Gece uykusunun kaliteli olması

UZMANLAR, uykunun günlük yaşamın bir süre için kesintiye uğraması ya da boşa geçen zaman olmadığını, zihinsel ve fiziksel sağlığımızı her gün yenilememiz için önemli, yaşamımızın üçte birini kapsayan aktif bir dönem olduğunu söyledi.

Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi ve Araştırma Hastanesi Uyku Merkezi Sorumlusu Dr. Zeynep Uçar, yılda ortalama üç bin hastaya uyku hastalıkları konusunda hizmet verdiklerini belirterek şunları söyledi:

"Sağlıklı yaşamın birinci şartı iyi uyumaktır. Uyku basit bir süreç değildir. Uyku beynin birçok kısmı tarafından kontrol edilen, çeşitli evrelerden oluşan aktif bir süreçtir. Bu evreler gece boyunca tekrar eder ve her birinin farklı fonksiyonu vardır. Uyku, dalış, hafif, derin ve rüya evrelerinden oluşur. Ortalama normal uyku süresi günde 7,5-8 saattir. Ancak bu süre günlük kalori ihtiyacı gibi, yaşa, çalışma tarzımıza ve harcadığımız enerjiye bağlı olarak kişiye göre değişir."

Bu öneriler sizi rahatlatacak

1. Yalnızca uykunuz geldiğinde uyumaya çalışın. Uyuyamıyorsanız kalkın. Uykunuz gelince yatağa dönün.

2. Uyku saatlerinizin değişmemesine dikkat edin, buna hafta sonu ve tatiller de dahil.

3.Yatak odanızı yalnız uyumak amaçlı kullanın. Loş ışık kullanın, sessiz ortam oluşturun. Yatak odanızın aşırı sıcak veya soğuk olmasından kaçının.

4.Gece uyumakta güçlük çekiyorsanız gündüz uykusundan kaçının.

5.Kafein, sigara, alkol kullanımı uykuyu bozmaktadır. Uyku saatinden 4-6 saat önce bunların alımını kesin. Uykudan önce ağır yemek yemeyin.

6. Düzenli spor yapın, en geç uyku saatinden altı saat önce sporu tamamlayın.

7.Günlük stres uykunuzu kaçırıyorsa, başka odada plan yapın ve sorunlarınızı yazarak çözmeye çalışın. Yatağa girince bunları düşünmeyin.

Bunları uygulamanıza rağmen şikayetleriniz geçmiyorsa ve 4-6 haftayı geçen bir uykusuzluğunuz varsa en yakın akredite uyku merkezine başvurmanız önerilmektedir.

YAŞLI DOSTU İZMİR

İZMİR Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Ege Geriatri Derneği ve Alzheimer Derneği, Yaşlılar Haftası nedeniyle, 19-20 Mart’ta Alsancak’ta kültür sanat merkezine dönüştürülen eski havagazı fabrikasında, "Yaşlı Dostu İzmir" toplantısı düzenliyor. Ege Üniversitesi Tıp Faktültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve Ege Geriatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Fehmi Akçiçek, "İleri yaş grubunun sağlık, sosyal dünyasını kuşatan bir sempozyum yapıyoruz. Umut ediyoruz ki karar verici konumda olanlar için uygun modellerin ortaya çıktığı sorunların çözüm bulacağı bir sempozyum olacak" dedi. Dr. Türkegül Kocaoğlu da, yaşlılık problemleri ve hastalıkları alanında dernekte çalışmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, "İzmir bebek ve kadın dostu. Pek çok konuda önde olan bir İl. İzmir’imizin şimdi de yaşlı dostu olacağına inanıyorum" diye konuştu.

Mutluluğun reçetesi kelimelerde gizlidir

BİREYSEL gelişim eğitmeni Selin Alemdar, bugünlerde küresel kriz yüzünden herkesin beynine olumsuz düşünce gönderdiğini belirterek, mutluluğun basit reçetesini şöyle sıralıyor:

"Sorunlarla başa çıkmada, daha kaliteli bir yaşama ulaşmada olumlu düşüncenin öneminden sıklıkla bahsedilir. Evet önemlidir olumlu düşünce önemli olmasına da, acaba bunun için ne yapmak gerek? Bir arada kullanılan pek çok yöntem vardır ve bunlardan biri de ’kelimelerimizde’ gizlidir. Nasıl mı? Bir örnek vereyim. Bir gün dişçimdeyim. Herkes sırasını bekliyor. Sessiz bekleyişi dişçinin asistanının sesi deldi. Yanımda oturan anne ve hayatında ilk defa dişçiye geldiği belli olan küçük kızına dönerek sıranın kendilerinde olduğunu söyledi, kalktılar. Anne çocuğuyla aynı boya gelecek şekilde eğildi, ’Az sonra dişçi koltuğuna oturacaksın sakın korkma’ dedi. Kızın şaşkın bakışlı sorusu gecikmedi: ’Korkacak mıydım?’

Kullandığımız kelimelerin insan zihnine ilginç etkileri vardır. Zihnimiz olumsuzluk eklerini algılamaz. ’Şimdi sakın kırmızı bir gül düşünme’ dediğimizde zihnimizde otomatik olarak bir gül resmi belirir. Önce neyi düşünmeyeceğimizi düşünür, ardından farklı şeyleri zihnimizde canlandırmaya çalışırız. Kısa bir süre için de olsa, düşünmememiz gereken şeyi düşünürüz.

Olumlu sonuçlara ulaşabilmek için kelimelerimizde, kaçtığımız, korktuğumuz, olmasını istemediklerimizi değil; ulaşmak, varmak istediklerimizi tanımlamak gerek.

Gergin olmak istemiyorum değil, rahat olmak istiyorum.

Kilo almak istemiyorum değil, sağlıklı kilomda olmak istiyorum.

Evden çıkarken anahtarı unutmayayım değil, hatırlayayım.

Çok harcama yapmak istemiyorum değil, harcamalarımı kontrol etmek istiyorum.

’Çocuğum koşma’ değil, ’Dur.’ ’Bağırma’ değil, ’Sessiz ol.’

’Bu işi geciktirme lütfen’ değil, ’Zamanında bitir lütfen’ gibi.
Yazarın Tüm Yazıları