Hasta çocuklar emin ellerde

Haberin Devamı

Çocuk yoğun bakım üniteleri; hayatı tehdit altında olan 1 ay-18 yaş grubunun tedavi edildiği ünitelerdir. Ülkemizde çocuk yoğun bakım ünitelerinin kurulması 1990’lı yıllarda başladı. Bunlardan en önemlisi ise İzmir Tepecik’te.
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Yoğun Bakım Bilim Dalı Başkanı ve İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Kliniği’nin Sorumlusu Doç. Dr. Ayşe Berna Anıl, ekibiyle birlikte sabırla, güler yüzle, pozitif enerjiyle günün 24 saati mucizeler yaratıyor. Anıl’a çocuk yoğun bakımını sorduk, şöyle özetledi:

Uzmana ihtiyaç var

Hasta çocuklar emin ellerde

“Yoğun bakım ihtiyacı olan çocukların kendilerine özgü çocuk yoğun bakım ünitelerinde ve özel eğitim almış çocuk yoğun bakım uzman hekimleri tarafından tedavi edilmesinin ölümleri ciddi şekilde azalttığı bilimsel araştırmalarla ortaya konulmuştur. Eğitimli insan gücü yetersizliği durumunda yoğun bakım en pahalı araç gereç varlığında bile yararsız, hatta zararlı olabilmekte. Ülkemizde 2014 verilerine göre yaklaşık olarak 23 milyon çocuk olup, 63 hastanede yaklaşık 600 çocuk yoğun bakım yatağı bulunmaktadır. Çocuk yoğun bakım uzmanı sayımız ise 2014 itibariyle 29’dur. Ülkemizde planlanan 1.138 çocuk yoğun bakım yatağında hizmetlerin haftada 7 gün, günde 24 saat güvenceye alınabilmesi için toplam 600 çocuk yoğun bakım yan dal uzmanına ihtiyaç var. Bu hedef gerçekleştiğinde uzman hekim sayısı gelişmiş ülkeler ile benzer duruma gelebilecek.”

Haberin Devamı


-----------------------------------------------

Gözde mucize yaratan ekip

Hasta çocuklar emin ellerde

Kaşkaloğlu Göz Hastanesi, 2000 yılından beri “Önce Hizmet” parolası ile günde 100-150 hastaya hizmet veriyor. Son derece gelişmiş cihazlarıyla üstün teknolojik altyapıya sahip olan hastanenin kurucusu Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu, yapılan tedavileri şöyle özetledi;
“Gözlüklerden sıkıldım, kurtulmak istiyorum diyorsanız Intralase Lasik (i-lasik) yöntemiyle buna veda edebilirsiniz. Göz kapağı düşüklüğü, göz altı torbaları kaderiniz olmasın. Hem sağlık hem estetiği bir arada sunuyoruz. Ender görülen bir hastalık olan keratokonusta gözün önündeki saat camı gibi saydam tabaka, yani kornea incelir ve öne doğru çıkıntı yapar. Bu hastalığın tedavisi, “Femtosaniye Lazer” teknolojisi ile güvenli ve konforlu şekilde tedavi edilmektedir. Gözde et tedavisi doku yapıştırıcısı kullanılarak dikişsiz yapıldığından çok başarılı olmaktadır. Bazı insanlarda gözyaşı üretimi azalır veya üretilen gözyaşı kalitesinde bozulma meydana gelir. Ortaya çıkan rahatsızlık ‘kuru göz’ olarak bilinir. Göz tansiyonu, yani glokom göz içindeki sıvı basıncının yükselmesi ile ortaya çıkar. Erken tanı ve tedavi ile görme kayıpları önlenebilmektedir. Sarı nokta hastalığında tedavi seçenekleri ilaç, göz içi iğne veya ameliyat (teleskopik mercekler) olarak hastalığın görecesine göre değişir.”

Yazarın Tüm Yazıları