Çikolata kistine dikkat

Çikolata kisti, aslında hakkında fazla yeterli bilgiye sahip olmadığımız bir konu. Çikolata kisti ve endometriozis tam da bu nedenle detaylı anlatılmalı.

Haberin Devamı

Kadınlarda rahim içini döşeyen ve gebelik oluşmadığı takdirde her ay kanamayla dışarı atılan hücre tabakası olan endometriyum, sağlıklı kadınlarda rahim içi dışında herhangi bir organda bulunmuyor. Endometriozis adı verilen hastalıkta ise bu doku günümüzde halen tam olarak anlaşılamamış nedenlerle rahim dışında da bulunabiliyor. Bu hastalık vücudun çok çeşitli yerlerinde görülmesine karşın en sık izlendiği organlar arasında yumurtalıklar ve tüpler, rahim bağları, idrar torbası ve bağırsak yüzeyleri sayılabilir. Endometriozis dokusu rahim içindeki endometriyum dokusu gibi kadınlık hormonlarına yanıt verir ve vücutta bulunduğu bölgelerde aylık kanamalara neden olur. Bu hastalık özellikle yumurtalıklarda bulunduğunda kanamalara bağlı olarak kistler meydana gelebilir ve uzun dönemde beklemiş kanın koyu kahverengi ve akışkanlığı az olan içerinden ötürü de bu yumurtalık kistlerine çikolata kistleri adı verilir.

Haberin Devamı


AĞRI KİSTİN HABERCİSİ
Konuyla ilgili bilgilerini paylaşan Çınarlı Kadın Doğum Hastanesi Kurucularından, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Güngör Tuncay, endometriozis odaklarının kanaması sonucunda hastalığın en önemli iki klinik belirtisinden biri olan ağrı oluştuğunu aktardı. Tuncay, “Ağrı hastalığın şiddeti ile tam olarak bir ilişki göstermeyebilir. Çok yaygın hastalığı olan kadınlar hafif ağrıdan şikayetçi olabilirken, hafif derece hastalığı olanlarda çok şiddetli ağrılar olabilmektedir. Ağrı daha çok karnın alt bölgeleri olarak adlandırılan pelviste hissedilir. Kasıklara, uyluk ve bel bölgesine yayılabilir. Özellikle adet dönemlerinde çok şiddetli olabilmekle beraber kronik bir seyirde hissedebilir. Yine cinsel ilişki sırasında ağrı hissedilmesi de bu hastalık lehine bir bulgu olarak değerlendirilebilir” dedi. 

GEBE KALAMAYANLAR
“Hastalığın bir diğer önemli klinik belirtisi de gebe kalabilme kapasitesinde azalmaya neden olabilmesidir” diyen Tuncay, şiddetli endometriozisi olan kadınlarda yumurtalıklarda bulunan bu kistlerin normal yumurtlama fonksiyonunu ve tüpler arasındaki normal anatomiyi bozduğunu, bunun da kısırlığın nedenleri arasında sayıldığını hatırlattı.
Uzun süredir ağrıları olan veya şiddetli adet ağrısı çeken, cinsel ilişki sırasında ağrı duyan ve gebe kalmada sorun yaşayan kadınların mutlaka uzman bir hekime görünmeleri gerektiğini vurgulayan Tuncay, şöyle konuştu: “Tanıda dikkatli ve detaylı bir öyküyle beraber jinekolojik muayene ve vajinal yoldan yapılacak ultrasonografinin önemi büyüktür. Adetleri sık aralarla olan, uzun süre devam eden, henüz doğum yapmamış veya gebe kalmada sorun yaşayan ve kronik ağrı şikayetleri olan kadınlarda endometriozis hastalığından şüphelenilmelidir. Ailesinde, özellikle birinci derece akrabalarında endometriozis tanısı almış kişiler olanlarda da bu tip şikayetlerin varlığında mutlaka uzman bir hekime başvurmak gerekir.”

Yazarın Tüm Yazıları