Paylaş
DONUK omuz deyince aklınıza soğuk hava koşullarıyla ilgili bir rahatsızlık gelmesin. Donuk omuz, omuz hareketlerinin kısıtlandığı, omuz kapsülü darlaşması olarak tarif edilebilecek bir rahatsızlık. Egeform Fizik Tedavi’nin kurucularından fizyoterapist Özlem Saban, donuk omuzla ilgili şu bilgileri paylaştı:
“Omuz ağrısı şikayetiyle doktora başvuran pek çok hastadan ilk önce ağrılı bölgenin röntgeni istenir. Ancak donuk omuz rahatsızlığı röntgende gözükmez. Röntgende bir sorun tespit edilemeyince bu kez doktorlar hastadan MR çektirmesini ister. Ancak büyük ihtimalle donuk omuz vak’alarında MR da temiz çıkacaktır. Bunun üzerine omuz ağrısının neden kaynaklandığı çıkmaza girmiş gibi görünse de işte bu noktada donuk omuzdan şüphelenilir. Donuk omuz rahatsızlığını teşhis etmek için basit bir test yapılması, ağrının kaynağını kolayca bulup en azından omuzdaki rahatsızlığın ne olduğunun ortaya çıkarılmasına yardımcı olur.”
BU TESTİ YAPIN
Saban, doktor muayenesinin yanı sıra kendi kendinize yapacağınız basit bir test ile de omuz şikayetinizle ilgili bir fikir verebileceğini söyleyerek, test ile ilgili şöyle konuştu:
“Sanki biri size ‘eller yukarı‘ demiş gibi, elleriniz başınızın iki yanına gelecek şekilde, kollarınızı kaldırın. Dirsekleriniz yere paralel şekilde dursun. Ayna karşısında eğer kollardan biri daha aşağıda veya önde kalıyorsa ve diğeri ile aynı seviyede kaldıramıyorsanız bu söz konusu omuzda hareket kısıtlılığı var demektir. Aynı pozisyonun devamında ellerinizi iki yana açmayı, kollarınızla ufak daireler çizmeyi de deneyebilirsiniz. Donuk omuz söz konusuysa, bu pozisyonda kollardan biri diğeri kadar rahat hareket edemeyecektir.”
NEDEN OLUR
Donuk omuzun neden kaynaklandığıyla ilgili kesin bir bulgunun olmadığına işaret eden Saban, rahatsızlığın kadınlar ile orta yaştaki kişilerde daha sık görüldüğünü kaydetti. Saban, risk faktörü oluşturan diğer etkenleri ise şöyle sıraladı:
“Bir ameliyat veya kırık sonrası omzun uzun süre hareket ettirilmemesi, şeker hastalığı, tiroid bezinin fazla çalışması, tiroid bezinin az çalışması, kalp damar hastalıkları, akciğer hastalığı, tüberküloz, parkinson hastalığı.”
TEDAVİ SÜRECİ
Özlem Saban, tedavi yöntemiyle ilgili olarak ise şunları aktardı:
“Rahatsızlığın ilk aşamalarında en önemli sorun ağrıdır. Bu durumda elbette doktor kontrolünde olmak şartıyla genellikle ağrı kesici ile bu soruna çözüm getirilir. Donuk omuzda hastalar genellikle ağrı nedeniyle kol ve omuzu hareket ettirmekten kaçınır ancak bu omuza daha fazla zarar verebilir. Bununla birlikte omuzu gereğinden çok zorlamak da sakıncalıdır. Doktora danışarak sakıncalı olabilecek, aşırı hareketlerden kaçınılmalı ama kolu tamamen hareketsiz bırakmaktan da kaçınılmalıdır. Donuk omuz terapileri en az 45 dakika süren ve ağrılı olabilen terapilerdir. Fizik tedaviye en az 30 – 40 seans devam etmek gerekecektir. Kortizonun omuz içi ekleme yapılması gerekir. Ama kortizon tedavisi tek başına yeterli değildir, fizik tedavi ile desteklenmesi gerekir. Aksi takdirde ağrılar ve tutulma yeniden ortaya çıkabilir. Donuk omuz tedavisinde ameliyat çok sık başvurulan bir yöntem değildir. Doktorunuz durumun ciddiyetine ve ne kadar ilerlediğine bağlı olarak cerrahi müdahaleye karar verilebilir. Ameliyat sonrasında yine fizik tedavi gerekebilir. Maalesef yine ağrılı bir süreçtir.”
Paylaş