Paylaş
Ellerimiz çok önemli organlarımız. Yaşam aktivitelerimizi, beslenmemizden hijyenimizi sağlamaya kadar olan her şeyi onlarla yaparız. Eller beynimizin bir uzantısıdır, çünkü ellerimizin yaptığı her hareketin ve sahip olduğu tüm duyuların merkezleri beyindedir.
EMOT El Mikrocerrahi Ortopedi Travmatoloji Hastanesi’nin kurucu fizyoterapisti ve Yönetim Kurulu Üyesi Firdevs Kul, yılda yaklaşık 11 bin muayene, 3 bin ameliyat, bu ameliyatlara ilişkin toplam 15 bin kontrol ve pansuman yaptıklarını belirterek, şunları söyledi;
RAHATSIZLIKLAR
“El; kemik, sinir, damar ve tendonları içeren çok karmaşık bir anatomik yapıya sahip. Beceri gerektiren çok ince hareketlerden sorumludur. Yüzden fazla fonksiyonu vardır. Elin rehabilitasyonu sadece eli değil parmak ucundaki tırnak yaralanmasından omuza kadar olan bölgedeki sorunların rehabilitasyonunu kapsar. Ağrı, şişlik (ödem), hareket kaybı, kaslarda kısmi ya da tam felç sonucu güçsüzlük, duyu kaybı ve eklem sertlikleri olabilir. Bunlarla karşılaştığımızda yaşam kalitemiz düşer. Ellerimizin cerrahisi ve rehabilitasyonu hassasiyet ve dikkat gerektiren bir tedavidir. Örneğin kopan bir parmağın mikroskop altında saç telinden ince iplerle dikilmesi sonrasında, fizyoterapistin gözetimi altında dokuların iyileşmesine göre yaptırılan özel hareketler ve duyu eğitimi gibi.”
UYGULAMA BİÇİMLERİ
“El rehabilitasyonu her hastalığa, her cerrahiye, yaşa ve kişiye özel uygulanır. Kesinlikle ağrısız, dokulara saygılı ve özen göstermeyi gerektirir. Ağrı için duruma göre elektriksel aletler kullanır, sıcak ve soğuk uygulamalar yaparız. Travma ya da cerrahi sonrası ödem dediğimiz şişlikler oluşur. Dokuların arasında biriken bu sıvı sadece etkilenen bu bölgeyi değil, sağlam doku ve eklemlerin arasına da sızar, basınç yaparak ağrı oluşturur, tutkal gibi dokuları birbirine yapıştırır, eklemlerin hareketini kısıtlar, eklemler sertleşir. Ödem tedavisi önemlidir ve tedavinin birinci basamağıdır. Elin tedavisinde derin dokuları ısıtmak için mikromasaj etkisinden yararlandığımız ultrasonu kullanabiliriz. Dolaşımı, dokuların beslenmesini arttırmak, dokuları yumuşatmak için ele özel masajlar yaparız. Sertleşmiş eklemleri açmak için çeşitli özel egzersizler uygularız.”
Paylaş