortaya çıkar ve hasta kısa süre sonra maalesef kaybedilir” dedi.
Zehirin atılması için rakı içiririz
Ersoy, ilk yardımla ilgili şu bilgileri verdi: “Hasta ‘Evet’ derse 112 Acil Yardımla en yakın sağlık kuruluşuna nakletmeliyiz. Tedavi acil servis ve yoğun bakımda yapılır. İlk yardım bağlamında biz vatandaşların yapabileceği tek şey zehirlenmeden şüphelenip hastamızı en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırmaktır. Kandaki zehirli metil alkolü uzaklaştırmak için en etkin yöntemlerden biri piyasada rakı olarak bildiğimiz alkollü içeceğin belirli oranda sulandırılmış olarak hastaya içirilmesidir. Bu yüzden hasta, kaçak rakı zehirlenmesiyle acil servise getirildiğinde, biz acil servis ekibi, hasta yakınlarından en yakın yerden rakı getirmelerini isteriz. Tedavide kullanılan ikinci bir yöntem, “fomipazol” isimli, oldukça pahalı temininde bazen güçlükler yaşanan, ithal bir ilaçtır.”
Paylaş