Grip aşısı olmayı unutmayın

Çoğumuz havalardaki garipliğin farkındayız. Sıcak mı, soğuk mu belli olmayan, kıyafetimizi havaya göre ayarlayamayacağımız tuhaf bir iklim yaşıyoruz.

Haberin Devamı

Çevremizde sesi değişen, geniz ve burun akıntısı olan kişiler de giderek artıyor. Eylül sonundan itibaren kapımızı çalmaya başlayan gribin elbette önlemi de mümkün. Bunların en başında aşı geliyor. 

YÜKSEK RİSK GRUBU 

İzmir Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Bediha Salnur, bu konuda bilgi verdi. Özellikle yüksek risk grubundaki kişilerin, gebelerin, 6 aylıktan büyük çocukların ve hastane çalışanlarının ekim, kasım, aralık ayında grip aşısı yaptırabileceğini duyuran Salnur, “Grip, influenza adı verilen virüs tarafından oluşturulan, ani olarak 39 derece üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle başlayan bir enfeksiyon hastalığıdır. Sağlıklı insanlarda ortalama bir haftada geçmesine rağmen; vücut direncini düşüren kronik hastalığı olan kişilerde, yaşlılarda ve çocuklarda tedavi daha uzun sürmektedir” dedi. 


KOLAY VE HIZLI BULAŞIR

Haberin Devamı

Grip virüsünün hızla ve kolayca bulaştığını, her yıl milyonlarca insanın etkilendiğini aktaran Salnur, “Vatandaşlarımızı gripten korumak amaçları ile Sağlık Bakanlığı bünyesinde 2005 yılından beri ‘Sentinel İnfluenza Sürveyansı’ çalışmaları yürütülmektedir. Bu çalışmanın yapıldığı illerden biri de İzmir’dir. İlimizde 10 aile hekimi aracılığı ile Sentinel İnfluenza Sürveyansı çalışmalarında kendilerine başvuran kişiler, içerisinde ‘Grip Benzeri Hastalık’ geçiren hasta sayılarını ve bu hastaların birinden aldıkları numuneyi laboratuvarlarımıza göndermektedirler” diye konuştu.


KORUNMA YOLLARI

Hasta kişilerden kaçınmalı ve hasta olanların istirahat ederek başka insanlarla temasını sınırlandırmalı.* Aksırma ve öksürme esnasında kağıt mendil kullanılmalı,* Eller sık sık yıkanmalı, yüzeyler sık sık temizlenmeli,

YUMURTA ALERJİSİ

Grip aşısının büyük önem taşıdığını belirteren Salhur, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bazı kişiler için grip aşısı uygulanması tıbbi açıdan sakıncalıdır. Bunlar yumurta alerjisi olanlar (yumurta yediğinde ciddi alerjik reaksiyon geçirenler), geçmişte grip aşısı uygulanmasıyla ciddi alerjik reaksiyon gelişmiş olanlar ve 6 aydan küçük bebeklerdir. Orta dereceli ya da ciddi ateşli bir hastalık geçirmekte olan kişilerin geçirdiği hastalığın belirtileri azaldıktan sonra aşılanmaları daha uygun olacaktır. Risk gruplarında olanlar grip geçirdiğinde hekime müracaat etmelidir. Ayrıca, grip belirtileri ağırlaşırsa (nefes darlığı, göğüs ağrısı, bilinç bulanıklığı, yüksek ateş, öksürük gibi belirtilerin ortaya çıkması) bir hekime başvurulmalı ve tavsiyelerine göre gerekli ilaçlar kullanılmalıdır. Antibiyotikler gribi tedavi etmezler, bu nedenle hekim tavsiyesi dışında antibiyotik kullanılmamalıdır.”

Haberin Devamı


------------
Sağlık ağızda başlar
22 Kasım Ağız ve Diş Sağlığı haftasını, çürük yaygınlığı yüzde 98’lere varan, yıllık macun tüketimi kişi başına 110 gram olan, diş fırçasıyla halen hiç tanışmayan vatandaşlarımızın olduğu ülkemizde buruk bir şekilde kutluyoruz.İzmir Dişhekimleri Odası Başkanı ve Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Pedodonti Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rıza Alpöz, dişin insan vücudundan soyutlanmış bir organ olarak algılandığı ortamda, diş hekimlerinin yıllardır ağız ve diş sağlığının vücudumuzun genel sağlığıyla direkt ilişkili olduğunu anlatmaya çalıştıklarını söyledi. 2013 yılında yayınlanan ‘İstanbul deklarasyonu’ ile ağız ve  diş sağlığının genel sağlığın ayrılmaz bir bileşeni olduğunun vurgulandığını hatırlattı.
SATIR BAŞLARI* Unutmayalım ki dişimiz de bir organdır, * Ağzımızda iken kıymetini bilmediğimiz bu organımızın değerini bilelim, her gün iki ya da üç kez, en az iki dakika dişlerimizi fırçalayalım, çocuklarımıza da örnek olalım,* Rafine şeker ve tatlandırıcılardan olabildiğince uzak duralım,* Yoğun kalorili ve çürük yapıcı tatlılardan çok meyve ağırlıklı beslenelim,* Sigara içmeyelim,* Diş fırçamızı ayda bir değiştirelim,* Çocuklarımızı süt dişleri çürümeden büyütelim, * Çürük ve iltihaplı dişlerin genel sağlığımızı da olumsuz yönde etkilediğini, iltihaplı süt dişleri yüzünden her yıl yüzbinlerce çocuğumuzun antibiyotik kullanmak zorunda kaldığını unutmayalım,* Her yıl düzenli olarak dişhekimimizi ziyaret edelim.

Yazarın Tüm Yazıları