İZMİR Alzheimer Derneği Başkanı Nörolog Dr. Aysel Gürsoy, ’Bugün evdeyseniz size geliyoruz’ adlı bir kampanya başlattıklarını belirtti.
Ekim ayı içinde uygulanacak kampanyanın alzheimer hastalarına yardımcı olmayı amaçladığını söyleyen Dr. Aysel Gürsoy, "Derneğimiz eğitim ve bilgi paylaşımı toplantıları yanında, birinci evre Alzheimer hasta ve yakınlarına merkezimizde psiko-sosyal terapi desteği vermektedir. Evinden çıkamayan ileri dönem hasta ve yakınlarına dayanışma ve rehabilitasyon desteği için ekim ayından itibaren ev ziyaretleri başlatıyoruz. Gönüllülük ilkesiyle çalışan grubumuzda, fizyoterapist, hemşire, gençlik kolu ve derneğimizden birer üye bulunuyor" diye konuştu. Gürsoy, ev ziyareti almak isteyenlerin 02324255472 numaralı telefondan bilgi edinebileceklerini de sözlerine ekledi.
Spor yaparken uzman desteği şart
ENDOKRONOLOJİ Uzmanı Dr. Erdal Duman, kalp hastalığı, kontrolsüz yüksek tansiyonu ve diyabeti olanların egzersiz programından önce bir uzmana danışmaları gerektiğini ifade ederek, "Tiroid, böbrek üstü bezi yetmezliği olanlar ile yeni ameliyat geçirenlerin ilgili hekimlere danışmaları gerekir" diye konuştu. Sıcak ve nemli ortamlarda spor yapmaktan kaçınılması gerektiğine dikkat çeken Dr. Erdal Duman, aşırı trafiğin, hava kirliliğinin, karan- lık ve loş ortamların olduğu yerlerde spordan kaçınılmasının doğru olacağını söyledi.
Kan şekeri ölçülmeli
Spordan önceki öğünde tatlılardan uzak durulması gerektiğini de sözlerine ekleyen Duman şunları söyledi; "Spordan önce bol sıvı alınmalıdır. Eğer diyabetimiz var ve kan şekeri düşürücü ilaç kullanıyorsak ilgili ilaç ve insülin dozlarını düşürmeliyiz. Spordan hemen sonra ve spordan sonraki iki saat içinde kan şekerini ölçmemiz, olası bir kan şekeri düşüklüğü açısından önemlidir. Amerikan Cerrahi Birliği kılavuzuna göre kilo vermek için, haftada 6 gün toplam 2000/2500 kaloriye denk gelecek şekilde, mümkünse gün içerisinde iki ayrı periyot halinde 30-50 dakikayı kapsayan orta tempoda yürüyüş veya yüzme başlangıç için yeterlidir."
Acilde bekleme çilesine son
DOKUZ Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu, Türkiye’de ilk kez başlattıkları yeni uygulama sayesinde 2025 acil hastanın, 511’inin acile girmeden hastaneyi terketmesini sağladıklarını belirtti. Astarcıoğlu konuyla ilgili şu bilgileri verdi; "Acil servise müracaat eden hastaların, 10 dakika sonra ilgili servise yatırılmasını ve ameliyatının hiç beklemeden yapılmasını sağlıyoruz. Bu, Türkiye’de devrim niteliğinde bir uygulamadır. Hasta acile geldiğinde genel cerrahiye yatması gerekiyorsa ve boş yatak varsa hemen yatırılıyor. Eğer boş yatak yoksa bilgisayara, ’acilden bir hasta genel cerrahi servisine yatmayı bekliyor’ notu düşülüyor. Bu durum- da servisten bir hasta taburcu edildiği zaman önce ve mutlaka acilde bekleyen hasta yatırılıyor. Yani özetle bir servise yatış için bilgisayara giriş yapıldığı zaman sistem önce o servise acilden yatmayı bekleyen hasta olup olmadığına bakacak."
Liposuction ile zayıflayın
PLASTİK ve Estetik cerrah Prof. Dr. Armağan Çağdaş, fazla kilolulara liposakşın (Liposuction) yöntemi önerdiklerini söyledi. Ölümcül rejimlerin yerine bu yöntemi tercih ettiklerini belirten Çağdaş, "Ameliyatta hastasına göre 4 kilo yağ çekebiliyoruz. Liposakşın, küçük bir delikten vücuda sokulan kanüller yardımı ile yağların emilerek vücuttan uzaklaştırılması işlemidir. Bedenimizde göbek, kalça, bacaklar, diz, bel yanları, sırt bölgesi, ayak bilekleri, kollar ve çene altı gibi bölgelerde başarı ile uygulanmaktadır" dedi. Yöntemin uygulanmasının ardından yeniden yağ biriktiği gibi yanlış bir söylentiye inanılmaması gerektiğini de sözlerine ekleyen Çağdaş, "Hastalar kötü beslenme alışkanlıklarını sürdürürlerse bu sonuç kaçınılmaz olur. Bunun liposakşın yöntemiyle bir ilgisi yok" dedi.