Paylaş
Çok hayati işlevleri olmalarına rağmen az bilgi sahibi olduğumuz bu konuya ilişkin Medical Park Hastanesi Gastroentroloji Kliniği’nden Doç. Dr. Ahmet Yekta Tüzün ile konuştuk. Bize safra ve pankreasın işlevlerinin yanı sıra bunlarla ilgili rahatsızlıklarda vazgeçilmez bir yöntem olan ERCP (Endoskopik Retrograd Kolanjiopankreatografi) hakkında bilgi verdi.
ŞEFFAF SARI RENKLİ
Safranın karaciğer hücreleri tarafından üretilen ve içinde karaciğerden atılan bir takım toksinlerin, yağ ve yağda eriyen vitaminlerin emiliminde yardımcı maddeler içeren şeffaf sarı renkli bir vücut salgısı olduğunu belirten Tüzün, “Bu salgı karaciğer içindeki küçük safra kanallarının birleşerek koledok denilen ana safra kanalı aracılığıyla, mideden hemen sonra oniki parmak bağırsağında papilla denen meme ucuna benzer bir yapıdan bağırsağa akıtılmaktadır. Aynı yapıdan pankreas sıvısı da bir kanal aracılığı ile salgısını akıtmaktadır. Bu bağırsağa akan safra ve pankreas sıvısı ağızdan alınan gıdaların sindirimi ve emiliminde temel görevler üstlenmektedir” dedi.
HANGİ DURUMLARDA YAPILIR?
ERCP işlemini de açıklayan Tüzün, ucunda minik bir videokamera bulunan esnek bir tüp vasıtasıyla karaciğer içi ve dışındaki safra yoları ve pankreas kanalının görüntülemesi işlemine ERCP adı verildiğini belirterek “Bu işlem ile safra yolları ve pankreas hastalıklarının hem teşhisinde hem de tedavisinde önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Karın ağrısı, sarılık ve ateş gibi safra yolları hastalıklarını telkin eden şikayetler varlığında ultrasonografi ve MR gibi görüntüleme yöntemleri ile safra yollarında genişleme, taş, tümör, parazit, dıştan bası veya iyi huylu darlıkların varlığında ERCP den faydalanılmaktadır” diye konuştu.
MAHİR ELLERDE YAPILMALI
ERCP’nin endoskop aracılığıyla ağızdan girilerek yapıldığını, kanalın içini temizlemeyi ve tıkanıklık gidermeyi içerdiğini anlatan Tüzün, sözlerini şöyle sürdürdü;
“ERCP ileri gastroenterolojik işlemlerden kabul edilmekte olup yeterince ehliyetli gastroenterologlar tarafından yapılan bir işlemdir. Tüm işlemler gibi bu işlem sürecinde de birtakım istenmeyen durumlarla karşılaşılabilmektedir. İşlemin başarı oranı uygulayıcı ve ekibin tecrübesine bağlı olarak değişmekle beraber en iyi merkezlerde yüzde 95 düzeyindedir. Sonuç olarak, ERCP mahir ellerde yüksek başarı oranı ve düşük komplikasyon oranları ile safra yolu ve pankreas hastalıklarının tanı ve tedavisinde yaşamsal öneme sahip, hastanın yaşam kalitesine ciddi derecede katkısı olan özellikli bir gastroenterolojik işlemdir.”
Paylaş