Avrupa’da İzmir’i temsil ediyorlar

GÜN geçmiyor ki dünyadan ve ülkemizden acil ve afetlerle ilgili bir haber duymayalım. Her yıl artan sıcaklıklar, beraberinde yaşanan orman yangınları ve aşırı yağışlara bağlı seller olağan haberler haline geldi. İşte bu önemli konuda içimizi bir nebze de olsa rahatlatacak ve geleceğe daha umutla bakacak bir bilgiyi sizlerle paylaşmak istiyorum bugün.

Haberin Devamı

 


2004 yılında İzmir’de ambulanslarda çalışan hekimler tarafından kurulan Acil Afet Ambulans Hekimleri Derneği’nin (AAHD) kısa sürede önce ülkemizde, daha sonra da yurt dışında katıldığı uluslararası projelerle adını duyurdu. TÜBİTAK’ın da destekleri ile 2008 yılından itibaren yurt dışına açılan dernekte çalışan acil, afet ve ambulans hizmetlerinde görev yapan hekimler, katıldıkları Avrupa Birliği projeleri ile teknolojik gelişmeleri yakından takip ettikleri gibi, deneyimleri ile yeni nesil teknolojiler denilen uygulamalar ve cihazların gelişmelerine de katkı koymuş oldular. Derneğin kurucusu ve başkanlığını yürüten Dr. Turhan Sofuoğlu, şunları anlattı:

BİR DİZİ PROJELER
“8 ülkeden 19 ortak ile üç yıldır sürdürdüğümüz Avrupa Birliği projesi ASSISTANCE bu yıl tamamlanıyor. Acil durum ve afetlerde görev yapan ilk müdahale ekiplerinin, daha güvenli ortamlarda, daha etkin çalışması ile ilgili yeni nesil teknolojiler, yazılımlar ve eğitim araçlarının geliştirildiği bu projenin son altı ayında üç farklı senaryo ile üç farklı ülkede tatbikat ve eğitimler gerçekleştirildi. Bunlardan ilki bu yılın ocak ayında İzmir’de deprem senaryosu ile yapıldı. Enkaz altında kalan yaralılara daha kısa sürede ulaşma ve yaralılara müdahale eden itfaiye, sağlık ve güvenlik ekiplerinin ortamdaki tehlikelerden bilgi sahibi olmaları için geliştirilen drone ve giyilebilir teknolojiler bu tatbikatta denendi. İkinci senaryo kimyasal yangına müdahaleydi ve Hollanda’nın Rotterdam limanında bir tatbikat gerçekleştirildi. Üçüncü ve son senaryo ise terör saldırılarına karşı polis, itfaiye ve sağlık ekiplerinin teknolojik sistemlerin de yardımı ile koordineli müdahalesi ile ilgiliydi. Haziranda İspanya’nın Linares şehrindeki polis eğitim merkezinde gerçekleştirilen tüm ekiplerin katılımı ile yapılan tatbikat sırasında, insansız araçlar (drone ve robotlar) kullanılarak, müdahale eden ekiplerin daha güvenli bir ortamda çalışmaları sağlandı. Proje başarı ile sonuçlandı.”

Haberin Devamı

TEK SAĞLIK EKİBİ
Ülkemizi temsilen projede yer alan Acil Afet Ambulans Hekimleri Derneği’nin tek sağlık ekibi olmasının projeye büyük katkı sağladığını açıklayan Dr. Sofuoğlu, kazandıkları deneyimler ile HAVELSAN’ın koordinatörlüğünde hazırlanan yeni bir Avrupa Birliği projesinde de yer aldıklarını açıkladı. “TeamAware” adlı yeni proje ile yeni nesil giyilebilir teknolojiler ve yapay zeka kullanımı ile gelecekte acil durum ve afetlerin önceden tahmin edilmesi, daha kısa sürede müdahale edilmesi ve ilk müdahale ekiplerin daha güvenli ortamlarda çalışmasının hedeflendiğini ifade etti. Biz de iklim değişikliğinin etkisi ile her yıl artış gösteren başta orman yangınları ve seller olmak üzere her türlü acil durum ve afetlerde bu projelerin katkısı ile olaylara müdahale eden kurtarma, sağlık ve güvenlik ekiplerinin yeteneklerinin artırılması, can ve mal kayıplarının en aza indirilmesi için uluslararası projelere katılım sağlayarak ülkemizi tanıtan Acil Afet Ambulans Hekimleri Derneği çalışanlarına bir kez daha teşekkür ediyoruz. Gelecekte daha güvenli ve huzurlu bir dünyada sağlıklı olarak yaşamak dileğiyle.

Yazarın Tüm Yazıları