Paylaş
Sağlıklı yaşam ise, mümkün oldukça ciddi ve tedavisi zor hastalıklara yakalanmadan, fiziksel, zihinsel, duygusal, ruhsal ve sosyal yönlerden üstün durumda, uzun yıllar zevk alarak yaşamımızı sürdürme olarak ifade edilir. Sağlıklı yaşam aynı zamanda
kendimizden/kendi bedenimizden memnun olmayı, kendimizi iyi hissetmeyi, sağlıklı bir beden ve zihne sahip olmayı ifade eder.
BİRLİKTE OLMAZSA OLMAZ
Bütünsel Yaşam Koçu ve Psikolog Yasemin Karaçay ile ‘Sağlıklı yaşam için birincil ve ikincil gıdalarımızı’ı konuştuk.
- Sağlıklı bir yaşam için nelere ihtiyacımız var? Yediğimiz yiyecekler, kendimiz için sağlıklı gıdaları seçmek, sağlıklı bir yaşam için yeterli midir?
Doyurulması gereken ihtiyaçlarımız; yediğimiz yiyecekler ile birlikte ilişkilerimiz (eş, sevgili, çocuk, anne–baba, arkadaş..), işimiz, kariyerimiz, hayat amacımız, kişisel gelişimimiz, manevi dünyamız, fiziksel aktivitelerimizden oluşmaktadır. Benim de uygulayıcısı olduğum ekolün ve IIN’in kurucusu Joshua Rosenthal’e göre yediğimiz yiyecekler ‘ikincil gıdalar’ olarak kabul edilirken, onun dışında kalan diğer tüm ihtiyaçlarımız ‘birincil gıdalar’ olarak isimlendirilir. Elbette yediğimiz yiyecekler, kendimiz için sağlıklı gıdaları seçmek, sağlığımız ve mutluluğumuz
için büyük önem arzederken; birincil gıdalar aile yapımız, genetik yapımız, sosyal ilişkilerimiz, kariyerimiz, fiziksel aktivitelerimiz ve manevi dünyamız bizi daha çok beslemekte, desteklemekte ve yaşamımızı sıra dışı hale getirmektedir.
DENGEYE OTURTULMALI
Birincil gıdalarımızda yaşadığımız tatminsizliği, çoğu zaman ikincil gıdalarla doyurmaya çalışırız.
Mutlu bir birliktelik, her koşulda yanımızda olacaklarından emin olduğumuz yakın dostlarımızın varlığı, sevdiğimiz bir iş, dengeli bir iş–özel yaşam döngüsü bizleri sağlıklı ve yeteri kadar besin tüketme eğilimine sokar. Sağlıklı ve yeterli beslenme ile kendimizi daha zinde, daha enerjik hissederken, bu iyi hissetme hali, birincil gıdalarımız ile
aldığımız doyumu ve aynı zamanda hayallerimizin peşinden koşma gücümüzü de artırır. Sağlıklı yaşama ulaşma yolunda birincil ve ikincil gıdaları eş zamanlı olarak dengeye getirmek cok önemli.
NASIL ANLAYABİLİRİZ
* Hangi alanda/alanlarda kendinizi iyi hissediyorsunuz?
* Hangi alan/alanlar biraz dikkat ile geliştirilebilir?
* Hangi alanda/alanlarda aksiyon almaya ihtiyacınız var?
Sadece bu sorulara vereceğiniz cevaplar ile sağlıklı yaşam yolculuğuna ilk adımı attınız bile. Peki nasıl bir yaklaşım bizi sağlıklı bir yaşama ulaşmada başarılı kılar? Yaşam, iyi olanı yapmak ve zararlı olandan uzaklaşmak arasında hassas bir dengeden oluşur. Her geçen gün daha karmaşık hale gelen yaşamımızda çoğu zaman, kendimiz için iyi olanın, bizi iyileştirdiği ve dengeyi koruduğu bilgisini kullanmayı unutuyoruz. Halbuki, sağlığımıza bakış açımızı değiştirerek yaşamımızı mümkün olabildiğince kontrolümüz altına alabilir, kendi iç sesimize/bilgeliğimize ulaşarak bedenimizi dinlemeyi öğrenebiliriz.
Özetle, birincil gıdalarımızın bizi, yediğimiz besinlere kıyasla daha derinden etkilediğinin farkında olarak, birincil gıdalarımıza, beslenmenin bir yolu gibi bakmayı öğrenmek, sağlıklı bir yaşam için atılabilecek en önemli adımlardan biri... Hemen bu gün, yaşamınız için kalıcı ve olumlu değişiklikleri gerçekleştirme yolunda sizi sağlıklı tercihler yapmaktan alıkoyan nedenleri belirleyerek sağlıklı yaşam yolculuğunuza çıkmaya ne dersiniz?
Paylaş